Társoldalunk:

London helyett Budapesten lehet az Eb-döntő, ha az angolok nem változtatnak

2021.06.18. 07:31

London helyett Budapesten rendezhetik a jelenleg zajló labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, amennyiben a brit kormány nem tesz kivételt a kiemelt vendégekkel a szigorú beutazási szabályok tekintetében.

A The Times című brit napilap szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ultimátumot adott a brit kormánynak, miszerint hozzanak az Európa-bajnokság kiemelt vendégeire vonatkozó enyhítéseket, különben elveszik tőlük a finál rendezési jogát. 

Az UEFA a lap tudomása szerint azt kérte, hogy a tornára érkező mintegy 2500 VIP-vendégnek ne kelljen a jelenleg a szigetországba érkezőkre nézve kötelező tíznapos karanténba vonulniuk. A kivételezettek között lennének az UEFA, a FIFA, a szponzorok, valamint a mérkőzést közvetítő tévétársaságok dolgozói is.

A Wembley patinás stadionja elveszítheti az Eb-döntő rendezésének jogátForrás: DPPI via AFP/Alan Franklin

Miután London nem csupán a július 11-i döntőt rendezi, de már a két elődöntőre (július 6-7.) is a brit fővárosban kerül sor, az UEFA azt szeretné elérni, hogy a 2500 VIP-vendég szabadon mozoghasson ebben az időszakban, bejárást kapva mindhárom mérkőzésre, a csapatok edzéseire, valamint a sajtóeseményekre is.

Budapest mellett szól, hogy a magyar kormány csütörtöki bejelentése szerint a jövő héttől visszaállítják a szabad határátlépést a schengeni határokon, egyáltalán nincs karanténkötelezettség, valamint a rendezők közül egyedüliként a magyar fővárosban vannak telt házas mérkőzések.

Frissítés: Reagált a hírre a Magyar Labdarúgó Szövetség. "A magyar szervezők a hátralévő három budapesti mérkőzésre koncentrálnak. Ugyanakkor a magyar szövetség mindig készen áll arra, hogy rangos futballeseménynek adjon otthont" - mondta a Reuters brit hírügynökségnek Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.