Vágólapra másolva!
Nagy fölénnyel Michael Schumacher volt a leggyorsabb a Spanyol Nagydíj vasárnapi indulási sorrendjéről döntő második időmérő edzésen. A német pilóta Forma-1-es pályafutása során 59. alkalommal szerezte meg az első rajtkockát. Baumgartner Zsolt a 10. sorból indul, senkit sem előzött meg a kvalifikációs gyakorláson.

A magyar versenyző kezdte a gyakorlást. Kisebb hibák ellenére jobb időt ért el, mint az első kvalifikáción, de így sem nem tudott 1:21 alá kerülni. Csapattársa, Gianmaria Bruni végig sokkal jobb volt nála, jelentős különbséggel előzte meg őt. A Minardi-Cosworth két pilótáját, Giorgio Pantano követte, aki hibázott, elhagyta a pályát, de még így is Baumgartner elé került... Ezután Christian Klien, majd Nick Heidfeld vette át a vezetést.

A futamgyőzelemre is esélyesnek tartott versenyzők közül elsőként Fernando Alonso próbálkozott. A spanyol szurkolók kedvence igazolta a várakozásokat, az élre száguldott, igaz, időeredménye közepesnek tűnt. Cristiano da Matta nem veszélyeztette a Renault klasszisának pozícióját, majd következett a másik brazil, az összetettben második helyen álló Rubens Barrichello. A Ferrari pilótája minden szektorban vezetett, s végül másfél tizeddel került Alonso elé. David Coulthard a papírformának megfelelően ideiglenesen harmadik lett, majd jött az idény eddigi legkellemesebb meglepetését okozó Jenson Button. A BAR-Honda angol klasszisa parádésan kezdett, simán vezetett, a pálya második részén viszont kisodródott, így csak az ötödik helyre tudott bejönni.

A BAR másik pilótája, Szato Takuma márkatársához hasonló tempóban kezdett, csak ő nem is hibázott, így simán az élre, vagyis Barrichello elé került. A Ferrari hatszoros világbajnokát, Michael Schumachert azonban ez nem zavarta meg, elképesztő különbséggel, közel nyolc tizeddel volt jobb a japánnál, időmérő edzésen elért körrekorddal ugrott az első helyre.

Kimi Räikkönen "kevés vizet zavart", de a McLarentől senki sem várt csodát az idei rossz szereplés tükrében. Mark Webber, majd Olivier Panis is megfelelően szerepelt, de egyikük sem jelentett veszélyt az addigi legjobbakra.

Jarno Trulli csak M. Schumacher és Szatótól "kapott ki", igaz jelentős különbséggel, majd jött a német testvérpár fiatalabbik tagja. Ralf Schumacher csalódást okozott, ideiglenesen ötödik volt, míg az első időmérőn remeklő két sauberes, Felipe Massa és Giancarlo Fisichella a rajtrács hátsó felébe került. Utolsóként Juan Pablo Montoya következett. Michael Schumacher megelőzésére esélye sem volt, de így is a második helyre került.