Társoldalunk:

Az UEFA reagált a dán játékosok bírálatára az Eriksen-eset miatt

2021.06.14. 20:08

A labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő dán válogatott játékosai az európai szövetséget (UEFA) kritizálták, amiért társuk, Christian Eriksen sokkoló esetét követően folytatniuk kellett a Finnország elleni csoportmérkőzésüket. Az UEFA hétfőn este közölte: a legnagyobb tisztelettel járt el a döntésnél.

A dán játékosok hétfőn nyilatkoztak először azt követően, hogy a szombati, koppenhágai találkozó 43. percében Eriksen összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A mérkőzés több mint másfél óra múlva folytatódott.

Kasper Schmeichel, a dánok kapusa szerint játékosként olyan helyzetbe hozták őket, ami szerinte nem volt igazságos. Hozzátette: két választási lehetőséget biztosítottak a csapatoknak, miután 109-szeres válogatott társuk állapotát sikerült az orvosoknak stabilizálniuk, és elszállították a kórházba: akkor este vagy másnap, vasárnap délben folytatják a mérkőzést.

"Várni kellett volna még ennek a döntésnek a meghozatalával. Remélem, hogy az UEFA tanul az esetből. Valószínű, szükség lett volna valakire, aki nálunk magasabb pozícióban van, és ki tudja jelenteni azt, hogy most még nincs itt az ideje dönteni erről a dologról, várjunk vele holnapig" - nyilatkozta a Leicester City 34 éves, rutinos labdarúgója.

Édesapja, a legendás Peter Schmeichel - az 1992-ben Eb-aranyérmes dán együttes egyik kulcsembere - szintén a sportág európai irányító szervezetének hozzáállását bírálta, különösen amiatt, hogy a közvélemény felé már úgy kommunikálták a történteket, mintha a csapatok kifejezett kérésére folytatnák aznap a mérkőzést.

Az UEFA reagált a dán játékosok bírálatára az Eriksen-eset miattForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Kasper Schmeichel kritikus véleményét osztotta két társa, a Barcelonában játszó Martin Braithwaite, valamint a Tottenham Hotspur középpályása, Pierre-Emile Höjbjerg is. Braithwaite kiemelte: két lehetőség közül kellett választaniuk, és bár egyik sem volt jó, a kevésbé rossz mellett döntöttek. Kiemelte: sokan azonban nem voltak képesek megfelelően koncentrálni a futballra, mert gondolataik máshol jártak.

"Ebben a helyzetben talán lehetett volna harmadik alternatív lehetőséget is felajánlani" - mondta.

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány vasárnap úgy nyilatkozott: szerinte sem kellett volna folytatniuk szombaton az összecsapást.

Az UEFA hétfőn este védelmébe vette döntését, és jelezte: biztos abban, hogy a legnagyobb tisztelettel kezelte az érzékeny helyzetet a játékosok felé is. Csak azok után született meg a határozat, hogy a két csapat kérte, még a szombat este fejezzék be a mérkőzést. Az európai szövetség szerint a játékosoknak 48 órás pihenésre van szükségük két találkozó között, és ez kizárt más lehetőségeket.

A továbbra is kórházi megfigyelés alatt tartott Eriksen állapotáról a dán szövetség azt közölte, hogy változatlanul stabil. Vasárnap reggel a dán szövetség illetékesei, majd a nap folyamán videokonferencia segítségével már a játékostársak is beszéltek 29 éves támadó középpályással.