Társoldalunk:

Öt éve a fájdalom, most az öröm miatt zokogott az Eb magyar hőse

2021.06.21. 05:56

A labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában lejátszott Magyarország-Franciaország csoportmérkőzés után valószínűleg már azok is ismerik Fiola Attila nevét, akik még soha életükben nem néztek végig egyetlen futballmérkőzést sem. Az első félidő hosszabbításában a magyar csapat hátvédje két világbajnok francia világsztárt hagyott faképnél, majd belőtte a vezető gólt. A Puskás Aréna szó szerint felrobbant, és az ellenfél később ugyan kiegyenlített, de a remény életben maradt: Marco Rossi csapata még továbbjuthat a halálcsoportból. Fiola Attilát egy ország zárta a szívébe, teljes joggal. A meccs után könnyek között nyilatkozó hátvéd a 2016-os Európa-bajnokság nagy részét kihagyta, és a későbbiekben szörnyű időszakot élt át, a pályafutása is veszélybe került. Az élet aztán igazságot szolgáltatott, és visszaadta azt, sőt, talán többet is, amit egykor elvett tőle. Portré.

A Magyarország-Franciaország Eb-csoportmérkőzés első félidejének hosszabbításában Fiola Attila gólja után valósággal felrobbant a Puskás Aréna. A szurkolók önkívületi állapotba kerültek, a játékosok a gólöröm hevében a hangulatfelelős hölgy asztalát is kis híján összetörték. Mindezek alatt a franciák szinte sokkot kaptak, arcukra a teljes megdöbbenés ült ki, nem hittek a szemüknek. Persze teljesen érthető a szélsőséges reakció mindkét fél részéről, hiszen olyan dolog történt, amelyre valljuk be, nem sokan számítottunk. A magyar válogatott vezetést szerzett a világbajnoki címvédő Franciaország ellen, ráadásul a gólt egy olyan futballista lőtte, akitől talán a legkevésbé vártuk. Sallai Roland kiugratása után a csapat szélső védője, Fiola Attila két francia védőt is lefutott, majd Hugo Lloris kapussal szemben rendkívül higgadt maradt és a jobb alsó sarokba helyezett. 

Nem mondhatni, hogy benne lett volna a levegőben a magyar gól, ugyanis a franciák sok helyzetet alakítottak ki az első félidőben, Karim Benzema hagyta ki a legnagyobbat, mégis Marco Rossi szervezetten és bátran futballozó együttese talált be először. A találkozó végül 1-1-es döntetlennel ért véget, a magyar csapat végig derekasan küzdött, és teljesen rászolgált az 1 pontra. A szenzációs eredményt elérő magyar válogatottból Kleinheisler Lászlót választották a mérkőzés emberének, de a meccs hőse - nem kisebbítve az ezúttal is szívvel-lélekkel focizó középpályás érdemeit - az élete legfontosabb gólját szerző Fiola Attila lett.

Fiola Attila volt a franciák elleni meccs hőseFotó: Csudai Sándor - Origo

A MOL Fehérvár hátvédje a meccs után azonnal a lelátóhoz rohant, ahol a felesége és a gyermeke várta, majd a könnyeivel küzdve nyilatkozott az egyik riporternek. A pályafutása eddigi legemlékezetesebb pillanatait átélő labdarúgó sok nehézséget hagyott maga mögött, mielőtt odáig eljutott, hogy Európa-bajnokságon gólt rúgjon a világ legjobb csapatának.

Visszavonulás helyett gól a világ legjobb csapata ellen

Fiola Attila gyerekkorában édesapja nyomdokaiba szeretett volna lépni, ugyanis az volt az álma, hogy tűzoltó legyen. Később az élet úgy hozta, hogy a futballpályán találta meg a számításait, és talán ma már nem bánja, hogy utóbbi mellett döntött.

A gyerekként is harcos, jó hozzáállású futballista 15 évesen került a Paksi FC utánpótlásába, az NB I-ben 2009-ben, 19 évesen mutatkozott be. A tolnai csapatban több mint öt évig futballozott, másfél szezont töltött a Puskás Akadémiában, 2016 óta pedig a MOL Fehérvár játékosa. A Paks együttesével 2011-ben a bajnokságban a második helyen végzett és megnyerte a Ligakupát, míg a Fehérvárral 2018-ban magyar bajnok lett, egy évvel később pedig Magyar Kupa-győztes, valamint az Európa-liga csoportkörében is szerepelt már a csapat tagjaként.

Fiola Attila, a MOL Fehérvár alapembereFotó: Csudai Sándor - Origo

Fiola a magyar válogatottban 2014 októberében, Dárdai Pál irányítása alatt játszott először, és alappillére volt annak a csapatnak, amely végül Bernd Storck vezetésével kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra. 

A 44 év után újra Eb-n szereplő nemzeti csapat a várakozásokon felül teljesített a tornán, hiszen a későbbi győztes Portugáliát is megelőzve csoportelsőként került be a legjobb 16 közé, ahol Belgium végül megállította. Fiola azonban csak egy mérkőzésen tudott pályára lépni, mert az osztrákok elleni 2-0-s győzelem során megsérült, így kénytelen volt kihagyni a hátralévő meccseket. Az a balszerencsés mozdulat sérülések sorozatát indította el a védő pályafutásában. 

