Vágólapra másolva!
Baumgartner Zsolt a csapat többi tagjával együtt elszántan készül a Forma-1-es világbajnokság idei negyedik, egyben első európai futamára, mert a San Marinó-i Nagydíj a Minardi-Cosworth hazai versenyének számít. A magyar versenyző máris feledhetetlen élménnyel gazdagodott, szerdán este szerepelhetett az Ayrton Senna emlékének szentelt gálamérkőzésen az 1994-es brazil labdarúgó-válogatott ellen.

"Az elmúlt hetekben egy szélcsatornás teszten közel 500 kisebb változtatás hatásait vizsgálták a mérnökök. Úgy tűnik, hogy ezek közül néhányat már most végrehajtanak, így részben megújul az autó, de igazán mélyreható változás csak a Spanyol Nagydíjra várható, amikor talán már külsőleg is más lesz egy kicsit a Minardi" - mondta Baumgartner. "A mostani futamon reményeink szerint nagyon jó gumikat használhatunk, hiszen a Bridgestone számára is fontos az, hogy a Ferrari mellett mi szintén hazai pályán indulunk. Csapattársam, Bruni mindenképpen az érdeklődés kereszttüzében lesz, hiszen neki ez a verseny jelenti azt, amit nekem a mogyoródi, így minden segítséget igyekszem majd megadni neki, ami természetes is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a bahreini futamhoz hasonlóan ne szeretnék ezúttal is gyorsabb köröket teljesíteni nála."

A magyar pilóta hozzátette: hatalmas megtiszteltetés, hogy az angol ITV őt kérte fel a pálya bemutatására, és az egykori kiváló pilóta, Martin Brundle lesz a riporter azon a televíziós felvételen, amit a pályabejáráskor rögzítenek. "Szeretem az imolai versenyt, hiszen érdekes, és kellően gyors is a pálya. Bízom benne, hogy a szabadedzéseken és az időmérésen is megfelelő lesz az autó, vasárnap pedig az idei legjobb versenyemet futom majd" - jelentette ki Baumgartner Zsolt.

A tíz éve, 1994-ben a San Marinó-i Nagydíjon halálos balesetet szenvedett, háromszoros Forma-1-es világbajnok brazil Ayrton Sennára emlékeztek a pilóták azon a labdarúgó-mérkőzésen, amelyet az 1994-ben világbajnok brazil válogatottal játszottak Forliban. Az 5-5-ös döntetlennel zárult találkozón 6000 néző látta játszani Michael Schumacher mellett Rubens Barrichellót, Jarno Trullit, Fernando Alonsót, Baumgartner Zsoltot és a többi Forma-1-es versenyzőt. A brazil együttesben olyan klasszisok léptek pályára, mint Taffarel, Aldair, Dunga, Careca, Leonardo, Marcio Santos és Mazinho. A bevételt a brazil fiatalokat segítő Senna Alapítványnak utalták át. A mérkőzés kezdőrúgását Vivian Senna, a legendás brazil versenyző testvére végezte el.

"Feledhetetlen, felemelő élmény volt játszani egy ilyen találkozón. Rendkívül jó hangulatú volt az esemény, minden a Senna-évforduló jegyében történt. Minden pilóta átérezte, nemes ügyről van szó, de tudtuk azt is, hogy a közönség szórakoztatása is a feladatunk. Ezt mondjuk inkább a brazil sztárok tették meg, akik virtuóz dolgokat mutattak be" - említette Baumgartner.

A pilóta a középpálya bal oldalán szerepelt, ahol meglehetősen sok akció futott, mivel a balszélső Michael Schumacher volt. "Az 5-5-ös döntetlen persze csalóka, hiszen a számunkra kedvező eredményhez az is hozzájárult, hogy a második félidőre kicsit átalakultak a csapatok, és átállt hozzánk három brazil világbajnok, míg az ellenfelet brazil F1-es pilóták 'gyengítették'. Boldog vagyok, hogy Magyarországot képviselhettem ezen a találkozón, és a világválogatott összeállításakor elhangzott, hogy magyar résztvevője is van a meccsnek. Ezúttal a 23-as mez jutott nekem, amit örömmel viseltem, hiszen David Beckham mezszáma nem olyan rossz ómen. A meccsen egyébként jó barátom, Tököli Attila góllövő-cipőjében léptem pályára, amit erre az alkalomra kaptam tőle" - nyilatkozott Baumgartner Zsolt.