Társoldalunk:

Nem volt meggyőző a favorit, de legyőzte a vb-ezüstérmest

2021.06.13. 16:59

Túlzás lenne azt mondani, hogy az Eb előtt esélyesnek tartott Anglia elkápráztatta volna játékával a nézőket, de Sterling góljával 1-0-ra azért legyőzte a legutóbbi vb-ezüstérmes horvát válogatottat. Angliának a gólon kívül volt még egy kapufája is, a horvátok viszont komoly helyzet nélkül fejezték be a londoni meccset.

2018-ban az oroszországi világbajnokságon ez a két csapat játszott egymással az elődöntőben, akkor a horvátok nyertek. Anglia most visszavágásra készült - 22 ezer néző előtt, hazai pályán a Wembley-ben.  A híres stadionba tehát negyedháznyi szurkoló mehetett be. Az angolokat kissé nyomaszthatta, hogy az Eb-k történetében még soha nem nyerték meg az adott torna első meccsét. 

22 ezren mehettek be a Wembley-be, a képen látható szurkolók nem fértek beForrás: AFP/Niklas Halle'n

Az angolok semmit sem bíztak a véletlenre, ha már a mostani Eb előtt őket kiáltották ki a torna nagy esélyesének. Olyan elánnal rontottak neki a horvátoknak, hogy a vb-ezüstérmes kis túlzással azt sem tudta, hogy hol van. A 7. percben máris óriási angol helyzet maradt ki. A hazai csapat bedobást végzett el, ebből indult el a támadásuk, amelynek végén Foden a kapufára tekerte a labdát. Nagyjából 5 centin múlt, hogy nem született meg a meccs első gólja. Továbbra is támadásban maradt az angol csapat, érezni lehetett, hogy nagyon korán szeretnék döntésre vinni a dolgot. Az első 20 percben a horvátok szinte alig lépték át a felezővonalat, s csak a 25. perc tájékán kezdtek éledezni. Aztán, ahogy telt az idő és túljutottunk az első fél órán, mintha csökkenni kezdett volna az addig tényleg nyomasztó angol fölény. A horvátok jobban előremerészkedtek, s volt dolga az angol védelemnek is. 

Teljesen visszaesett a meccs az első félidő utolsó negyedórájára.  Legfeljebb Foden gyönyörű labdalevételének tapsolhattunk, de hol volt már ez a mérkőzés elejétől, amikor óriási rössel támadott Anglia. Elmaradtak már a parázs jelenetek is, amelyek szintén jellemezték az első negyedórát. Néha egy-egy kemény belépőt azért mutattak a játékosok, de semmi többet. Mintha rájöttek volna arra, hogy az első körben mindkét csapatnak megfelel egy gól nélküli döntetlen is. 40 perc elteltével 3 angol és 2 horvát lövést láttunk - elég vékonyka volt ez a statisztika.

A nagy semmittevés közepette a 43. percben jó helyről jöhettek szabadrúgással az angolok, de Trippier jobbal a sorfalba vágta a labdát - ebben azért sokkal több lehetőség volt. Ezzel véget is ért az első félidő. 

Óriási lendülettel kezdte meg a meccset a fehér mezes Anglia Horvátország ellenForrás: AFP/Laurence Griffiths

A szünetben egyik szövetségi kapitány sem cserélt, de a második félidő elején már nyoma nem volt annak a hatalmas angol fölénynek, amely a meccs kezdetét jellemezte. A középpályán gyűrték egymást a csapatok. Lehet, hogy azoknak volt igazuk, akik már a meccs előtt azt mondták, hogy Anglia eltekintene a csoportelsőségtől?  A válaszhoz elég csak ránézni az Eb egyenes kieséses szakaszára. A D-csoport első helyezettje (itt játszanak az angolok) az F-csoport 2. helyezettjével játszanak nyolcaddöntőt. Az F-csoportban pedig ott vannak a világbajnok franciák, az Európa-bajnok portugálok, a németek és Magyarország. Míg a D2-es csapat minden bizonnyal a svéd, lengyel, szlovák hármasból kap ellenfelet. Máris megkezdte volna a taktikázást Anglia? Erre éppen Sterling cáfolt rá az 57. percben, amikor az ötösről megszerezte Anglia vezető gólját.  Pont akkor történt ez, amikor az angolok már átadták a kezdeményezést a horvátoknak. Mindenesetre Anglia számára biztató volt, hogy ha Sterling korábban gólt szerzett a nemzeti csapatban, akkor azt a mérkőzést sosem vesztették el.

Raheem Sterling góljával szerezte meg a vezetést AngliaForrás: Getty Images/Laurence Griffiths

A horvát csapatnak fél órája maradt, hogy egyenlítsen, de ezen a délutánon valahogy nem akart összeállni a gépezet. A 62. percben nem sok hiányzott a második angol gólhoz. Mount adta be a labdát balról, Kane érkezett a kapu elé, de fölé rúgta a nagy helyzetet, majd nekiesett a kapufának. Rövid ápolás után térhetett vissza Harry Kane a pályára.

Húsz perccel a mérkőzés vége előtt kezdődtek meg a cserék, de az angol válogatott láthatóan tökéletesen elégedett volt az 1-0-s vezetésével. Peregtek a percek, majd egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy vége lett a meccsnek. 

Túlzás lenne azt mondani, hogy Anglia elsöpörte volna a horvátokat, s azt sem állíthatjuk, hogy Southgate csapata meggyőző lett volna. Ugyanakkor egy ilyen hosszú tornán egy vb-ezüstérmes elleni 1-0-s győzelem tökéletes nyitány. Még Anglia számára is.