Társoldalunk:

Ronaldo már a játékoskijáróban érezteti, milyen jó focista

2021.06.11. 16:16

A magyar labdarúgó-válogatott már az utolsó simításokat végzi a pénteken kezdődő Európa-bajnokság előtt. A játékosok már teljes készültségben várják a Portugália elleni első csoportmérkőzést. A sajtó számára szervezett újabb találkozón ezúttal a bajnok Ferencváros középpályása, Sigér Dávid és az amerikai profi bajnokságban szereplő, FC Dallas játékosa, Schön Szabolcs vett részt.

„Nem az új személyek miatt lett jobb, eredményesebb a csapat, sokkal inkább a rendszert és a szemléletmódot kell kiemelni, amit a kapitány és a szövetség meghonosított és, amihez ragaszkodik. Szerintem ez sokkal fontosabb, mint a személyek kiléte" – mondta Sigér Dávid, aki szerint lehet párhuzamot vonni klubja őszi BL-meccsei és a válogatott Eb-mérkőzései között.

„Szerencsére nem olyan régen volt, hogy meg tudtunk mérkőzni olyan csapatokkal, amelyek papíron, és, mint kiderült a pályán is komolyabb játékerőt képviseltek, mint mi. Szerintem ebből most is tudunk majd építkezni" – mondta Sigér.

  Ronaldót, ahogy minden jó játékost is, csak csapatként lehet megállítani. Közel kell helyezkednünk egymáshoz, hogy a társ tudjon segíteni, ha elveszítünk egy párharcot

– mondta a Fradi középpályása.

Sigér Dávid szerint a csoportellenfelek sztárjait együtt küzdve, csapatként tudják megfékezni a magyar játékosokFotó: Csudai Sándor - Origo

Sigér szerint Ronaldo már a megjelenésével, a játékoskijáróban mutatott magatartásával jelzi, hogy győzni akar, és, hogy tisztában van azzal, hogy milyen jó. Az Eb-keret újonca, Schön Szabolcs pedig elárulta, hogy neki a személyes példaképe Cristiano Ronaldo, így nagyon készül, hogy pályára léphessen ellene. A fiatal játékos a Ciprus és Írország elleni két felkészülési mérkőzésen csupán perceket kapott, de ez őt egyáltalán nem zavarta. Elmondta rendkívül büszke és boldog, hogy a keret tagja lehet.

Én nagyon örültem azoknak az öt perceknek is, amiket a felkészülési meccseken kaptam. Ha az Eb-n is csak ennyi szerep jut nekem, bár remélem, hogy azért több is lesz, én annak is nagyon örülni fogok. Tisztában vagyok vele, hogy ez még nem az én Európa-bajnokságom, sokat kell még tanulnom, fejlődnöm, hogy felépíthessem magam, és még jobb játékos legyek" – mondta Schön Szabolcs.

A fiatal játékos elárulta, még nem elemezték ki a portugálok utolsó felkészülési meccsét, amelyen 4-0-ra verték Izraelt.

Arra a kérdésre, hogy a három csoportmérkőzés közül melyiken látják a legnagyobb esélyt a bravúrra, illetve, hogy mi számítana bravúrnak – a gólszerzés, a pontszerzés vagy a győzelem – így válaszoltak:

Mondjuk, ebben a sorrendben. Gólt és gólokat akarunk lőni, sőt, pontot, akár pontokat is szeretnénk szerezni, ha lehet minden mérkőzésen. Hogy ez melyik ellenfél ellen lesz, mondjuk így a legkönnyebb, az sokban függ attól, hogy milyen formában leszünk, és éppen melyik meccsen állnak össze úgy a csillagok, hogy minden összejöjjön. Én személy szerint most csak a portugálok elleni meccsre készülök, minden továbbit majd utána" – mondta Sigér az Origo kérdésére.

Sigér Dávid az éppen róla mintázott kartonbábúnál pózol a karton Marco Rossi mellettFotó: Csudai Sándor - Origo

Ha a három meccs után kilenc ponttal megyünk tovább a csoportból, az biztosan bravúr lenne – mondta mosolyogva Schön Szabolcs, majd hozzátette: „Komolyra fordítva, természetesen próbálunk gólokat rúgni és pontokat szerezni minden riválissal szemben, de, hogy melyik ellen sikerül, azt nem tudom megmondani."

Schön Szabolcs minden percnek örülni fog, amit a pályán tölthet az Eb-nFotó: Csudai Sándor - Origo

Sigér mosolyogva szögezte le, hogy a szabadrúgásokhoz biztosan nem ő fog odaállni, viszont a játék során, ha esélye nyílik ugyanolyan szívesen fogja célba venni a kaput, ahogy tette azt a BL-ben is a Fradi mérkőzésein. A Fradi játékosa felevenítette emlékeit, amikor öt évvel ezelőtt Debrecenben egy köztéri kivetítő előtt ülve nézte a mérkőzést. „Máig hihetetlen volt látni, ahogy a több száz szurkoló talpra ugrott az első gól után, majd még kétszer. Most pedig itt vagyok a csapattal, és remélem, hogy hasonló élményeket tudunk szerezni a szurkolóktal" – mondta Sigér.

Schön ugyancsak kivetítőn, de a fővárosban, a Margitszigeten nézte a mérkőzést. „Hihetetlen volt, hogy már két órával a meccs előtt teli volt az egész sziget, és elképesztő volt, ahogy a gólok után szinte felrobbant a hely. Nem mondom, én is beleadtam apait, anyait a szurkolásba – tette hozzá Schön.

Sigér elmondta, hogy a nagyon nehéz ellenfelek ellen a szervezettségünk és a kellő önbizalom adhat erőt, és persze a magyar szurkolók által adott extra támogatás a Puskás Arénában, ahol az UEFA szabályai szerint összesen 60 ezren szurkolhatnak Marco Rossi csapatának.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Június 15.: Magyarország–Portugália (18 óra, Puskás Aréna)
Június 19.: Magyarország–Franciaország (15 óra, Puskás Aréna)
Június 23.: Németország–Magyarország (21 óra, München)