Társoldalunk:

Csehország minden idők egyik legnagyobb góljával verte Skóciát

2021.06.14. 16:56

A labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának hétfő délutáni mérkőzésén a cseh válogatott Patrick Schick két góljával 2-0-ra legyőzte Skóciát. A kiegyenlített első félidő végén Schick egy szép fejessel szerzett vezetést, majd a második játékrészben az Eb eddigi legszebb gólját szerezte, a félpályáról talált a kapuba. A skótok nagyot küzdöttek, de nem tudtak szépíteni, a csoportot jobb gólkülönbségével Csehország vezeti az ugyancsak 3 pontos Anglia előtt.

A skót válogatott 1996 óta először jutott ki Európa-bajnokságra, míg Csehország, amióta független államként szerepel, minden Eb-n részt vett. A csehek a Nemzetek Ligájában kétszer is kikaptak a skótoktól, de a szigorú járványügyi intézkedések miatt nem utaztak hamarabb Skóciába, inkább Prágában maradtak, és csak szombat délután érkeztek meg Glasgow-ba. 

A skótok több mint 9000 napot vártak arra, hogy újra nagy tornán léphessenek pályára - az 1998-as vb volt a legutóbbi világversenyük - míg a cseheket a mérkőzés előtt leginkább az foglalkoztatta, hogy a Nemzetek Ligájában elszenvedett vereségek miatt az első csoportmeccsen visszavágjanak ellenfelüknek. A D csoport első meccsén Anglia 1-0-ra nyert Horvátország ellen, így a két favoritnak számító válogatott mellett a skótok és a csehek meccse akár a továbbjutás szempontjából is sorsdöntőnek tűnhetett.

12000 néző előtt lépett pályára a két csapat a Hampden ParkbanForrás: AFP/Andy Buchanan

A glasgowi Hampden Parkban 12000 néző előtt megrendezett összecsapást a skótok kezdték bátrabban, John McGinn az 5. percben éles szögből lőtt kapura, de lövését blokkolta a cseh védelem.

A remek iramú mérkőzés 16. percében alakult ki az első komolyabb lehetőség a csehek előtt, Patrik Schick lőtt kapura 12 méterről, de David Marshall nagy bravúrral ütötte szögletre a labdát. Két perccel később Andy Robertson húzott el a bal szélen, középre tett labdáját kevéssel lőtte kapásból a jobb alsó mellé Lyndon Dykes. Pörgős és változatos játékot hozott az első 20 perc.

A következő percekben a kezdeti nagyobb tempó alábbhagyott, leginkább mezőnyjáték folyt a pályán, egyik csapat sem igazán találta meg a módját annak, hogyan kerüljön az ellenfél jól záró védelme mögé.

A 32. percben a Liverpool balhátvédje, Robertson húzódott előre, de a 16-osról megeresztett, léc alá tartó lövését nagy bravúrral tolta szögletre Tomas Vaclik kapus.

A félidő végén a csehek voltak aktívabbak, sorra rúgták egymás után a szögleteket, amelynek meg is lett az eredménye. Egy sarokrúgás után az átívelt labdát Vladimir Coufal gyűjtötte be a jobb oldalon, középre ívelt, ahol Schick két skót védőnél is magasabbra ugrott, és gyönyörűen csúsztatott a kapu jobb oldalába. A Leverkusen csatára a 27. válogatott meccsén a 12. gólját szerezte, Eb-n most talált be először.

Patrik Schick szerezte a csehek vezető góljátForrás: AFP/Lee Smith

Nem akarták annyiban hagyni a dolgot a skótok, és megnyomták az első félidő végét, de nem sikerült begyötörniük az egyenlítő találatot. A Manchester United középpályása, Scott McTominay ugyan szeretett volna büntetőt kapni, amikor a cseh védők gyűrűjében elesett, ám a játékvezető és stábja nem látott szabálytalanságot.

A második félidőt a csehek kezdték jobban, Schick és Vladimir Darida is tesztelte Marshallt, de a skót kapus mindkétszer a helyén volt.

A 48. percben kiegyenlíthettek volna a skótok, Jack Hendry tekerése azonban a felsőlécen csattant, majd azonnal érkezett az újabb helyzet, de Tomas Kalas mentése után Václik bravúrral kapott bele a labdába és akadályozta meg az öngólt.

Hiába a skót akciók, gólt újra a csehek lőttek, méghozzá nem akármilyet. Megint Schick villant, aki a félpályánál remekül vette észre, hogy az előző támadás miatt jócskán kinn áll a skótok kapusa és zseniális gólt szerzett. A 25 éves csatár szenzációsan lőtte meg a labdát, amely a kapujába visszafutó kapus fölött a kapuba hullott. Az Eb eddigi legszebb találatát szerezte a Leverkusen csatára, kivételes helyzetfelismerésről tett tanúbizonyságot.

A gólt a linkre kattintva tekintheti meg.

Marshall hiába próbált menteni, nem tudta megakadályozni Schick remekbe szabott góljátForrás: AFP/Andy Buchanan

Nem adták fel a skótok, a sokkoló gól után igyekeztek fokozni a nyomást. A 61. percben kis híján szépített Steve Clarke csapata, de Stuart Armstrong megpattanó lövése kevéssel a kapu fölött landolt. A 66. percben Dykes került nagy helyzetbe, de közelről nem találta el jól a labdát, Václik védeni tudott.

A 77. percben McTominay próbálkozott közelről, éles szögből, de lövése elkerülte a kaput. A skótok minden erejükkel azon voltak, hogy gólt szerezzenek, de a kapu előtt nem tudtak jó döntéseket hozni, az idő pedig egyre csak fogyott.

A 81. percben a csehek Schick révén abszolút eldönthették volna a meccset, de a kétgólos támadó közeli lövése ezúttal gyengére sikeredett, Marshall könnyedén fogta a kísérletet.

A 84. percben a csereként beállt James Forrest szép cselek után lőtt, de bevetődve hárított a cseh védelem. A csehek emberfeletti munkát végeztek hátul, mindig volt egy ember, aki az utolsó pillanatban menteni tudott.

Az utolsó percekben már nem esett gól, a csehek a szenzációsan játszó Patrik Schick vezérletével legyőzték a skótokat, és a szintén 3 pontos Anglia előtt vezetik a D csoportot. 

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, D csoport:
Csehország-Skócia 2-0 (1-0)
Glasgow, Hampden Park, 9847 néző, v.: Daniel Siebert (német)
gólszerző: Schick (42., 52.)