Társoldalunk:

Az UEFA kártérítést fizet a foci-Eb rendezésétől eleső Bilbaónak

2021.06.11. 19:19

Juan Mari Aburto, Bilbao város polgármestere szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzzel és nemzetközi kupadöntők megrendezési jogával kártalanítja őket, amiért nem lehetnek társházigazdái a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságnak.

A polgármester közösségi oldalán kifejtette: kompenzációként 1,3 millió euróra (450 millió forintra), valamint a közeljövőben az Európa-liga és a női Bajnokok Ligája egy-egy döntőjének megrendezésére számít az UEFA-tól.

A szervezet megerősítette a kártérítést, de annak konkrét nagyságát már nem közölte, miként azt sem, hogy mikor rendezhet Bilbao nemzetközi kupadöntőket. A város szerint ugyanakkor 2024-ben vagy 2025-ben fogadókészek.

Bilbaóban nem rendeznek Eb-meccsetForrás: AFP/Ander Gillenea

Az 1,3 millió euró azt az összeget fedezné, amelyet Bilbao költött a rendezés előkészítésére.

A baszk város azért esett el négy Eb-találkozó megrendezéstől, mert a járványhelyzetre való tekintettel nem vállalták a nézők beengedését. Helyette a dél-spanyolországi Sevilla az utolsó pillanatban ugrott be, az andalúziai településen három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz. A társházigazda spanyolok mindhárom csoportmérkőzésüket otthon játsszák, a 60 ezres aréna 30 százalékos kapacitással üzemel majd.

Hasonló okok miatt esett ki a rendezők közül Dublin is, de ott nem maradtak az országban a mérkőzések, azokat Londonba és Szentpétervárra tették át.