Társoldalunk:

Az UEFA elégedett az Eb első hetével, Budapestet külön is kiemelték

2021.06.18. 10:17

Boldog és elégedett az Európai Labdarúgó Szövetség Eb-rendezésért felelős részlegének vezetője, Martin Kallen, aki külön is kiemelte Budapest nagyszerű bemutatkozását a rendezők között.

"Mindent egybevetve elégedettek vagyunk a rendezéssel. A dolgok remekül mennek mind a 11 rendező városban, nem sok dolgunk van a szervezési oldalon. Ami pedig a futballt illeti, azt hiszem, kiváló mérkőzéseket láthattunk eddig" – mondta az UEFA felelős tisztviselője a torna első hetét lezáró sajtótájékoztatón.

A legfontosabb esemény természetesen az volt, hogy a koronavírus-járvány miatt részlegesen megbénított, legalábbis a helyszíni szurkolóitól megfosztott sportág mérkőzéseire visszatérhettek a szurkolók. A legtöbb helyen ugyan csupán korlátozott számban, Budapesten azonban mintegy 60 ezren szurkolhatták végig a Magyarország–Portugália csoportmeccset.

"Nagyon örülünk, hogy visszatérhettek a szurkolók. Óriási különbséget jelent, hogy lehetnek drukkerek a stadionokban, egészen más így az atmoszféra. Ezt jól láthattunk mind a 11 városban, és különösen Budapesten, ahol telt ház volt a magyar-portugál meccsen. Elégedettek vagyunk a nézőszámokkal, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy mennyi nehézséget jelent most elutazni egy-egy mérkőzésre, elég csak a PCR-tesztekre, az antigéntesztekre és hasonlókra gondolnunk. De az emberek meccset akarnak nézni, ez látszik."

A telt házas budapesti rendezés nagy siker voltFotó: Csudai Sándor - Origo

A környezettudatosságot és a fenntarthatóságot a zászlajára tűző torna főszervezője külön kiemelte, hogy sikerült a szurkolókat a rendező városok tömegközlekedésének használatára buzdítani, amiben nagy szerepe volt a torna hivatalos applikációjának is.

"A legtöbben a közösségi közlekedést használják. Nagyon jól szerepel az EURO 2020 mobiltelefonos applikációnk, amit fő információforrásként használnak a drukkerek. A 11 városban áltabában a szurkolók 76%-a veszi igénybe a tömegközlekedést, míg Budapesten kiemelkedő arányban, 93%-ban választották ezt a szurkolók – mondta Martin Kallen.

Az említett EURO 2020 applikáció (iOS-re innen, míg Androidra innen lehet letölteni) valóban nagyon népszerű a drukkerek között, amit jól jelez, hogy Nagy-Britanniában az első, Magyarországon a 2., Dániában a 3., Olaszországban az 5., Németországban pedig a 6. leggyakrabban letöltött alkalmazás volt, és nem csupán felkerül a telefonokra, de aktívan használják is a drukkerek.

Martin Kallen elmondta, hogy azokban a városokban, ahol vannak szurkolói zónák, eddig 217 ezren látogattak ki. Budapesten a Városligetben található a hivatalos szurkolói zóna.