Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters
A csapat és az autó: a Ferrari megzabolázására készülnek
McLaren

Amellett, hogy teljesen új Mercedes motor dübörög az autóban, a Michelin-gumikra való átállás miatt fontos változtatásokat kellett végrehajtani az MP4/17 konfigurációján, mivel az abroncsok nemcsak a kormányzást, az aerodinamikát, de az autó egyensúlyát is befolyásolják.

A bemutató után Alexander Wurz köröz az új autóval, David Coulthard vasárnap, míg Kimi Räikkönen jövő szerdán kap alkalmat a próbára.

Ron Dennis csapatfőnök elmagyarázta, hogy miért választottak ilyen korai időpontot az autó bemutatására. Elmondta, hogy ezzel egy hagyománnyal szakítottak, mégis így tudják maximalizálni a tesztre fordítható időt a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt. "A McLaren optimista a 2002-es kihívásokat illetően. A szezon előtt elég sokkal mutatjuk be autónkat azért, hogy maximalizálni tudjuk a pályán eltöltött munka mennyiségét, s így biztosítsuk, hogy teljesen felkészültek legyünk az új szezonra és harcolni tudjuk a világbajnoki címért."

David Coulthard, aki nagyon jó időket futott a barcelonai és valenciai tesztek során, szintén magabiztosan nyilatkozott: "A csapat nagyszerű munkát végzett a gyárban, s nagyon jól felkészítette az MP4/17-est. Mindannyian nagyon várjuk, hogyan fog muzsikálni az autó. A tesztek során sok-sok kilométert megtettünk, és a változékony időnek köszönhetően megnézhettük, hogy miként teljesítenek a Michelin-abroncsok."

Kimi Räikkönen, a McLaren üdvöskéje, aki a tesztek során megdöntötte a valenciai pálya rekordját az MP4/16-ossal, hozzátette, hogy nagyon intenzív hetek állnak mögöttük, s ő ezt az időt arra is használta, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a csapattal és már a McLaren részének érzi magát.

A meglehetősen visszafogott tavalyi év után a McLarennek idén nagyon jó eredményekre lesz szüksége. A Ferrari nagyon erős volt, s egy új és erős ellenfél lépett fel a Williams-istálló részéről is. Michael Schumacher legutóbb a Ferrari által szervezett eseményen, Madonna di Campiglióban úgy nyilatkozott, hogy bár még nem tudja, hogy mire lesz képes a két mclarenes pilóta az idei autóban, mégis a két Williams-pilótát, Ralf Schumachert és Juan-Pablo Montoyát tartja idei legnagyobb ellenfeleinek.

A bemutató után Wurz 45 problémamentes kört tett meg a Circuit de Catalunyán, legjobb ideje 1:21.1 perc lett. "Az első benyomásaim alapján a lassú pályák kedveznek az autónak, ugyanakkor a pálya túl koszos volt ahhoz, hogy megálapítsam, milyen lehet nagy sebességnél" - summázott az osztrák.