Vágólapra másolva!

Schumacher Bahreint is meghódította

Michael Schumacher ellenállhatatlan: a Ferrari hatszoros világbajnok német pilótája a Forma-1-es világbajnokság harmadik futamát, a Bahreini Nagydíjat is tükörsimán nyerte, így százszázalékos teljesítménnyel vezeti a világbajnoki pontversenyt. A Ferrari-egyeduralom jegyében Rubens Barrichello lett a második, Jenson Button pedig Juan Pablo Montoya autójának meghibásodása miatt zsinórban másodszor állhatott fel a dobogóra. A McLaren válsága tovább tart, Kimi Räikkönen és David Coulthard is kiesett, s sajnos így járt Baumgartner Zsolt is: a Minardi magyarja a 18. helyről kényszerült kiállni a 47. körben.

Hogy is tartja a mondás? Jó csapatnak szerencséje is van. Nos, a Ferrarinak a Bahreini Nagydíjon mázlija volt: délelőtt helyre kis zápor öntözte meg a 150 millió dollárból épített pályát, ami kaotikus csúszkálást ugyan nem okozott, ellenben igencsak lehűtötte az aszfaltot. Egész pontosan harminc fokosra, ami az időmérőn mért 50 fokos hőmérséklethez képest valódi kánaán volt a Bridgestone-abroncsoknak. Hiszen tudjuk, a japán gumigyár termékei főleg normál körülmények között, míg a rivális Michelin gumijai extrém kánikulában teljesítenek igazán jól.

Persze, hiba lenne csupán az időjárásra fogni Michael Schumacher idénybeli harmadik győzelmét (három kísérletből nem rossz teljesítmény), egyrészt azért, mert a Ferrarik a szombati hőségben is megszerezték az első rajtsort, másrészt a német ennyivel jobb volt a többieknél. Egyszer sem hibázott, úgy autózott, ahogy kell. Pontosabban, ahogy egy hatszoros világbajnok szokott.

Hogy a maranellóiak öröme teljes legyen, kettős győzelemmel avatták a bahreini pályát, hiszen a második hely Rubens Barrichellónak jutott. Akitől egyébként olyan messze volt a harmadik helyezett, mint ő Schumachertől.

Apropó, harmadik helyezett: oda kell figyelni Jenson Buttonra, a BAR angolja zsinórban másodszor állhatott fel a pódiumra. Az most mellékes, hogy a sikert Montoya autója meghibásodásának köszönheti, parádés teljesítményével ott van a világbajnokság harmadik helyén. Azért ez nem akármi.

Ahogy az sem, hogy Kimi Räikkönen harmadik versenyét sem tudta befejezni, újfent bedöglött alatta (mögötte) a Mercedes-motor. Pedig a szabadedzések után ki is cserélték... Egyértelmű, válságban van a McLaren, különösen, hogy David Coulthard sem ért célba: a skót a boxutca végén parkolta le járművét.

Sajnos, az utóbb említett két úriemberen kívül csupán egy kiesője volt a bahreini futamnak (ez annak fényében meglepetés, hogy mennyire aggódott mindenki a szálló homok miatt), mégpedig Baumgartner Zsolt. A Minardi-Cosworth versenyzője a 47. körben kényszerült kiállni, a 18. helyről.

Érdemes még kiemelni Fernando Alonso teljesítményét, aki annak ellenére lett hatodik, hogy az időmérőn elkövetett hibái miatt hátulról kellett indulnia, s az első körben autója elejét is lebontotta. Még így is volt esélye az ötödik helyre, Szatót azonban már nem tudta megelőzni.