Társoldalunk:

Hazai Eb-meccsen játszani minden focista legnagyobb álma

2021.06.14. 18:28

Kedden este hat órakor a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi szereplését a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Marco Rossi csapata a címvédő portugál válogatottat fogadja a telt házas Puskás Arénában, ahol 50 ezer magyar szurkoló buzdítja majd a nemzeti csapatot. A találkozó előtt a szövetségi kapitány és a csapatkapitány Szalai Ádám tartott sajtótájékoztatót a Puskás Arénában. Az olasz szakember elmondta, hogy Szalai Ádám biztosan kezdeni fog és Sallai Roland is felépült a sérüléséből, a csapatkapitány Szalai pedig hangsúlyozta, hogy nem csak abból áll a vezető szerepe, hogy beszédeket mond az öltözőben.

A magyar válogatott játékosai az Európa-bajnokság alatt csak egyszer edzhetnek a Puskás Arénában, így a játékosok a Telkiből való megérkezés után azonnal kisétáltak a pályára, és magukba szívták a csodálatos stadion hangulatát.

Ez idő alatt pedig megérkezett a Puskás Aréna sajtószobájába a csapatkapitány Szalai Ádám és a szövetségi kapitány Marco Rossi. Elsőként Szalait kérdezték a csapatkapitányi szerepéről.

„Nem azért vagyok kapitány, mert rajtam van a karszalag. Vannak emberek, akik szeretik vállalni a vezető szerepet, mert úgy érzik, segíthetnek a társaikon. A karrierem egyik legnagyobb megtiszteltetése hogy a válogatott kapitánya lehetek. A dán meccsen is láthattuk, mekkora dolog kapitánynak lenni, de bele sem merek gondolni ilyen helyzetbe. Minden mérkőzés előtt összejön a csapat, akkor pár gondolatot megfogalmazunk. Ez most sem lesz másként, de nem az a lényeg, hogy milyen beszédet mondok meccs előtt, hanem hogy a pályán és a pályán kívül is együtt tartsam a csapatot" – mondta Szalai, akinek az Izland elleni pótselejtező előtt tartott öltözői beszéde bejárta az egész internetet.

Szalai Ádámot nem kell motiválni a meccs előttFotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy szerinte az olaszok is esélyesek a végső sikerre, Roberto Mancinit remek szakembernek tartja. Saját munkájáról azt mondja, lépésről lépésre haladt és a játékosoknak köszöni, hogy Európa-bajnokságon szerepelhet, és szeretné a lehető legjobban képviselni a magyar nemzetet.

Szalai Ádámnak a mai napig emlékezetes az öt évvel ezelőtti portugálok elleni Eb-meccs.

A 2016-os Európa-bajnokság első meccse fantasztikusan indult, ugyanilyen gondolatok vannak a fejünkben. Tudjuk, milyen fontos az első meccs, de ismerjük az ellenfelek erősségét. Nagyon oda kell figyelnünk, és sokkal erősebb ellenfélnek tűnik a portugál csapat, mint öt évvel ezelőtt – folytatta a 33 éves támadó, aki alig várja, hogy újra szurkolók előtt játszhasson a Puskás Arénában.

"Emlékszem az Uruguay elleni nyitómeccsre, fantasztikus élmény volt, de hazai Eb-meccsen szerepelni, az minden játékosnak a legnagyobb álma. Ha gyerekként azt mondják, hogy két Európa-bajnokságon, köztük egy hazain is szerepelhetek, el sem hittem volna. Remélem, pályára léphetek majd. Nagyon várom a holnapi meccset."

Marco Rossi elárulta, hogy Sallai Roland is bevetésre készFotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi a kezdőcsapatot nem árulta el, de azt kijelentette, hogy Szalai Ádám biztosan kezdeni fog.

Ádámnak már most mondom, hogy kezdő lesz és Sallai Roland is készen áll a játékra. A támadókat illetően nem lesz gond összerakni a csapatot és motiválni sem hiszem, hogy különösebben kell majd a játékosokat. Ha valakinek még gondjai vannak ezzel, ez talán válasszon másik sportágat. Az elvárások nőnek felénk, alig várjuk, hogy kezdődjön az Európa-bajnokság – vette át a szót az olasz szakember, aki szerint a koronavírus miatt van egy kis aggodalom mindenkiben, de ez a járvány velejárója, nem a portugál Joao Cancelo esete miatt van így. Rossi reméli, hogy a magyar csapatot nem fogja érinteni a járvány az Eb alatt, de van terve arra is, ha valaki bajba kerülne.

