Társoldalunk:

Komoly veszélyben van Baumgartner jövője

Frank Tamás köszöni szépen, jól van, az [origo] érdeklődésére kijelentette: tiszta a lelkiismerete, s véleménye szerint mindent megtett, amit kellett. Baumgartner Zsolt menedzsere ugyanakkor kifejtette azt is, hogy komoly a magyar versenyző jövőjét fenyegető veszély. Lukács Bea, a Mol szóvivője az [origo]-nak határozottan leszögezte, a társaságnak nem áll szándékában "cserbenhagyni" Baumgartner Zsoltot.

Péntek óta ismét Baumgartner Zsolttal van tele a magyar média. Ennek oka, hogy a versenyző egyik főtámogatója, a Mol Rt. bejelentette, újra kívánja tárgyalni a szponzorációs feltételeket. Amint azt a vállalat szóvivője elmondta, úgy számoltak, hogy a magyar versenyző a Jordanhez igazol, ezzel szemben december 23-án a Minardihoz írt alá. Az olajtársaság álláspontja szerint a mezőny leggyengébb alakulata korántsem bír akkora reklámértékkel, mint a Jordan, ezért sajtóértesülések szerint az eredeti 360 milliós támogatási összeget hatodára kívánja csökkenteni.

A Mol bizalma Frank Tamásban is megrendült, a menedzser ugyanis - állítólag - nem értesítette a céget a megállapodás részleteiről, s a tárgyalásokról kiszivárgott információk is bizalomvesztéshez vezettek. Frank ugyan az MTI-hez eljuttatott közleményében cáfolta, hogy nem tájékoztatta a Molt a szerződésről, ugyanakkor felajánlotta lemondását, csak hogy személye se legyen akadály Baumgartner Forma-1-es karrierje előtt.

"Mivel értesültem róla, hogy a Mol belém vetett bizalma megrendült, kész vagyok lemondani menedzseri tisztemről. Ha csak személyem az akadály Zsolt karrierje előtt, elmegyek, s mindezt tiszta lelkiismerettel teszem: úgy érzem, mindent megtettem, amit kellett" - nyilatkozta Frank az [origo]-nak. A menedzser azon kérdésünkre, mely szerint a Mol miért halogatta idáig a bejelentést, nem tudott mit mondani, annyit azonban elárult: "Vannak itt furcsa dolgok, többek között nem értem, miért a médián keresztül kellett az ügyről tudomást szereznem. Ez nem az én stílusom."

Frank megerősítette korábbi kijelentését, miszerint folyamatosan tájékoztatta a Molt a fejleményekről. "Nem értem, miért mondja a társaság, hogy 'nincs képben', december 22. óta (amikor bejelentették, hogy az állam négymillió dollárral siet Baumgartner segítségére - a szerk.) ugyanis többször egyeztettünk. Mindegy, a magam részéről továbbra is bízom benne, csupán félreértésről van szó, s hamarosan minden rendeződik."

Baumgartner jövőjét mindazonáltal komoly veszély fenyegeti. "Valóban nincs ok a nyugalomra: egyrészt az állami segítségnyújtás csak akkor érvényes, ha a menedzsment teljesíti vállalásait, azaz előteremti a minardis szerepléshez szükséges összeg másik felét. Ha csak százezer forint is hiányzik, borul minden. Másrészt a Forma-1 meglehetősen zárt világ: ha itt valaki aláír valamit, s később visszalép, az többé nem számíthat a csapatvezetők jóindulatára és hívó szavára" - tette még hozzá Frank, aki anyagi kérdésekben nem kívánt nyilatkozni. Elmondta viszont, hogy Baumgartner egyelőre nem foglalkozik az üggyel, úgy készül tovább, mintha mi sem történt volna.

Lukács Bea, a Mol szóvivője az [origo]-nak határozottan leszögezte, a társaságnak nem áll szándékában "cserbenhagyni" Baumgartner Zsoltot. Ugyanakkor számtalan részlet vár még tisztázásra, így komolyabb előrelépés egyelőre nem történt az ügyben. "A Mol továbbra is azt várja, hogy a Baumgartner versenyzési jogait birtokló kft. részéről kijelöljenek egy olyan tárgyalópartnert, aki szerződéstervezetet is hoz magával" - mondta a szóvivő. "Mind ez idáig ugyanis nem került elénk ilyen dokumentum, ennek hiányában pedig nem tudunk dönteni a szponzorációról."

Lukács hangsúlyozta, a Molnak ugyan megrendült Frank Tamásban a bizalma, ám a megegyezést nem befolyásolja a menedzser személye. "Frank úrral a mi problémánk csak annyi, hogy nem tájékoztatott minket kellőképpen. Lemondását nem igazán tudjuk értékelni, nem világos ugyanis, hogy ezt kinek ajánlotta fel. Tény, megdöbbentett minket, hogy a tárgyalásokról konkrét összegek és információk szivárogtak ki, ám a menedzsertől elvártuk volna azt is, hogy meggyőzön minket a szponzoráció előnyeiről. Mert mint azt már korábban kiemeltük, a támogatás nem jótékonykodás, hiszen értékarányos megtérülést várunk."

A szóvivő félreértésekről is beszélt, szerinte szó sem volt például arról, hogy a Mol jelentette volna be, miszerint újra kívánja tárgyalni a feltételeket. "Amióta a Baumgartner támogatásáról szóló szándéknyilatkozat megszületett, várjuk az információkat. Ám semmit nem kaptunk, csupán a sajtóban láttuk, hogy a versenyző aláírt a Minardihoz. Mi semmit nem jelentettünk be, múlt pénteken csupán befutott egy kérdés (kiszállunk-e Baumgartner mögül), amire válaszoltunk, s ezt értelmezték többen bejelentésnek. A válaszunk egyébként nem, nem kívánjuk 'cserbenhagyni' Baumgartnert, ám talán jogosan kívánunk tisztában lenni mindennel. Félreértésen alapul mellesleg az is, hogy a Minardit kevesebbre tartanánk, mint a Jordant, csupán arról beszéltünk, megváltoztak a körülmények. Amíg a szerződés feltételeit nem ismerjük, nem minősítjük egyik csapatot sem."

Lukács Bea végezetül elmondta: a Mol tárgyalópartner volt tegnap, s lesz holnap is, azaz a társaság kész a helyzet mihamarabbi rendezésére.

Baumgartner Zsolt december 23-án írta alá szerződését a Minardi csapatához. A kontraktus egy évre szól, hároméves opcióval. Az első fizetési kötelezettségnek - kétmillió dollár átutalásával - csütörtökig kell eleget tenni az istálló felé.

[origo]

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK