Társoldalunk:

Dánia és Magyarország nyerte a hétfő esti Eb-meccseket

2021.06.21. 23:08

Dánia gól nélküli első félidőt követően kiütötte Oroszországot, és több lőtt góljának köszönhetően nem csak őket, hanem a Belgiumtól balszerencsés módon kikapó finneket is megelőzték. Utóbbiak számára még van egy halvány remény a továbbjutásra, az oroszok viszont a csoport utolsó helyén zártak.

A csoportot két forduló után két győzelemmel vezető, gyakorlatilag továbbjutó belgák számára nem volt különösebb tétje a mérkőzésnek, ők egy könnyed döntetlennel is csoportelsők lehettek. Ha volt is tét, legfeljebb annyi, hogy a kisebb-nagyobb sérülésből felépülő sztárok, így Eden Hazard, Kevin De Bruyne és Axel Witsel is pályára léphetett, és kicsit játékba lendülhetett a nyolcaddöntő előtt. Mellettük Roberto Martinez a legtöbb alapemberének szabadnapot adott. 

Az első forduló drámai koppenhágai meccsén a dánokat legyőző finnek egy pontszerzéssel jó eséllyel továbbjutónak tekinthették megukat, így aztán Markku Kanerva értelemszerűen a legjobb csapatát küldte pályára. 

A finnek dolga közben nem csak az volt, hogy pontot lopjanak a belgáktól, hanem az is, hogy közben figyeljék a koppenhágai Dánia–Oroszország mérkőzés alakulását. A pont nélküli dánoknak minél jobban (de legalább két góllal) meg kellett verniük az oroszokat, akik viszont már egy döntetlennel is biztos továbbjutók, sőt akár csoportmásodikok is lehettek. 

A belgák ellen egy félidőn át már kimondottan jól játszó dánok hazai pályán esélyesek voltak az oroszok ellen, akik egyik meccsükön sem voltak meggyőzőek. 

A dán kezdő:

Ez pedig az orosz tizenegy:

A tétnek megfelelően a dánok kezdtek aktívabban Koppenhágában, miközben Szentpéterváron a belgák birtokolták többet a labdát az első percekben, de komolyabb helyzetről egyik pályán sem beszélhettünk. Nem mondhatjuk, hogy nem volt iram a finn-belga meccsen, de előbbiek stabil és szigorú védekezése, illetve utóbbiak kicsit ráérős játéka nem sok izgalmat ígért, egészen addig, amíg De Bruyne nem adott remek labdát Romelu Lukakunak, aki a kapu mellé gurított – igaz lesről indulva.

Ezzel szinte egy időben, a 18. percben Golovin cselezte be magát a dán tizenhatosra, és, ha egy csellel kevesebbet csinál a lövés előtt, akkor Kasper Schmeichel aligha tudott volna hárítani. 

Ha Alekszandr Golovin (17) kicsit bátrabb, gólt szerezhetett volnaForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Pesnya

A 21. percben megint Golovin elől kellett menteni, ezúttal Christensen tette ezt meg. A 29. percben jött egy dán helyzet is, de Höjbjerg lövése centikkel a kapu mellé ment.

Axel Witsel formáján is látszott a kihagyás, a 32. percben Romelu Lukaku készítette le neki remekül a labdát, amit aztán olyan rosszul talált el, hogy nézni is fájt. A De Bruyne-Lukaku összjáték azért működött, a 38. percben előbbi varázsolta utóbbi fejére a labdát, a csatár azonban pont Lukas Hradecky kezébe fejelt.

A 39. percben aztán forrósodni kezdett hangulat, Damsgaard gyönyörű, 18 méterről lőtt góljával megszerezte a vezetést Dánia, amelyik így fellépett a harmadik helyre.

Mikkel Damsgaard lövésével szerzett vezetést DániaForrás: Getty Images/Wolfgang Rattay

A dán góllal szinte egy időben kis híján a belgák is vezetést szereztek a finnek ellen: végigvittek egy villámgyors támadást, amit Jeremy Doku zárt le egy balról a bal alsó sarokba tekert lövéssel, de Hradecky ismét bravúrral védett. Szünetben így a 0-0-nak köszönhetően továbbjutásra álltak az Eb-újonc finnek.

Fordulás után a dán-orosz meccsen egy percre megfagyott a hangulat: Kudrjasov fejelt össze Höjbjerggel, az orosz védőt pedig ápolni kellett. A Christian Eriksennel történtek után Koppenhágában egy ilyen jelenet különösen ijesztő volt. Szerencsére mindkét érintett folytatni tudta a játékot.

Péterváron ott folytatódott a finn-belga meccs, ahol abbamaradt, azaz állandó belga mezőnyfölényt és kisebb belga helyzeteket láthatott a közönség. A következő jelenet aztán minden dánt jobb kedvre derített: az oroszok eladták a labdát a saját tizenhatosukon Yussuf Poulsen pedig kíméletlenül kihasználta a ziccert.

Yussuf Poulsen (L) lövi be a dánok második góljátForrás: AFP/Martin Meissner

Csak éppen a belgák nem tették meg azt a szívességet, hogy rúgjanak egy gólt, vagy inkább Hradecky nem tette meg, hogy kapjon egyet, a 62. percben például Hazard hat méterről leadott lövését tenyerelte ki. A 65. percben aztán Hradecky mellett a VAR is beszállt a finnek oldalán: a kamerák képei szerint Romelu Lukaku néhány miliméteres lesről indulva találta be, így nem adták meg a gólt.

A 70. percben visszajöttek az orosz remények is: Artyem Dzjuba értékesített egy büntetőt, hogy aztán újfent változzon a kép. A 73. percben az addig fantasztikusan védő Hradecky egy szöglet után Vermalen kapufára fejelt labdáját ütötte a saját kapujába. Azaz vezettek a belgák, a dánok pedig felléptek a második helyre.

Lukas Hradecky a balszerencsés mozdulatig egyértelműen a meccs embere voltForrás: Getty Images/Anton Vaganov

De a dánoknak a hajrára fordulva már nem is volt szükségük semmilyen segítségre, miután két percen belül két újabb gólt szereztek, miközben Lukaku is lőtt egyet Péterváron, amivel gyakorlatilag lezárta az első két helyért folyó csatát. A három egyaránt három ponttal álló csapat közül ugyanis így már messze a dánok voltak a legjobbak több lőtt góljuknak köszönhetően.

Dánia tombolva ünnepelhette a továbbjutást, ahogy örülhetnek a svájciak is, akik négy pontjukkal már biztosan megelőztek két másik csoportharmadikat, azaz ők is ott lesznek a nyolcaddöntőben. Ahol Dánia-Walesszel, míg a belgákra egy csoport harmadik vár majd. 

És, ami a legfontosabb: a mai eredmények azt jelentik, hogy ha a magyar válogatott szerdán este Münchenben megveri a németeket, biztos, hogy továbbjut a legjobb 16 közé, akkor ugyanis négy ponttal már biztosan megelőzi a két három ponttal záró harmadikat, Ukrajnát és Finnországot.

Eredmények, B csoport, 3. forduló:
Finnország–Belgium 0-2 (0-0)
gól: Hradecky 73. (öngól)
Oroszország–Dánia 1-4 (0-1)
gól: Dzjuba 70. (11-esből), ill. Damsgaard 39., Y. Poulsen 59., Christensen 79., Maehle 81.