Vágólapra másolva!
Napokon belül eldőlhet Baumgartner Zsolt sorsa: az első magyar Forma-1-es pilóta roppant kedvező ajánlatot kapott a Minarditól, amelyet Frank Tamás menedzser szerint vétek lenne elszalasztani.

Baumgartner Zsolt és menedzsere, Frank Tamás nem esett kétségbe attól, hogy a Jordannél nem kapott állást hazánk első Forma-1-es versenyzője, ehelyett bekopogtattak Paul Stoddarthoz, a Minardi tulajdonosához. No persze nemcsak úgy, a kapcsolatfelvételhez kellett Bernie Ecclestone segítsége is, a tárgyalások mostanra a végső fázisba jutottak. Baumgartner Zsolt ezek eredményeképpen szerdán hivatalos ajánlatot kapott a Minarditól, azaz mégis összejöhet az áhított szerződés.

Legutóbbi beszélgetésünk alkalmával még igen pesszimistán látta a jövőt Frank Tamás, s ha mostanra nem uralkodott is el rajta hurráhangulat, azért bizakodóbb 2004-et illetően. "Teljesen nem nyugodtam meg, mert ugyan a szerződést tegnap (szerdán) elhoztam, ám még nincs meg az aláírásához szükséges teljes szponzori összeg" - mondta a menedzser. "A feltételeket illetően jóval kedvezőbb ajánlatot kaptunk, mint a Jordantől, mind anyagilag, mind 'szponzorilag' jobban járnánk. Ez utóbbihoz csak annyit, hogy a kocsi felületének harmadán reklámozhatnák magukat Zsolt szponzorai, s ez óriási lehetőség."

Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a 2004-es idényben három autóval vehet részt a futamokon a Minardi, a szabályok értelmében ugyanis péntekenként egy harmadik számú pilótát is bevethetnek a(z úgymond) kiscsapatok. "Üzletszerűen meg kell, hogy érje, Magyarország számára is itt a remek alkalom önmaga népszerűsítésére. Ilyen lehetőségből nem lesz még egy, vétek lenne elmulasztani." A menedzser folyamatosan tárgyal egy potenciális szponzorjelölttel, ám egyelőre (a másik fél külön kérésére) nem beszélhetett az egyeztetések állásáról.

Hirtelen ötlettől vezérelve feltárcsáztuk a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium számát, hátha a szaktárca gondolta meg magát, s az új helyzetben Baumgartner Zsolt segítségére siet, ám kérdésünkre Szigetvári Viktor, a GYISM sajtófőnöke megerősítette az általa korábban elmondottakat, melyek szerint "az államnak nem feladata konkrét összeggel támogatni a versenyzőt, ellenben a szponzorkeresésben folyamatosan segít". A sajtófőnök elmondta még, hogy a kutakodás eredményéről először Baumgartner menedzsmentjét értesítenék, így arról nem beszélhet.

Zsolt egyébiránt örül a lehetőségnek, mint Frank Tamás mondta, a Minardinál kellő rutint szerezhet. Elvégre Fernando Alonso és Mark Webber is itt kezdte karrierjét, aki bekerül a Forma-1-be, arra már különben is figyel a többi gárda. Egyelőre a Jordannel sem szakadt meg amúgy a menedzsment kapcsolata, ám Frank Tamás már nem igazán lát esélyt arra, hogy Baumgartner a "sárgáknál" talál otthonra. "Különben sincs jelentősége, hogy Jordan vagy Minardi, mindkét alakulat inkább a mezőny végét erősíti. Jövőre pontosan ugyanolyan motorral versenyeznek majd, szóval lehetőségeik is nagyjából azonosak lesznek. A lényeg, hogy Zsolt ott legyen a márciusi Ausztrál Nagydíj húsz indulója között" - mondta még a menedzser.

Végső döntés a napokban, legkésőbb december 24-ig várható (ez a kitétel Frank szerint Baumgartner érdekeit szolgálja). Az internetes szaklapok egyébiránt egytől egyig nagy terjedelemben számolnak be a Minardi ajánlatáról, a BBC pedig kiemeli, hogy Justin Wilson ezzel valószínűleg kiszorult az autósportok elitkategóriájából. Mindez remek karácsonyi vagy akár szülinapi ajándék lehetne a magyar versenyző számára, aki január 1-jén tölti be 23. életévét.

Koncz Dávid