Társoldalunk:

Idén a finnek lesznek a foci-Eb Izlandja - videó

2021.06.12. 09:03

A finn válogatott 110 éves fennállása során először jutott ki nagy tornára, ahol értelemszereűen mindent meg fog tenni, hogy letegye a névjegyét.

2016-ban egy másik északi csapat, Izland volt a torna újonca, és a vikingek egy pillanat alatt elrabolták minden semleges szurkoló szívét – sőt, mondhatjuk, hogy a skandinávok lettek sokak második kedvencei. A tízezer drukker által a csapattal közösen előadott harci induló, valóban libabőröztető volt.

Ezúttal egy másik északi csapat, nyelvrokonaink, a finnek teszik tiszteletüket a világ második legnagyobb futballtornáján. A finn válogatott első hivatalos meccsén 1911-ben még orosz zászló alatt kapott ki 5-2-re Svédországtól, és nagyons sokáig egy kézlegyintéssel intézte el őket mindenki.

Az elmúlt egy-két évtizedben azonban egyre többször jelezték, hogy számolni kell velük, olyannyira, hogy a selejtezők végén a J csoportból Olaszország mögött csoportmásodikként egyenes ágon jutottak ki a tornára. Ők nem harcias izlandiak, hanem kissé zárkózott, melankóliára hajlamos, de büszke finnek, ami tökéletesen átjön a Huuhkajat csodaszép kisfilmjéből.

Hogy mi az a Huuhkajat? Nos, az a válogatott beceneve, és nem más, mint az uhu, más néven nagy fülesbagoly, ami egy belgium elleni 2007-es Eb-selejtező során lett a csapat kabalája és névadója, miután a játékvezető kénytelen volt a madár miatt megállítani a meccset, amit a finnek végül 2-0-ra megnyertek.