Vágólapra másolva!
Baumgartner Zsolt hat kör hátránnyal kilenceddikként zárt a Monacói Nagydíjon, azaz a Minardi magyarja kevés híján pontot szerzett Monte-Carlóban (meg is dicsérte kenyéradója). Fontos azonban megemlíteni, a kiscsapatnak még szerencsével sem olyan könnyű véghezvinni ezt a bravúrt.

Felettébb izgalmas versenyt hozott a 2004-es Forma-1-es világbajnokság hatodik futama, a Monacói Nagydíj, végre. Nyert Jarno Trulli, kiesett Michael Schumacher, számunkra azonban a legizgalmasabb kérdés az volt, szerez-e pontot Baumgartner Zsolt.

A Minardi magyarja elől ugyanis sorra hullottak ki a versenyzők, így felcsillant a remény, hogy esetleg odaér a nyolcadik, egy pontot jelentő helyre. Végül nem sikerült a bravúr, kilencedik lett, de itt és most szeretnénk eloszlatni egy félreértést. Előtte azonban jöjjön Paul Stoddart nyilatkozata (MTI):

"Tudtuk, hogy célba érkezés esetén esélyünk lesz a pontgyűjtésre. A verseny első részének balesetei alaposan megrostálták a mezőnyt, ezért Zsolttól azt kértük, hogy ne kockáztasson a verseny második felében, érjen célba. Sajnos erőfeszítéseit nem koronázta meg a pontszerzés, de így is elégedett voltam, hiszen mindent úgy tett, ahogy kértük tőle" - mondta az ausztrál csapatfőnök.

Szóval elképzelhető, hogy egy kiscsapat, jelesül a Minardi versenyzője elől annyian essenek ki, hogy hirtelen pontszerző helyen találja magát, de a szabálykönyv 178. pontja azért feltételekhez köti, hogy a szerzett egységet el is könyveljék a világbajnoki pontversenyben. Szó nincs arról, hogy elég arra kalkulálva kihúzni verseny végéig, hátha lesz 12 kieső, az említett 178. pont ugyanis arról rendelkezik, hogy "aki a versenytáv kevesebb, mint kilencven százalékát teljesítí, nem rangsorolható".

Olivier Panis lefulladása miatt a Monacói Nagydíj versenytávját 77 körösre módosították, ennek tíz százaléka 7,7 kör. A szabály kimondja, hogy ilyen esetben egész számra kell kerekíteni, azaz (példánkat alapul véve) nyolc kör hátrány felett mindenki kiesettnek számít (Ralf Schumacher éppen ezen regula miatt lehet ott a tizedik helyen).

Baumgartner Zsolt ugyan nem érte el a nyolc- (kilenc-) körös limitet, de azért látható: még szerencsés esetben sem olyan könnyű számára a pontszerzés. Hat kört kapott ugyanis a versenyen, azaz még három, s eredménye semmis, még akkor is, ha netán a második helyen ért volna célba. Mivel kilencedik lett, fejtegetésünk tárgytalan, de jól mutatja: nem minden pont, ami annak látszik.