Társoldalunk:

Fiola Attila alig tudott aludni a portugálok elleni meccs után

2021.06.16. 16:54

Kedden este a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában a magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédő portugál csapattól a Puskás Arénában. A mérkőzés másnapján a magyar csapat Telkiben tartott sajtótájékoztatót, ahol Fiola Attila és Dibusz Dénes válaszolt a kérdésekre. Mindkét játékos kiemelte, hogy a francia válogatottal csapat szinten lehet csak felvenni a versenyt, egyénileg lehetetlenség.

A magyar válogatott több mint nyolcvan percig rendkívül szervezetten és óriási szívvel játszott az Eb-címvédő portugál csapat ellen, amely Schön Szabolcs érvénytelenített gólja után szinte azonnal megszerezte a vezetést egy elképesztően szerencsés góllal. A hajrában a magyar válogatottnak muszáj volt kinyílnia, a portugáloknak pedig sikerült összehozniuk egy tizenegyest, amit Cristiano Ronaldo értékesített, majd a 92. percben az ötszörös aranylabdás egy gyönyörű akció végén állította be a 3-0-s végeredményt. 

Fiola Attila és Dibusz Dénes szerint is mindent megtett a csapat a portugálok ellenFotó: Csudai Sándor - Origo

A mérkőzés másnapján a magyar csapat Telkiben tartott sajtótájékoztatót, ahol Fiola Attila és Dibusz Dénes válaszolt a kérdésekre. 

Gula szenzációsan védett, a nyolcvannegyedik percig meccsben tartotta a csapatot. Hozta, amit egy kapusnak kell egy ilyen ellenfél ellen, mert kimagasló teljesítmény nélkül nem lehet tartani a nullát.  A félidőben és a meccs után is kapta a dicséreteket. Szerintem tökéletesen tette a dolgát, a gólokról nem tehetett. Az első gól egy megpattanó lövés volt, amit biztosan megfogott volna, ha nem pattan meg a labda. A többi gólra teljesen fölösleges időt pazarolni, a tizenegyesnél és a ziccernél sem volt esélye" – mondta Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa.

Fiola Attila a 2016-os Európa-bajnokságon csak az első, osztrákok elleni meccsen játszhatott, utána viszont sérülés miatt már nem léphetett pályára a tornán.

„Öt évvel ezelőtt az első meccsen megsérültem, de ezt most gyorsan el kellett felejtenem, mert ha egy játékos ezzel foglalkozik, akkor biztosan meg fog történni újra. Négy évvel ezelőtt Ronaldót fogtam egy vb-selejtezőn, most Bernardo Silva jutott rám, de ezekre a sztárokra nem lehet felkészülni. A csapatvédekezésünkre nem lehetett panasz, nyolcvannégy percig remekül álltuk a sarat"  – folytatta Fiola Attila, aki az Origo kérdésére elárulta, hogy fantasztikus érzés volt, amikor Schön Szabolcs berúgta a gólt, de nem gondolja, hogy az érvénytelenítése miatt kizökkent volna a csapat.

Fiola Attila remekül játszott a portugálok ellenFotó: Csudai Sándor - Origo

„Nem volt egyszerű esténk. Hajnali négy körül tudtam elaludni. Az ilyen nemzetközi meccsek után szinte soha nem tudok elaludni. Nekem védőként az a feladatom, hogy a kapunkat megőrizzük a góltól, így a végén a három-null kicsit csúnya volt. A folytatásban muszáj lesz többet birtokolnunk a labdát, mert ezek a sztárcsapatok felőrlik az ellenfelet, és három-négy helyzetük úgyis lesz"  – tette hozzá a MOL Fehérvár védője, aki hangsúlyozta, hogy Willi Orbán semmilyen kritikát nem kapott, miután az első gólnál rajta pattant meg a labda, a másodiknál pedig ő hozta össze a tizenegyest.

„Felemelő érzés volt a Puskás Arénában. Amikor megérkeztünk, beleborsózott a hátunk, utoljára 2016-ban éltünk át ehhez hasonlót. A meccs alatt óriási pluszt adott a magyar tábor buzdítása, mindent beleadtunk, kiköptük a tüdőnket. A meccs végén pedig ennek szólt az, hogy ünnepeltek minket, mert mindent beletettünk, és emelt fővel jöhettünk le a pályáról. Persze, van hova fejlődni, és tudjuk mik ezek a pontok, amiben előre tud lépni a csapat" – vette át a szót Dibusz Dénes.

A magyar válogatott legközelebb szombat délután háromtól a világbajnok francia csapatot fogadja a Puskás Arénában.

„A francia csapatot senkinek nem kell bemutatni, a németek ellen is nyugodtan nyerhettek volna nagyobb különbséggel is. Biztos, hogy érdekes meccs lesz. Amikor a Fradival a Barcelonával játszottunk, akkor láthattunk, hogy Ousmane Dembélé milyen szintet képvisel, aztán láthattuk, hogy Kylian Mbappé hogyan játszott mellette a Barcelona-Paris Saint-Germain BL-nyolcaddöntőben.  Bízom benne, hogy jól szervezett csapatjátékkal sikerül megállítani őket. A portugál csapat hasonló szinten van, ellenük működött, amit elterveztünk. Bízom benne, hogy a franciák elleni is meg tudjuk mutatni, amit tudunk. Nyilván nem egyéni szinten kell felvenni velük a versenyt" – tette hozzá a magyar válogatott második számú kapusa.

Dibusz Dénes (jobbra) mindenben segíti Gulácsi PétertFotó: Csudai Sándor - Origo

„Az ilyen csapatok több mint hetven százalékban birtokolják a labdát, és felőrlik az embert, ezért hetven-nyolcvan métereket megfutni nem egyszerű, mert épp hogy kapunk levegőt. Nagyon nehéz úgy kijönni a védekező szituációkból, hogy azokból veszélyes támadást tudjunk indítani, de megpróbálunk ebben is fejlődni a következő meccsig"  – mondta Fiola Attila, aki nem érezte úgy, hogy a magyar válogatott azért kapott volna három gólt, mert a cserék rosszul szálltak be a meccsbe – ahogy azt Marco Rossi kiemelte a meccs után.

A magyar legközelebb június 19-én, szombaton mérkőzik a világbajnok franciákkal a Puskás Arénában, utolsó csoportmeccsét pedig Münchenben játssza a németek ellen június 23-án.