Társoldalunk:

Két kihagyott tizenegyes és ukrán győzelem

2021.06.17. 16:57

Csütörtök délután az ukrán labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte az északmacedón csapatot az Európa-bajnokság C csoportjának második fordulójában, Bukarestben.

Az ukrán és az északmacedón válogatott is az életben maradásért játszott Bukarestben. Az ukránok csak hajrában kapott góllal kaptak ki a hollandoktól, pedig Andrij Sevcsenko csapata kétgólos hátrányból jött vissza az amszterdami összecsapáson. Az ukrán szövetségi kapitány többek között arról beszélt, hogy játékosaiból sokat kivett a hollandok elleni rangadó és kíváncsian figyeli, ki képes regenerálódni a következő összecsapásra. Az egykori aranylabdás csatár egyúttal kifejtette, hogy megnézték az északmacedónok előző meccsét és mindent megmutattak a játékosoknak, amit Ausztria jól csinált ellene. 

Az ukrán szurkolók remek hangulatban várták a meccsetForrás: DeFodi Images via Getty Images/Stanislav Vedmid

Az északmacedónok kedvét nem szegte, hogy elvesztették történetük első Eb-mérkőzését. Ezgjan Alioski szerint az Ukrajna elleni mérkőzés olyan lesz, mint egy kupadöntő, mert mindkét félnek muszáj nyernie.

Ahogy az várható volt, a meccs elején az ukránok ragadták magukhoz a kezdeményezést, és a kilencedik percben kis híján meg is szerezték a vezetést. Ruszlan Malinovszkij 16 méterről megcélozta a jobb alsót, de Sztole Dimitrievszki leért a lövésre, és szögletre ütötte a labdát. A sarokrúgás után a hollandoknak bombagólt lövő Andrij Jarmolenko marad le a labdáról a hosszú oldalon.

A 12. percben már ziccere is volt az ukránoknak. Roman Jaremcsuk fordult le az emberéről, egy az egyben vihette a labdát a kapusra, lövés helyett azonban a hosszú oldalon érkező Mikola Saparenkóval akart gólt lövetni, de a visszasprintelő Sztefan Risztovszki hatalmasat mentett becsúszva.

Sztefan Risztovszki megismerkedett Ruszlan Malinovszkij cipőjévelForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A 16. percben az északmacedónok is veszélyeztettek. Egy jobboldali beadásra Elif Elmasz érkezett a rövid oldalon, a Napoli játékosa azonban hat méterről kapu mellé pörgetett. A folytatásban is az ukránok uralták a játékot, és a 28. percben újabb ziccert hagytak ki. Jarmolenko lépett ki egy az egyben, de a közeli lövését Dimitrievszki lábbal szögletre mentette. A szöglet után viszont gyönyörű góllal szereztek vezetést az ukránok. A rövid oldalra belőtt labdát Olekszandr Karavajev továbbsarkazta a hosszú oldalra, az érkező Jarmolenko pedig közéről a kapuba passzolt.

Andrij Jarmolenko a második gólját lőtte az Európa-bajnokságonForrás: AFP/Getty Images/Mihai Barbu

Az északmacedónok még fel sem ocsúdtak az első gól utáni sokkból, bő öt perc után megkapták a másodikat. Olekszandr Zincsenko tökéletes ütemű kiugratása után Roman Jaremcsuk lépett ki ziccerben, és 11 méterről a rövid alsóba lőtt a rosszul helyezkedő Dimitrievszki mellett. 

Roman Jaremcsuk ellőtte a labdát Sztole Dimitrievszki mellettForrás: AFP/Getty Images/Mihai Barbu

A 39. percben visszajöhettek volna a meccsbe az északmacedónok. A 37 éves Goran Pandev kapott egy remek átadást, betört a tizenhatoson belülre majd egy cselt követően átpörgette a labdát a kapujából kivetődő Heorhij Buscsan fölött, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. 

A második félidőt remekül kezdték az északmacedónok. Pandev adott remek labdát Arjan Ademinek, aki egy befele csel után nyolc méterről lőtt a jobb alsó irányába, de Buscsan hatalmas bravúrral menteni tudott. Az 50. percben az ukránok is veszélyeztettek. Ruszlan Malinovszkij jobboldali szabadrúgása pont befért volna a jobb felső sarokba, de Dimitrievszki óriásit nyújtózva szögletre tudta tolni a labdát.

Az 55. percben szépített az északmacedón válogatott. Alekszandar Trajkovszki 19 méteres lövését Buscsan tolta felsőkapufára, a kipattanóra Pandev érkezett, de nem tudott ismételni, mert Olekszandr Karavajev hátulról felrúgta. A büntetőt Ezgjan Alioszki lőtte, de a balra tartó labdát Buscsan védeni tudta, a labda azonban visszapattant Alioszki elé, aki másodszorra már nem hibázott.

Ezgjan Alioszki felfordulatból értékesítette a kipattanótForrás: Getty Images/Vadim Ghirda

A folytatásban az északmacedónok támadásban maradtak. A 67. percben a kapufáig már eljutó Trajkovszki bombázott 20 méterről, de Buscsan vetődve védeni tudott. A 75. percben az ukránok visszaállíthatták volna a kétgólos különbséget. Viktor Cihankov kapott egy remek átadást, szembe került a kapussal, de a 11 méteres kapáslövése elkerülte a kapu jobb oldalát.

Az utolsó tíz percben az északmacedónok mindent megtettek az egyenlítésért, feljebb tolták a védekezésüket, az ukránoknak pedig több területe lett a kontrázáshoz. A 82. percben aztán eldönthették volna a meccset az ukránok. Malinovszkij szabadrúgásába Sztefan Szpirovszki kapott bele, a játékvezető pedig kétpercnyi videózás után büntetőt ítélt az ukránoknak. A labda mögé Malinovszkij állt oda, de a félmagas, jobbra tartó lövését Dimitrievszki védeni tudta.

Ruszlan Malinovszkij eldönthette volna a meccsetForrás: AFP/Marko Djurica

Az utolsó tíz percben az északmacedónok mentek előre az egyenlítésért, a 92. percben még Trajkovszkinak volt egy bombája, de lövése elkerülte a kapu jobb oldalát, így az eredmény már nem változott, így az ukrán csapat megnyerte az Eb eddigi legjobb mérkőzését.