Társoldalunk:

Svájc végzetes hibája: elszórakozták a biztos győzelmet Wales ellen

2021.06.12. 17:00

1-1-es döntetlent hozott a labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjában a Wales-Svájc mérkőzés, amelyet Bakuban rendeztek meg. A svájci csapat 1-0-ra vezetett, majd ráült az eredményre, s ez megbosszulta magát, mert Wales szinte a semmiből egyenlített. A meccs hajrájában elképesztően védett a walesi kapus, Ward, a svájciak pedig az összes helyzetüket kihagyták, meg egy lesgólt is lőttek.

A labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjában pénteken este az olasz válogatott 3-0-ra nyert Törökország ellen. Ennek a négyesnek a másik két csapata, Wales és Svájc szombat délután csapott össze Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban.

Walesi szurkolók egy csoportja BakubanForrás: AFP/Naomi Baker

A bakui helyszín volt az egyik olyan, ahol nem játszik majd hazai válogatott, mert az azeriek nem élték túl a selejtezőt. Akik viszont ennek a meccsnek az első félidejét látták, joggal vakargathatták a fejüket, hogy ez a két csapat hogyan élte túl a kvalifikációs időszakot. Mert a két együttes az első 45 percben igencsak visszafogott teljesítményt nyújtott - és akkor nagyon finoman fogalmaztunk. A walesi csapatról amúgy nekünk is voltak emlékeink, mert azonos selejtezőcsoportban szerepeltek a magyarokkal. Éppen Cardiffban vívtuk az akkori sorozat utolsó meccsét, amelyen a walesi válogatott bebiztosította a továbbjutását az Európa-bajnokságra. Aztán persze Marco Rossi együttese is sikerrel vette a pótselejtezőket.

Ami a szombat délutáni meccset illeti, az első negyedórában szinte semmi érdemleges nem történt. Wales volt egy kicsit aktívabb, de komoly helyzetet nem alakítottak ki a csapatot. Aztán a 16. percben láthattuk az első helyzetet. A walesi Moore fejesét nagy bravúrral ütötte ki a léc alól a svájci csapat kapusa, Sommer. A 23. percben a játékvezető labdacserét rendelt el, de nem állunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy az egész meccset le kellett volna cserélni.

A svájci csapat kapusa, Yann Sommer védi a walesi csapat próbálkozását a bakui mérkőzésenForrás: Marcio Machado/Marcio Machado

A 25. percben Xhaka szerezte meg a labdát, miután a walesi Roberts röviden fejelte ki azt. Xhaka ezek után 18 méterről lőtt, de mellément a labda. A 31. percben jó helyről végezhetett el szabadrúgást a walesi csapat. Gareth Bale állt a labda mögé, de az ívelése mindenki feje felett elszállt. A 41. percben Seferovic 18 méterről lőtt, de fölé durrantott. Az első félidő hosszabbításában Embolo adott jó labdát Seferovicnak, de a svájci játékos nagy helyzetben nem találta el a kaput. Ez volt az első féldiő utolsó jelenete, 0-0-ás állásnál következett a szünet. 

Talán a játékosok is érezték, hogy az első félidőben mutatott teljesítmény roppant kevés volt, mindenesetre sokkal élénkebb tempóban kezdődött a második félidő. És nem sokkal a kezdés után Embolo góljával megszerezte a vezetést a svájci csapat. A jobb oldalról íveltek be középre egy labdát, Embolo pedig teljesen tisztán, a kaputól 5 méterre fejelhetett, ezzel fejessel pedig Svájc megszerezte a vezetést.

A svájci Breel Embolo (7-es mezben) fejesével szerezte meg a vezetést SvájcForrás: AFP/Darko Vojinovic

Breel Embolo - a Mönchengladbach játékosa - hatodszor volt eredményes a válogatottban. Nem sokkal később pedig újabb svájci lehetőség maradt ki: Embolo jól szöktette Mbabut, de társa óriási helyzetben rossz megoldást választott. 

Úgy látszik azonban, hogy a svájciaknak elég volt ez a 10 perc, amelyet valóban nagyon megnyomtak. A 60. percet követően alaposan visszaesett a meccs színvonala, azaz visszatértünk az első félidőben látott játékhoz. A walesi együttes ekkor megdöbbentően gyenge teljesítményt nyújtott, rá sem lehetett ismerni az 5 évvel ezelőtti elődöntős csapatra. 

A svájci csapat gólöröme a Wales elleni mérkőzésenForrás: Getty Images/Naomi Baker

A 66. percben a meccs addigi egyetlen góljának a szerzője, Embolo lőhetett volna újabb gólt, de elpuskázta a helyzetét. Ezzel együtt ki lehetett jelenteni, hogy a svájci csapat semmit sem akart kockáztatni, őrizték az 1-0-s előnyüket. A meccs képét csak Wales tudta volna megváltoztatni, de erre ezen a délutánon a meccs 74. percéig nem volt képes a brit csapat. Akkor viszont a semmiből érkezett meg Wales egyenlítő gólja. A jobb odalról végzett el szögletet a walesi válogatott. Hátra került a labda, amelyet Morell előreküldött, majd a magasra felugró Moore 10 méterről a kapu jobb alsó sarkába fejelt. 

Kieffer Moore (piros mezben) szerezte a walesi csapat egyenlítő góljátForrás: Getty Images/Valentyn Ogirenko

1-1, Svájc pedig csak saját magát okolhatta az eddig elszórakozott helyzetek miatt, hiszen az alpesi ország csapata régen lezárhatta volna a mérkőzést. Ehelyett az utolsó negyedóra nagy izgalmakat ígért. 

A 85. percben a csereként beállt, s a pályán fél perce tartózkodó svájci Gavranovic gólt lőtt. Szabad szemmel is lehetett látni, hogy les volt, de csak hosszas videózás után született meg a helyes ítélet. A svájci csapat mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a győzelmet sem ők, sem a walesiek nem tudták már megszerezni. Pedig a 90. percben ott volt a lehetőség, ám egy svájci szögletet követően a walesi kapus, Ward óriásit védett. Majd ismét a walesi kapus nagy pillanata jött el, amikor Gavranovic lövését ütötte ki hatalmas bravúrral. Maradt az 1-1 és ezzel a csoportot 3 ponttal vezető olaszok mögött Wales és Svájc 1-1 ponttal áll, a negyedik helyezett török csapatnak nincs pontja.