Társoldalunk:

Egy finn orvos szerint is hajszálon múlt Christian Eriksen élete

2021.06.14. 08:17

A Finnország elleni szombati Európa-bajnoki csoportmérkőzésen a pályán összeeső Christian Eriksennel történtekről nyilatkozott egy finn orvos, aki szerint valóban közel jártunk a dán focista elvesztéséhez. A kardiológus szakorvos szerint egyértelműen a gyors és szakszerű beavatkozás mentette meg a középpályás életét.

Christian Eriksen a Dánia–Finnország mérkőzés 40. percében esett össze, és még ott a pályán újra kellett éleszteni. A finn olimpiai bizottság vezető orvosa, egyben a Verseny és Élsport Kutatási Központ (Research Center for Racing and Top Sports) munkatársa, Maarit Valtonen a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozott a történtekről.

"Egyértelműen életveszélyes helyzet volt. Amikor a szívmegállás miatt leáll a keringés, az agy nem kap oxigént, és perceken belül leáll. A szívnek minél előbb újra el kell kezdenie vért pumpálnia a szervek irányába" – mondta Valtonen, aki arra is kitért, hogy meglátása szerint mi okozhatta a történteket.

"A legvalószínűbb, hogy koszorúér-rendellenesség állhat a háttérben, ami ebben a korban valóban lényegesen ritkább még. Ha a leggyakoribb eseteket nézzük, ami egy 35 év alatti sportolónál a hirtelen szívmegálláshoz vezethet, az valamilyen strukturális elváltozás, érszűkület vagy szívizomgyulladás lehet" – mondja a szakember, aki kollégái gyors beavatkozását is dicsérte.

A dán válogatott játékosai állják körül a pályán az életmentő ellátást kapó Christian Eriksent a koppenhágai Parken Stadionban 2021. június 12-én, szombatonForrás: AFP/Wolfgang Rattay

"Kulcsfontosságú volt a gyors beavatkozásuk. A szakemberek pontosan tudták, hogy mit kell tenni ilyen esetben, és az eszközök is rendelkezésre álltak ehhez" – mondta Valtonen, látva Eriksen gyors újraélesztését, ami után sikerült stabilizálni a játékos állapotát. 

"Amikor valakinek megáll a szíve, szinte rögtön meg kell kezdeni a szívmasszázst, majd minél előbb defibrillálni kell. Szerencsére szakképzett személyzet volt a helyszínen, akik pontosan tudták, mit kell tenniük. A legfontosabb ilyenkor, hogy minél előbb újrainduljon a keringés, és ismét vér jusson az agyba."

Valtonen hangsúlyozta, hogy a FIFA szigorúan szabályozza a játékosok rendszeres kardiológiai vizsgálatát. A fiatal sportolók mindössze nyolc százalékánál okozza a hirtelen szívmegállást szívizomgyulladás, míg a leggyakoribb ok a szív valamilyen strukturális elváltozása, amit a rendszeres vizsgálatokkal (szívmonitorozás) lehet kiszűrni. "De még a legalaposabb vizsgálatokkal is nagyon nehéz megállapítani az elváltozásokat, így ugyancsak nehéz ezeket a ritka eseteket még inkább ritkítani."

Megszólalt a finn jégkorong-válogatott orvosa is, aki szerint az élsportban, mint az szombaton bebizonyosodott, sajnos nagyon is jelen van a szívmegállás veszélye.

"Az élsport egy olyan dolog, mint amikor folyamatosan csúcsra járatunk egy gépet, értelemszerűen nő a "meghibásodás" esélye. A nagy kérdés most az, hogy Eriksen folytathatja-e a profi pályafutását, vagy egyáltalán tud-e majd bármilyen szinten is játszani még" – tette hozzá Markku Tuominen.