Vágólapra másolva!

Schumacher Malajziában is tarolt

Michael Schumacher kettőből kettőnél tart idén, azaz a Ferrari német pilótája megnyerte a 2004-es Forma-1-es idény második futamát, a Malajziai Nagydíjat is. A hatszoros világbajnok 72 diadalnál tart pályafutása során, de az igazán nagy tettet ezúttal Jenson Button hajtotta végre: a BAR angolja a harmadik helyet szerezte meg, így életében először állhatott dobogóra. A Williams az idénynyitón bemutatott gyengélkedése után összekapta magát, Juan Pablo Montoya a második helyet csípte el, a második számú Ferrariban ülő Rubens Barrichello pedig a negyedik, az utolsó előtti helyről rajtoló Fernando Alonso hetedik lett. Baumgartner Zsolt teljesítette a versenytávot, 16. lett, de - Szatót kivéve - csak azokat előzte meg, akik kiestek.

Kezd olyan lenni a 2004-es idény, mint a 2002-es: Michael Schumacher két évvel ezelőtt csak akkor nem nyert, amikor nem akart, s egyelőre idén is hasonló a forgatókönyv. A Ferrari hatszoros világbajnoka az idénynyitó után megnyerte a Malajziai Nagydíjat is, amelyből kis híján esős verseny lett. A felvezető kör előtt néhány csepp csapadék le is esett, s ez kezdetben ugyan megzavart néhányakat, a későbbiekben mégsem okozott komolyabb gondot. Ahogy a gyülekező fekete fellegek sem, a szokott hőségben csinálták végig a versenyzők a futamot.

A magas hőmérséklet ellenére meglepően kevés kieső akadt, az autók jól bírták a kánikulát. A legjobban, persze, Schumacher Ferrarija muzsikált, de őelőtte már annyiszor megemeltük a kalapunkat, hogy talán nem haragszik meg, ha ezúttal Jenson Buttont fényezzük.

A BAR fiatal angol pilótája már a tesztidőszakban is előrukkolt néhány figyelemre méltó eredménnyel, s noha akkor sokan legyintettek, mondván, csak blöfföl a csapat, Button bebizonyította, hogy valóban számolni kell az istállóval. Melbourne-ben hatodik lett, hogy aztán Malajziában élete eddigi legnagyobb sikerét érje el: harmadikként futott be, így pályafutása során először (de feltehetően nem utoljára) felállhatott a dobogóra.

A McLaren idénye ezzel szemben katasztrofálisan alakul, Kimi Räikkönen a sepangi viadalt sem tudta befejezni motorhiba miatt, s David Coulthard is csak kettőt lépett előre a melbourne-i nyolcadik helyhez képest. A Williams sem lehet teljesen boldog, mert Juan Pablo Montoya ugyan második lett, de Ralf Schumacher motorhiba miatt idő előtt kényszerült kiszállni.

A Toyota továbbra sem találja a ritmust, ismét csalódást okozott a da Matta, Panis duó, elismerés illeti viszont a Saubert: a Baumgartnernek beintő Massa elcsípett egy pontot. Apropó, Baumgartner: a magyar versenyző elkormányozta a célig a Minardit, de teljesen elégedett nem lehet: a célba érkezettek közül senkit sem tudott megelőzni, sőt, négy körös hátránya miatt a kiesett Szato Takumát is elé rangsorolta a számítógép (16. lett). Csapattársának, Bruninak három körös hátránnyal a 14. hely jutott.