Társoldalunk:

A magyar válogatott tagjait is sokkolta Christian Eriksen drámája

2021.06.13. 16:34

Kedden este hat órától a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi a szereplését a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon, amelynek első mérkőzésén a címvédő portugál csapatot fogadja a 68 ezer férőhelyes Puskás Arénában. A találkozó előtt a magyar csapat két játékosa, Varga Kevin és Nagy Ádám nyilatkozott a sajtónak. Elmondták, mennyire megrázta őket, ami Christian Eriksennel történt a Dánia-Finnország találkozón, mellette pedig beszéltek a közelgő Portugália elleni találkozóról is.

Szombat este sokkolta a világot, amikor a Dánia-Finnország találkozón Christian Eriksen, a dán csapat középpályása összeesett, majd a pályán kellett újraéleszteni. A 29 éves focista állapota szerencsére stabil, a koppenhágai kórházban már kommunikálni is tudott, ennek ellenére nehéz csak a futballal foglalkozni ezekben a percekben. 

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivőjeFotó: Csudai Sándor - Origo

Valamennyi magyar játékos, szurkoló és vezető személyében mielőbbi gyógyulást kívánunk. Az ő esete is rávilágított arra, milyen fontos a jól felkészült egészségügyi személyzet egy mérkőzésen"  – mondta a sajtótájékoztató elején Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője.

Sipos Jenő ezt követően közölte, hogy a portugálok elleni találkozó telt házas lesz, a találkozóra pedig 50 ezer magyar szurkoló tudott jegyet vásárolni, így garantált a fantasztikus hangulat. 

A magyar válogatott szurkolótábora garancia a jó hangulatraFotó: Csudai Sándor - Origo

Hangsúlyozta, hogy munkanap lévén az este hat órás kezdés miatt azok, akik nem a mérkőzésre mennek, kerüljék el a Puskás Aréna útvonalát, mert komoly lezárások lesznek a környéken és kiemelte, hogy a Puskás Arénát érdemes gyalog vagy tömegközlekedéssel megközelíteni.

Sipos Jenő felhívta a figyelmet a higiéniai előírások betartására és arra kérte a szurkolókat, hogy használják az euro2020 applikációt, ami rengeget hasznos információval szolgál a mérkőzéssel kapcsolatban.

Végezetül elmondta, hogy az óriási érdeklődés miatt, azok, aki tehetik, a mérkőzést megelőző napon vegyék át a találkozóhoz szükséges karszalagot.

Ez után megérkezett Varga Kevin és Nagy Ádám. A magyar válogatott játékosai elmondták, hogy éppen végzetek a délutáni edzéssel, amikor értesültek arról, mi történt Christian Eriksennel. 

Vége lett az edzésünknek, és amikor elkezdtünk átöltözni, akkor kaptuk a hírt, hogy mi történt. Sokkoltak minket az események, és azonnal elkezdtünk a folytatásról beszélni, és arról, hogyan fogja ez érinteni a dán válogatottat és Christian Eriksen családját, mert ők is ott voltak a helyszínen.  Mindannyink nevében kívánom, hogy minél előbb a családja mellett lehessen, boldogan. Sajnos hiába csinálunk rengeteg tesztet, mindig lesznek rejtett hibák, amikre a csapatorvosok sem tudják a választ. Nagyon remélem, hogy hamarosan megkezdheti a felépülést" – válaszolt Nagy Ádám, aki elmondta azt is, hogy két nappal a portugálok elleni mérkőzés előtt fokozódik a nyomás a mieinken. Hangsúlyozta, hogy ezt az ausztriai edzőtáborban még nem érezték, most azonban már karnyújtásnyira van a meccs, de ez a nyomás egy édes teher, hiszen soha vissza nem térő alkalom hazai pályán Eb-meccset játszani.

Nagy Ádámot is sokkolta, ami Eriksennel történtFotó: Csudai Sándor - Origo

A nyolcszoros válogatott Varga Kevin hallott ugyan történeteket a magyar csapat 2016-os Eb-szerepléséről, azonban elképzelni sem tudja, milyen hangulat vár majd rá a telt házas Puskás Arénában. 

