Társoldalunk:

Baumgartner aláírt a Minardihoz

Baumgartner Zsolt kedden aláírta szerződését a Minardi csapatához, így az első magyar Forma-1-es pilóta jövőre az autós gyorsasági világbajnokság állandó szereplője lesz. Frank Tamás, a versenyző menedzsere elmondta, hogy a megállapodás egy évre szól, hároméves opcióval. A kormány szerint Baumgartner csak kölcsönbe kapja a 840 millió forintot, az MDF viszont nem tartja elfogadhatónak az adófizetők pénzének kockáztatását.

A szerződés közvetlen előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter hétfőn bejelentette, a kormány támogatja Baumgartner szereplését. A tárca vezetője egyúttal jelezte: befektetésről van szó, egy olyan társaságot hoznak létre, amely birtokolja a pilóta versenyzésével összefüggő jogokat. A kormány a társaságba 4 millió dollárral száll be.

Paul Stoddart, a faenzai székhelyű Minardi-Cosworth ausztrál tulajdonosa december 17-én tett konkrét szerződési ajánlatot a magyar pilótának, akinek csapattársa az olasz Gianmaria Bruni lesz.

Baumgartner az augusztusi Magyar Nagydíjon mutatkozhatott be a Forma-1-ben, a szabadedzésen balesetet szenvedett Ralph Firmant helyettesítette, de motorhiba miatt fel kellett adnia a futamot. Szeptember 14-én az Olasz Nagydíjon viszont már befejezte a versenyt, s a 11. helyen ért célba.

"Ha a Forma-1-ben van egy magyar versenyző, és mint reklámhordozó esetleg magyar cégek magyar termékeit is népszerűsítheti, akkor ez egy nagyon is megtérülő befektetés" - mondta Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke.

A politikus azzal kapcsolatosan nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter hétfőn bejelentette: a magyar kormány kész támogatni Baumgartner Zsoltnak a Forma-1-es versenysorozatban való jövő évi szereplését. Ennek keretében a kormány 4 millió dollárral - mintegy 840 millió forinttal - beszáll egy olyan társaság létrehozásába, amely birtokolja a pilóta versenyzésével összefüggő jogokat.

"Az elmúlt közel 20 évben, a magyarországi futamok során beigazolódott, hogy a Forma-1 megtérülő befektetés, hiszen az ország hírét viszi a világba" - mondta Kovács László.

Hozzátette: biztos abban, hogy a kormány 840 milliós befektetése "többet ér annál, mint ha ugyanezt a pénz olyan filmek készítésére fordítanák, ahol a kormány vezető tagjai kolbászt töltenek".

Gál J. Zoltán kormányszóvivő elmondta: a kormány egy eladási opciós konstrukció keretében az adófizetők pénzét nem oda-, hanem kölcsönadja.

"Egy olyan gazdasági befektetésről van szó, amely megtérül, ha Baumgartner Zsolt a hozzá fűzött reményeket beteljesíti. Ha másként alakul, ez a pénz akkor is visszakerül a költségvetésbe" - szögezte le a kormányszóvivő a sajtótájékoztatón.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK