Társoldalunk:

Véget érhet Eriksen pályafutása

2021.06.13. 11:10

Egy vezető kardiológus álláspontja szerint Christian Eriksen drámai rosszulléte után elképzelhető, hogy a dán válogatott középpályás többé nem folytathatja a karrierjét.

A dán válogatott futballista a Finnország elleni, szombati Európa-bajnoki csoportmérkőzés 43. percében lett rosszul. Eriksen futás közben esett össze és újra kellett éleszteni. A labdarúgó állapota jelenleg stabil, nyugalomban telt az éjszakája, de természetesen a kórházat nem hagyhatja el.

Rosszulléte után a futballistát szívmasszázs segítségével élesztették újra a pályán, majd amikor magához tért, kórházba szállították. A mérkőzést Eriksen összeomlása után felfüggesztették, de több mint másfél órás szünet után folytatták, miután biztossá vált, hogy az állapota stabil.

A Daily Mail megírta, hogy egy vezető kardiológus, Dr. Scott Murray szerint nagy a valószínűsége, hogy Eriksen többé nem léphet pályára profi labdarúgó-mérkőzésen.  

Valószínűleg véget ér a karrierje. Az olasz törvények szerint egy játékos nem folytathatja sportolói pályafutását, miután szívrohama volt" - mondta az orvos.

Elképzelhető, hogy Eriksen többé nem futballozhatForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Az olaszoknál ez régóta így van. Az utóbbi 20 évben a sportolóknál történő szívbetegség miatti elhalálozások 3 százalékról 1 százalék alá csökkentek" - tette hozzá Murray. 

A hírek szerint Eriksen rosszullétét szinte biztosan valamilyen szívprobléma okozta, és mivel a futballista az olasz Inter játékosa, ezért nagy rá az esély, hogy többé nem futballozhat. 

Az orvos elmondta, hogy a futballistán minden bizonnyal a létező összes szívvizsgálatot el fogják végezni, és elképzelhető, hogy egy speciális pacemakerre is szüksége lesz majd a jövőben.

Murray kiemelte azt, hogy mennyire fontos az éberség és a jó felkészültség akár a civil emberek számára is, hiszen némi hozzáértéssel életeket lehet megmenteni.

"Mindenkinek meg kellene tanulnia, hogyan kell elsősegélyt nyújtani és merre van a legközelebbi defibrillátor. Ilyen esetek sajnos bárkivel megtörténhetnek, profi szinten és amatőr szinten játszó sportolókkal és hétköznapi emberekkel is. Oda kell figyelnünk egymásra" - zárta gondolatait az orvos.