Szalai Ádámnak egész biztosan nincsenek motivációs gondjai.

Ilyen meccsekre motivációs gondokkal nem küszködünk. Ha edzőmeccs van én akkor is feszültebb vagyok, próbálom nyugtatni magam inkább. A lényeg, hogy jól sikerüljön a pihenés. Nekem a legjobb, ha mentálisan és fizikálisan készen állok és nyugodtan készülhetek.

Marco Rossi elmondta, hogy szívesen lenne akár szertáros is a portugál válogatottnál. A csapatról elmondta, hogy nem emelné ki külön a sztárokat, mert az egész keret tele van velük, amit bizonyít, hogy nyertek Eb-t és Nemzetek Ligáját is. A kapitány kijelentette, hogy mindenkire nagyon kell majd figyelni. Egymást segítve kell majd focizni és a szerencse sem ártana, ha mellénk állna.

Cristiano Ronaldo, a portugál csapat legnagyobb sztárjaFotó: Csudai Sándor - Origo

Marco Rossi aláírná a portugálok Eb-győzelmét, ha kedden pontot szerezne a magyar csapat.

Aláírnám, amit Ronaldo mondott, hogy akár ki is kapna holnap, de nyerjék meg az Eb-t a végén. A viccet félretéve, Ronaldo tudja, hogy fontos a jó kezdés, de annál is fontosabb, hogy a torna végére milyen formába kerülsz. Ami minket illet, nekünk egy utolsó komoly lehetőségként kell ezt megélnünk - zárta a sajtótájékoztatót a szövetségi kapitány, aki végezetül elmondta, hogy a keddi meccsen fog kiderülni, milyen állapotban van a csapat, és az eredmény fog majd erről ítéletet mondani.

A magyar válogatott június 15-én a címvédő portugálokkal, valamint június 19-én a világbajnok franciákkal találkozik a Puskás Arénában, utolsó csoportmeccsét pedig Münchenben játssza a németek ellen június 23-án.

A legfontosabbak kellékek a meccsreFotó: Koncz Márton - Origo
A Puskás Arénában karszalag kell a jegy mellé a belépéshez

- A Puskás Arénában a belépéshez az érvényes jegy mellett védettségi igazolványra is szükség van, amelyet viszont nem a stadionnál ellenőriznek.

- a plasztikkártyát és a mobilalkalmazáson bemutatott igazolásokat is elfogadják a szervezők, ezek meglétét azonban nem a stadionnál, a közvetlen belépés előtt ellenőrzik.

- a meccsekre kilátogató szurkolók a találkozókat megelőző nap reggelétől kezdődően három különböző ponton mutathatják be papírjaikat.

- A védettségi igazolás mellett érvényes személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatni. Itt karszalagot kapnak, amellyel az adott mérkőzésen részt vehetnek.

- mindenki kizárólag a saját karszalagját veheti át.

- aki több meccsre vett jegyet, annak mindig újra sorba kell állnia az adott meccs karszalagjáért.

- A Groupama Arénánál a stadion Üllői úti oldalának Népligethez közelebbi sarkánál, a Városligetben a Dózsa György úton és a Papp László Budapest Sportarénánál lehet hozzájutni a karszalagokhoz, amelyek elengedhetetlenek a belépéshez a Puskás Arénába. Ezek a pontok a mérkőzések előtti napokon 8 órától 20 óráig tartanak nyitva, míg a meccsnapokon 7 órakor nyitnak, és a második félidő kezdetekor zárnak.

- Minden mérkőzésre különböző színű karszalaggal lehet belépni, azaz aki több mérkőzésre is váltott jegyet, annak újra be kell mutatnia a védettségi igazolását.

- A külföldről érkező szurkolók a repülőtéren is átvehetik a karszalagjaikat.

- A kiskorú drukkerek igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében vehetnek részt a találkozókon, nekik nem szükséges a karszalag kiváltása, kivéve azon 16-18 évesek számára, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, és kísérő nélkül kívánják megtekinteni az Eb-mérkőzéseket.

- A szurkolóknak érdemes letölteniük az európai szövetség (UEFA) EURO-2020 alkalmazását, mert azon rengeteg hasznos információt találnak a közlekedésről és a belépésről.

- A Puskás Arénát lehetőleg tömegközlekedéssel közelítsék meg, aki pedig nem a mérkőzésre tart, az lehetőleg kerülje el a létesítmény környékét, mert ott lezárások lesznek.