Társoldalunk:

Ámokfutó zavarta meg a Spanyol Nagydíjat

A hőmérséklet 21 fok, a pálya 37 fokos. Elindult a felvezető kör, senki nem fulladt le.

Idióta a pályán! Egy fekete pólós fiatalember transzparenssel a kezében berobogott a rajtrácsra, a versenybírók csak rövid sprint után tudták lebirkózni. Hogy mi ellen tiltakozott, nem tudni. A rajtot nem halasztották el, Jarno Trulli legnagyobb örömére: az olasz a negyedik helyről mindenkit lerajtolt (mintha tanpályán szlalomozott volna), s elsőként fordult be az első kanyarba. Szato is támadta Schumachert, de előzni nem tudott, Montoya eközben visszaesett a negyedik helyre. A kolumbiai beragadt kicsit.

Az első kör után Trulli, M. Schumacher, Szato, Montoya, Barrichello, Alonso, Panis, Coulthard volt a sorrend. Baumgartner Zsolt a start után állva maradt, de aztán a többiek után tudott eredni. (Utóbb arra panaszkodott, gond volt a fordulatszámmérővel.)

Négy kör alatt Trulli és Schumacher ellépett a többiektől, az olasz hét tizeddel vezetett a német, 3,2 másodperccel Szato előtt. Gianmaria Bruni kiállt a boxba, látszólag tervezett kerékcserére.

A szintén jól rajtolt Alonso (a nyolcadikról a hatodik helyre nyomult fel) a hatodik körben támadni kezdte Barrichellót, alig öt tized volt a hátránya a brazilhoz képest. Az élen nyugodt autókázást produkált Trulli és Schumacher, Szato leszakadt (5 másodperc).

Michael Schumacher leggyorsabb kört futott, majd Alonso és Panis kiállt kereket cserélni. Egy körrel később Trulli is követte csapattársát, Schumacher így az élre állt. Montoya, Webber, Räikkönen is kiállt.

Schumacher a tizedik körben szervizelt, s ha csak néhány tizeddel is, de Trulli elé érkezett vissza. Az első helyet egy kör erejéig Szato birtokolta, pit-stopja után Barrichello vette át a vezetést. Ennek örömére leggyorsabb kört ment.

Schumacher két kör alatt két és fél másodpercet vert Trullira, visszavette a leggyorsabb kört is. Barrichello előnye 11 másodperc volt, Baumgartner Zsolt a 13. körben tankolt. Az állás Barrichello, M. Schumacher, Trulli, Fisichella, Szato, Alonso, Massa, Montoya volt ekkor, a Sauberek és Barrichello nem voltak kerékcserén.

A 14. körben Montoya a célegyenesben elment Massa mellett, Barrichello pedig továbbra sem látogatta meg szerelőit. Csak kétszer fog kimenni? Kerékcseréje után Baumgartner visszaesett az utolsó helyre.

A mostanság remeklő Jenson Button 15 kör után sem tudott előrelépni, maradt a mezőny hátsó felében: a 13. helyen autózott.

Barrichello a 17. körben szervizelt, s rengeteg üzemanyagot kapott: valószínűleg tényleg kétkiállásos taktikát választott. A brazil Szato elé, a harmadik helyre érkezett vissza.

Kiállt Fisichella és Massa is, az állás M. Schumacher, Trulli, Barrichello, Szato, Alonso, Montoya, R. Schumacher, Fisichella volt ezt követően.

A huszadik körben Button majdnem megelőzte Coulthardot, Baumgartner Zsolt pedig az utolsó helyről kiesett. Ezúttal nem technikai, hanem vezetői hiba "végzett vele", az új kanyar előtti fordulóban kicsúszott. Kár érte.

22 kör után M. Schumacher előnye nyolc másodperc volt Trullival, húsz Barrichellóval szemben. Alonso egy másodpercre közelítette meg Szatót.

