Társoldalunk:

Óriási bajban a vb-ezüstérmes, nem tudta legyőzni Csehországot

2021.06.18. 19:57

A vb-ezüstérmes horvát válogatott 1-1-es döntetlent játszott Csehországgal a labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának péntek esti mérkőzésén.

Miután Horvátország a nyitókörben 1-0-s, teljesen vállalható vereséget szenvedett a torna egyik esélyesének kikiáltott Anglia ellen, a Skócia ellen 2-0-s sikerrel kezdő csehekkel szemben már nem biztos, hogy belefért volna egy újabb botlás.

Éppen ezért Zlatko Dalic egy támadó szellemű kezdőcsapatot küldött a pályára: Livakovic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Kovacic, Modric - Perisic, Kramaric, Brekalo - Rebic - volt délnyugati szomszédunk felállása. Caleta Car és Brozovic maradtak ki az angolok elleni kezdőhöz képest.

A horvát szurkolók egy vele azonos súlycsoportban lévő válogatott ellen buzdíthatták kedvenceiketForrás: AFP/Robert Perry

A cseheknél Král helyett Holes került be a kezdőbe. Vaclik - Coufal, Kalas, Celustka, Boril - Holes, Soucek - Masopust, Darida, Jankto - Schick - Jaroslav Silhavy ennek a tizenegy játékosnak szavazott bizalmat a Hampden Parkban.

Nem telt el három perc, és a csehek máris veszélyeztetni tudtak. Azonban nem bírtak Domagoj Vidával, aki kétszer is nagyszerűen mentett. Egy szöglet után Thomas Soucek fejelhetett, de a léc fölé bólintott. Amint kijöttek a horvátok a szorításból, Ivan Perisic révén ők is egyre veszélyesebbek voltak.

A 10. percben meglepő módon Dejan Lovren végezhetett el jó szabadrúgást úgy, hogy - többek között - az aranylabdás Luka Modric is ott volt a pályán. A védő nem találta el a kaput. A találkozó irama össze sem volt hasonlítható a pénteki nap első mérkőzésén, a Svédország-Szlovákián látottakkal. Gyakorlatilag az első 15 percben több lehetőség volt, mint Szentpéterváron a teljes összecsapás során.

Az első pár percben a csehek voltak a jobbakForrás: Getty Images/Andy Buchanan

A csehek alakították a játék képét, akik szépen kombinált akciókkal, kapura törően futballoztak. A skótok ellen félpályás gólt szerző Patrik Schick lövését Livakovic kivédte. A 21. percben Václik egy röviden hazaadott labdából eltalálta Ante Rebicet, és a labda a saját kapujuk felé pattant, de a csehek megúszták a hibát.

Két perccel később a cseh kapusnak Perisic lövésénél is jó helyezkedése segített. Szintén a sevillai játékosnak kellett nyújtózkodnia Sime Vrsaljko beadásánál is. A két csapat felvállalta a támadó stílusú játékot, így a két, azonos súlycsoportban lévő válogatott sokszor tudta átjátszani a másik védelmi vonalait.

A 33. percben egy jó szöglet variáció után Schick rendkívül balszerencsésen járt. Lovren sárga lapot érően lekönyökölte őt a tizenhatoson belül, amiért a csehek tizenegyest kaptak. A 37. percben Patrik Schick belőtte a büntetőt. A csehek ezzel megszerezték a vezetést, a 25 éves támadó pedig az első játékos lett, aki három gólt szerez ezen az Európa-bajnokságon.

Patrik Schick góllal büntette Lovren könyököséért a horvát válogatottatForrás: Getty Images/Andy Buchanan

A horvátok a tizenegyest követően azonnal egyenlíthettek volna. Rebic egy jó átvétellel hozta helyzetbe magát, de ellőtte a ziccert a kapu mögé. A szünet előtt Kramaric húzott vissza egy lövést a rövidre, de Václik ezúttal is védett. Mivel Schick sem tudott szabadrúgásból a kapuba találni, egygólos cseh előnnyel mehettek a felek az öltözőbe.

A második félidő eleje egy fordulatot hozott a találkozóba. A 47. percben Ivan Perisic góljával Horvátország kiegyenlített. A szélső remekül cselezett befelé, és lőtte ki a kapu hosszú felső sarkát.

Kevésen múlt, hogy az 55. percben a csehek visszavegyék a vezetést, de Tomas Soucek távoli lövése végül elment keresztbe a kapu előtt. Soufal erős beadása is levágódott a horvát védőkről, talán Lovren első jó megmozdulását láthattuk szűk egy órával a kezdő sípszó után.

Ivan Perisic egyenlítő gólja élményszámba mentForrás: Getty Images/Petr David Josek

Az iram továbbra is jónak mondható volt, nem véletlen, hogy a két szövetségi kapitány a 63. percig bezárólag már összesen ötöt cserélt. Modric a védekezésből is kivette a részét a horvátoknál, Král beadásába csúszott bele bravúrosan.

A 73. percben a csereként beállt Vlasic közelről, jó helyzetből hibázott, miután Perisic rendkívül okosan lefejelte neki a labdát a tizenhatoson belül. Schicknek ezúttal 74 percen keresztül tartott a mérkőzés, ekkor hozta őt le a pályáról Silhavy.

Az alig 18 éves Ádám Hlozek szépen került helyzetbe, de ő sem tudott élni a lehetőséggel. Ahogyan közeledett a hajrá, úgy nőtt az esélye annak, hogy aki a következő gólt szerzi, az nyeri a mérkőzést. Az utolsó tíz percre szétszakadt a pálya, a védelmi vonalak között megnőttek a távolságok.

Jó iram és döntetlen a horvát-cseh meccsenForrás: AFP/Paul Ellis

A 87. percben beszállt Brozovic is, és csak a csehek önfeláldozó védekezésén múlt, hogy társai nem tudnak azonnal egyenlíteni. Horvátország 1-1-es döntetlent játszott Csehországgal. A vb-ezüstérmes így egy ponttal áll két forduló után, a csehek pedig néggyel, veretlenül.

Az utolsó játéknapon a horvátok Skóciával, a csehek Anglia ellen lépnek pályára a D csoportban. Mindkét találkozót kedden 21:00-tól bonyolítják majd le.