Társoldalunk:

Egy dán orvos elmondta, mi okozhatta Eriksen szívmegállását

2021.06.13. 08:57

Charlotte Bøving orvos szerint Christian Eriksennek megállt a szíve, ezért esett össze a pályán az Európa-bajnokságon a Dánia-Finnország mérkőzésen.

A dán válogatott középpályása a Finnország elleni mérkőzés 43. percében lett rosszul. Eriksen futás közben esett össze és újra kellett éleszteni. A futballista állapota jelenleg stabil, nyugalomban telt az éjszakája, de természetesen a kórházat nem hagyhatja el. 

A dán SH oldal megírta, hogy Charlotte Bøving orvos szerint Eriksen rosszullétét egyértelműen szívprobléma okozta.  

Sok oka lehet annak, hogy egy topszinten teljesítő sportolóval előforduljon ilyen szörnyű eset. Lehet szívritmuszavar, vérrög, agyi vérzés, vagy bármi más" - magyarázta az 54 éves orvos.

"Eriksenen szívmasszázst hajtottak végre, tehát ez azt jelenti, hogy hirtelen szívmegállása volt. Abban az esetben alkalmazzák ezt, ha valakinek megáll a szíve. Nagy valószínűséggel szívritmuszavarral küzdött. Szerencsére azonnal jó és hozzáértő bánásmódban részesült, és sikerült megmenteni az életét" - tette hozzá a doktornő.

Drámai jelenet játszódott le a Dánia-Finnország mérkőzésenForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az orvos kizárta azt, hogy Eriksen agykárosulást szenvedett volna, mert az eset után ébren volt és tudott kommunikálni. Bøving sok hasonló esettel találkozott már profi sportolók pályafutása során. 

Mindenhol vannak ketyegő bombák. Soha nem lehet tudni, kit érhet baj" - mondta.

Az orvos kizártnak tartja, hogy Eriksen újra játsszon a tornán, ugyanis ki kell deríteni, hogy pontosan mi okozta a szívproblémát, és még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a futballista pacemakert fog kapni.

Bøving a legjobbakat kívánta Eriksennek és családjának, és kiemelte, hogy rendkívül emberségesnek és sportszerűnek tartotta mind a dán, mind a finn labdarúgók viselkedését a szörnyű eset után.