Vágólapra másolva!

Schumacher ütközött, Trulli nyert Monacóban

Szenzációs versenyt hozott a 2004-es Forma-1-es világbajnokság hatodik futama, a Monacói Nagydíj. Az élete első pole pozícióját szombaton begyűjtő Jarno Trulli megünnepelhette pályafutása első futamgyőzelmét is, másodikként Jenson Buttont, harmadikként Rubens Barrichellót intette le a kockás zászló. A zsinórban hatodik diadalára hajtó Michael Schumacher úgy esett ki, hogy Fernando Alonso balesete miatt pályán volt a safety car, a német a végül negyedikként befutott Juan Pablo Montoyának (is) köszönhette búcsúját. A sok kieső miatt Baumgartner Zsolt majdnem pontot szerzett, a Minardi magyar versenyzője (hat kör hátránnyal) a kilencedik helyet szerezte meg.

Michael Schumacher (ezúttal) nem írt történelmet: a hatszoros világbajnoknak nem sikerült megdöntenie saját és Nigel Mansell csúcsát, azaz az idei öt diadal után nem tudott hatodszor is győzni. Pedig a 45. kört még az élen kezdte, nem sokkal később azonban már a kiesettek között találta magát.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt, ki/mi hibázott, annyi azonban biztos: Fernando Alonso furcsa balesete miatt (a spanyol Ralf Schumachert körözte le az alagútban, amikor autójának hátulja "kitört", s a szalagkorlátnak vágódott) a safety car éppen utolsó körét töltötte a pályán, amikor (szintén) az alagútban Schumacher hirtelen a fékre lépett. A mögötte haladó (helyezésben ténylegesen hátrább lévő) Juan Pablo Montoya késve reagált, nekikoccant a Ferrarinak, amely emiatt a falnak vágódott. A világbajnok még elkocogott a boxig, autójából kiszállva falhoz vágta sisakját, majd dühösen elrohant. Volt is oka a méregre, hiszen a tavaly áprilisi Brazil Nagydíjon esett ki utoljára...

Biztosan sokáig beszédtéma lesz a két baleset, ahogy Jarno Trulli győzelme is. Az olasz szombaton élete első pole pozícióját érte el, vasárnap pedig megünnepelhette első futamgyőzelmét is. Szó se róla, megérdemelte, végig hibátlan versenyzést mutatott be, s az utolsó körökben végtelen higgadtsággal tartotta maga mögött az őt támadó Jenson Buttont.

Összesen kilencen fejezték be a Monacói Nagydíjat, azaz volt kieső bőven: a harmadik körben például tragédia is történhetett volna, Giancarlo Fisichella ugyanis felborult. Az olasz szerencsére sértetlenül kászálódott ki autójából, csupán rutinvizsgálat céljából kellett orvoshoz mennie.

Szinte hihetetlen, de a Toyota és a Jordan is megszerezte első pontjait, előbbi istálló mindkét pilótáját pontszerző helyen juttatta célba. Cristiano da Matta hatodik, Olivier Panis nyolcadik lett, holott eleinte úgy nézett ki, utóbbi el sem tud indulni: a francia miatt elölről kellett kezdeni a rajtprocedúrát.

Baumgartner Zsolt tisztességgel helytállt, a Minardi magyarja kormányszervó nélkül is teljesítette a flúgos futamot: hat kör hátránnyal kilencedikként futott be, azaz kis szerencsével pontot is szerezhetett volna. A mezőnyből egyébként már csak Paul Stoddart alakulata áll pont nélkül, emiatt azonban ne szomorkodjunk, inkább örüljünk annak, hogy Baumgartner eddigi legjobb eredményét érte el a Forma-1-ben.