Azt követően egyik csapás ért a másik után: részleges bokaszalag-szakadástól kezdve belső oldalszalag-sérülésen, arccsont- és kézfejtörésen át a már-már elviselhetetlen térdfájdalomig" - emlékezett vissza a 31 éves futballista, aki a 2016-os Eb utáni három évben rengeteg meccset hagyott ki a klubjában és a válogatottban is folyamatos sérülései miatt. Fiola annyira szörnyű időszakot élt át, hogy már a visszavonuláson is elgondolkodott, azonban lenyűgöző akaraterejének és kitartásának köszönhetően nem adta fel és felépült.  A részben hazai rendezésű, 2020-ról idénre halasztott Európa-bajnokság selejtezőinek nagy részén nem lehetett ott, azonban a Bulgária és Izland elleni pótselejtezőkön már a pályán volt, és újra átélte azt, hogy milyen érzés kijutni egy nemzetközi tornára.

A válogatottban élete első gólját az Andorra elleni vb-selejtezőn szerezte, majd a második találata elképesztően emlékezetesre sikeredett. Nem minden nap szerez az ember több mint 60 ezer néző előtt gólt a világbajnoki címvédő ellen a Puskás Arénában. 

Jól kaptam vissza a labdát Salától, onnan már csak azt figyeltem, hogy jól lépjek be Varane elé, hogy legfeljebb szabálytalanul tudjon szerelni. Próbáltam nyugodt maradni, és nagyon örülök, hogy sikerült higgadtan befejeznem az akciót. Nagyon örülök, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és hogy az élet valamit visszaadott" - nyilatkozta Fiola a könnyeivel küzdve a mérkőzést követően.

Óriási feszültség szakadt fel a gól és a mérkőzés után Fiolából, aki a nagyszerű találatát küzdőszelleme és szemfülessége mellett a sokoldalúságának is köszönheti. A MOL Fehérvár játékosa ugyanis a védelem bármely pontján és a középpálya mindkét szélén egyaránt bevethető, igazi Jolly Jokere a csapatnak, akire mindig lehet számítani. Korábban általában jobbhátvédként számoltak vele, míg fiatalon támadóként is szerepeltették, a Fehérvárban olykor védekező középpályást is játszott. Marco Rossi a védelem tengelyében is kipróbálta már néhányszor, a mostani Eb-n alkalmazott 3-5-2-es formációban pedig a bal oldalon kapott lehetőséget a portugálok és a franciák ellen. Ebből a pozícióból indult meg a francia kapu felé, miután szépen játszott össze Sallai Rolanddal. A Freiburg támadójától visszakapott labdával gyönyörűen futott le két világbajnok és BL-győztes sztárjátékost, Raphael Varane-t és Benjamin Pavard-t, majd a kapussal szemben is higgadt megoldást választott, okosan a jobb alsó sarokba helyezett.  Ugyan a franciák később kiegyenlítettek, de Fiola gólja rendkívül fontos volt, hiszen megadta annak a lehetőségét, hogy a szintén világklasszisokból álló német válogatott ellen a továbbjutásért léphessen pályára a magyar csapat.

Fiola Attila nagyszerű gólt szerzett a franciák ellenForrás: MTI/Kovács Tamás

Szerintem ezt nem lehet felfogni. Nem is pár nap, hanem pár hónap, lehet, hogy több év kell. Még most is ráz a hideg, olyan hangulat volt, annyira magával ragadott, hogy még három órával a meccs után is fájt fejem. De ez olyan érzés, amit mindenkinek át kellene élnie egyszer" - mesélte a gólszerző, miként élte meg az eseményeket.

Fiola saját elmondása szerint alig aludt a meccset követő éjszaka, és számtalanszor visszanézte a gólját. A sajátos gólörömének is megvan a magyarázata, később bocsánatot is kért attól a hölgytől, akinek a nagy ünneplés közepette az asztalára csapott.

"A kapu mögé akartam eredendően menni, de aztán láttam, hogy ott a franciák vannak, gondoltam, hogy ez nem lenne annyira jó ötlet. Úgyhogy a kis asztal felé kanyarodtam, ahol a hölgy ült, aki éppen lefelé nézett. Gondoltam, biztos a telefonját nyomkodja, és lemaradt a gólról, úgyhogy az asztalra csaptam: "Tessék felébredni, gólt rúgtunk!" Aztán persze kiderült, hogy csak lehajolt az egyik füldugójáért, ami a gólöröm közben kiesett a füléből, de addigra már tízen ott álltunk körülötte, érthető, hogy megijedt, úgyhogy ezúttal is szeretnék tőle bocsánatot kérni!" - mesélte a gólöröm körülményeit a meccs másnapján adott sajtótájékoztatón.

Fiola Attila a németek ellen is mindent belead majdFotó: Csudai Sándor - Origo

A paksi kölyökfocista kora óta Fityónak becézett védő tudja, hogy a szerdai, müncheni mérkőzésen is az ellenfél az esélyesebb, de kétségünk se férhet hozzá, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy a magyar nemzeti együttes a német válogatott ellen is meglepetést okozzon. Elmondása szerint a teljes csapat szeme előtt a győzelem lebeg, még ha ez rettentően nehéznek is tűnik. 

A Jóisten is úgy akarhatta, hogy még egy Európa-bajnoki részvétel megadasson nekem. Azok után, hogy jó mélyről visszakapaszkodtam, hiszek magamban! Az a vágyam, minimum egyszer pályára lépjek az Eb-n. Ha ez megvalósul, kvittek leszünk. Az élet ikszre játszik" - mondta áprilisban a hátvéd, akinek az volt az egyik legfontosabb célja, hogy hároméves kisfiának, Dominiknak is örömet szerezzen.

A gyerekként tűzoltónak készülő Fiola Attila vágya bőven teljesült, hiszen elmondhatja magáról, hogy annak a magyar labdarúgó-válogatottnak a tagja lehet, amely a németek ellen a továbbjutásért játszik a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Bármi is legyen annak a mérkőzésnek az eredménye, a franciák ellen hőssé váló futballista már most büszkén mesélheti gyermekének, hogy milyen fantasztikus gólt rúgott a világ legjobb csapatának.