Társoldalunk:

Eriksen a stadionban haldoklott, az UEFA-t csak a pénz érdekelte

2021.06.21. 16:04

Dán kommunikációs szakértők szerint egészen döbbenetesek voltak az UEFA reakciói azok után, hogy a Dánia-Finnország Eb-mérkőzésen Christian Eriksen összeesett és a klinikai halál állapotába került. A B.T. című dán újság által megszólaltatott szakértők jó néhány napon keresztül elemezték a történteket, mielőtt megállapításaikkal a nyilvánosság elé álltak volna.

Eriksen drámai esete 2021. június 12-én, 18.43-kor történt Koppenhágában a Parken Stadionban a Dánia-Finnország mérkőzésen. A dán csapat játékosa egy teljesen ártalmatlan helyzetben egyszer csak összeesett és élettelenül terült el a füvön. Azóta már tudjuk, hogy az orvosok a klinikai halál állapotából hozták vissza a játékost. 

A stadionban síri csend volt, a nézők és a játékosok egy emberként imádkoztak EriksenértForrás: AFP/Friedemann Vogel

A dán sajtó azóta is minden nap foglalkozik az üggyel. Az északi ország újságírói nehezen térnek napirendre afelett, hogy a két csapatnak még aznap este folytatnia kellett a meccset. Az összecsapást végül a finnek 1-0-ra megnyerték. Azóta Dánia már Belgiumtól is vereséget szenvedett, így két forduló után pont nélkül áll a B csoport utolsó helyén. A dánok kedden este az oroszokkal játszanak és még így is továbbjuthatnak.

Térjünk azonban vissza ahhoz az elemzéshez, amely a B.T. című újságban jelent meg, s amely kommunikációs szempontból próbálta meg rekonstruálni a történteket. Az UEFA sokáig nem közölt semmi hivatalosat, de a csapatok hamar megtudták, milyen lehetőségeik vannak. Vagy még aznap este folytatni kell a meccset, vagy másnap, azaz június 13-án, vasárnap 12.00-kor, azaz délben kellett volna pályára lépni. "Látszólag az UEFA választás elé állította a két csapatot, de ebben az esetben semmiképpen sem lehet választásról beszélni" - mondta a dán lapnak Michel Wikkelsø Davidsen kommunikációs szakértő. Ebben az esetben kimondatlan fenyegetés történt. Hiszen a csapatok két rossz döntés közül választhattak, s dönthették el, melyik a kisebbik rossz. Valódi, értelmes alternatívát az UEFA nem kínált fel Dánia számra. Miközben az UEFA is nagyon jól tudta, hogy senki sem akar játszani. Eriksen sorsa ekkor még teljesen bizonytalan volt, a focistáknak nem az járt a fejükben, hogy mi lesz a meccsen, hanem az, hogy mi történik a csapattársukkal."

Søs Marie Serup kommunikációs szakértő szerint az UEFA-nak hagyni kellett volna, hogy a dán játékosok megnyugodjanak, és amikor ez megtörténik, akkor kijelölni a meccs folytatásának időpontját. Az európai szövetség azonban erről hallani sem akart. 

Dán szurkolók a koppenhágai stadionbanForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Zbigniew Boniek, az UEFA alelnöke két nappal az eset után azt mondta, hogy az UEFA semmit sem akart kényszeríteni ebben a helyzetben. "Ostobaság, aki azt gondolja, hogy mi ebben a sajnálatos helyzetben is a pénzre gondoltunk" - háborgott Boniek. Nem tudom, melyik megoldás lett volna a legjobb a Dánia és Finnország számára Eriksen összeesése után, mert voltaképpen nem létezett jó megoldás. De azt mondani, hogy az UEFA ilyenkor is csak a pénzre gondol, és hogy nyomást gyakoroltunk a dánokra, hihetetlenül igazságtalan és helytelen."

Søs Marie Serup szerint az UEFA és Boniek kommunikációja egyszerűen tragikus. Már az is, hogy két nappal a történtek után nyilatkozott így a lengyel sportvezető, aki egészen addig hallgatott. Az UEFA elnöke, a szlovén Aleksander Ceferin sem mondott semmit, igaz, ő legalább a Twitteren kifejezte jókívánságait. 

Forrás