„Nekem ez lesz az első nagy tornám, erre nem lehet felkészülni az által, hogy valaki elmeséli. Ezt át kell élni. Elképzelni sem tudjuk, milyen lesz kedden kifutni a gyepre. Magában már mindenki felkészült, mindenki tudja a feladatát, és ez kell ahhoz, hogy sikert érjünk el"  – mondta Varga Kevin, aki 2018 júniusában egy Ausztrália elleni barátságos meccsen mutatkozott be a válogatottban.

„Durva belegondolni, hogy már öt éve is ott voltam és pár meccs választ el attól, hogy meglegyen az ötvenedik válogatottságom. Ez büszkeséggel tölt el. Az öt évvel ezelőtti portugál válogatott is jó volt, bár volt náluk egy arculatváltás. Ez ránk hatványozottabban igaz, mert nálunk lezajlott egy generációváltás. A portugál csapat tele van nagy jó kvalitású játékosokkal, de a mi csapatunk is erősödött, Nagyon jó felkészülés van mögöttünk. Nyíltsisakos meccsre számítok, ahol szerintem egy-két gól fog dönteni. Remélem, a meccs után a szurkolókkal együtt tudunk majd örülni a magyar csapat sikerének"  – vette át a szót Nagy Ádám, aki tinédzserként másfél évet töltött Portugáliában egy futballakadémián. A 25 éves focista elmondta, hogy a mai napig dédelgetett álma, hogy a pályafutása után a családjával visszatérjen és végigjárja az országot.

Varga Kevinnek nyolc meccsen egy gólja van eddig a válogatottbanFotó: Csudai Sándor - Origo

Varga Kevin kiemelte, hogy a szövetségi kapitány rengeteget segít a játékosoknak, a keretből pedig a csapatkapitány Szalai Ádám az, aki összefogja a csapatot.

„Marco Rossi mindig személyre szabottan elmondja a játékosoknak, hogy mit vár, nincsenek kételyek, ezzel nagyon sokat segít mindenkinek. A játékosok között Szalai Ádám az, aki teljesen összefogja a csapatot. A legutóbbi meccsünkön a fantasztikus hangulat miatt szinte semmit nem lehetett hallani a Szusza Ferenc Stadionban, Szalai viszont az edző meghosszabbított keze, aki a pályán továbbítja az utasításokat"  – mondta a török Kasimpasa támadója, aki biztos benne, hogy az Európa-bajnokságon egy életre szóló élménnyel fog gazdagodni. „Ez egyenesen arányos a csapatszinten nyújtott jó teljesítménnyel. Bízom benne, hogy lesznek olyan játékosok, akiknek lesznek villanásai az Eb-n, mert megvannak a tehetségeink. Biztos vagyok benne, hogy a pályán fel fogjuk húzni egymást teljesítményben és motivációban is, és akkor jó eredményt érhetünk el."

Varga Kevin és Nagy Ádám is bizakodva várja a portugálok elleni meccsetFotó: Csudai Sándor - Origo

Végezetül a Maro Rossi által pótolhatatlan játékosnak nevezett Nagy Ádám elmondta, hogy a magyar csapat képes pótolni a sérülés miatt hiányzó Kalmár Zsoltot és Szoboszlai Dominiket.

A járvány miatt nem lesznek a csapattal. nyilván szuper dolog, hogy már vannak olyan egyéniségeink, akik el tudnak dönteni egy meccset néhány extra megmozdulással, de ennek a csapatnak a legnagyobb erőssége, hogy stabilak vagyunk és remek a csapategység.  Vannak, akik helyettesítsék őket. Nagyon fognak hiányozni, de a hiányukban még stabilabban, még egységesebben kell dolgoznunk" – mondta a 48-szoros válogatott középpályás.

A magyar válogatott június 15-én a címvédő portugálokkal, valamint június 19-én a világbajnok franciákkal találkozik a Puskás Arénában, utolsó csoportmeccsét pedig Münchenben játssza a németek ellen június 23-án.