A 24. körben Trulli másodszor is kiállt, 5,4 másodpercet töltött a boxban. Csapattársa, Alonso mögé érkezett vissza.

Schumacher ment egy elképesztő kört, másfél másodperccel volt gyorsabb, mint bárki más, majd kiment kereket cserélni. Nyolc másodpercig "vacakoltak" vele a szerelők, de így is visszaért Barrichello elé az első helyre. Alonso, R. Schumacher is pit-stopolt.

Egy körrel később Szatót vették kezelésbe a BAR jómunkásemberei, a hátsó traktusból Bruni is beiktatta a kötelező pauzát. 28 kör után M. Schumacher, Barrichello, Trulli, Alonso, Szato, Fisichella, Montoya, Räikkönen volt a sorrend, legutóbbi, valamint Fisichella és Barrichello csak egy kerékcserén volt túl. Szato és Alonso helyet cseréltek.

Olivier Panis gyorshajtott a boxutcában, ezért büntetésből arra ítélték, hogy hajtson keresztül rajta. Räikkönen kiállt, így R. Schumacher foglalta el az utolsó pontszerző helyet.

A 33. körre Schumacher közel öt másodpercesre növelte Barrichellóval szembeni előnyét, kisebb csata csak a hatodik helyért folyt Fisichella és Montoya között.

Bruni és Heidfeld nagyjából egyszerre esett ki, mindketten technikai hiba miatt. A Minardi számára befejeződött a Spanyol Nagydíj. Nem sokkal később Panis is leparkolta Toyotáját a pálya szélén.

Néhány percnyi tömény unalom után Fisichella kiállt másodszor, majd Trulli harmadszor, az élen továbbra is öt másodperces előnnyel haladt Schumacher. Massa is letudta második kiállását, a 43. körben pedig Alonso szervizelt.

Egy fordulóval később Barrichello is látogatást tett a boxban, a brazil tíz másodpercig vesztegelt, s csak Szato mögé érkezett vissza. Montoya kiment, visszajött, ezen a futamon másról nemigen lehet beszámolni.

Button, M. Schumacher, Szato következtek, azaz az első hely maradt a németé. Klien Jaguarja feladta a harcot, így az osztrák lett az ötödik kieső. Montoya végül megelőzte Fisichellát, 47 kör után M. Schumacher, Barrichello, Trulli, Alonso, Szato, Fisichella, R. Schumacher volt a sorrend, történt ugyanis, hogy Montoya negyedszer is kiment a boxba. Aztán már vissza sem ment a pályára, mert autója füstölni kezdett. (Az F1Central fékhibára gyanakodott, szerintük már a kolumbiai első kiállásánál volt egy kisebb tűz.) 

R. Schumacher közben maga mögé utasította Fisichellát, Button meg felnyomult a pontszerző nyolcadik helyre. 16 körrel a leintés előtt M. Schumacher, Barrichello, Trulli, Alonso, Szato, R. Schumacher, Fisichella, Button volt a sorrend.

Montoya nyilatkozott, állítása szerint már a harmadik körben jelentkezett a fékhiba. Sokáig nem volt gondja, aztán hirtelen igen...

Az 54. körben Pantano is kiesett, az olasz kiállt a boxba, de már nem ment vissza a pályára.

Percekig nem történt semmi, a tévében is csak Alonsót mutogatták, ahogy tekergeti a kormányt. (Az állítólag hosszú ideje törött kipugóval versenyző) Schumacher öt körrel a leintés előtt 11 másodperccel vezetett Barrichello előtt.

A kockás zászló meglengetéséig sem történt semmi különös, Michael Schumacher beállította Nigel Mansell rekordját, azaz megnyerte az idény ötödik futamát is. Második Rubens Barrichello, harmadik a parádésan rajtoló Jarno Trulli, negyedik Fernando Alonso, ötödik Szato Takuma, hatodik Ralf Schumacher, hetedik Giancarlo Fisichella, nyolcadik Jenson Button lett.

Koncz Dávid

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK