Társoldalunk:

Az Aranycsapatot legyőző nyugatnémet csapat egyetlen még élő tagja szerint Németország megveri a magyarokat

2021.06.22. 14:22

Hatvanhét évvel a Németországban "Berni csodaként" emlegetett világbajnoki döntő után szerdán is német győzelmet vár a magyarok elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen Horst Eckel, az 1954-ben vb-győztes nyugatnémet csapat egyetlen még élő tagja.

Erről lánya, Dagmar Eckel beszélt a dpa német hírügynökségnek. A jelenleg 89 éves volt labdarúgó mostanában már nem ad interjút, visszavonultan él a pfalzi Vogelbachban, miután tavaly egy esés következtében megsérült. Természetesen nagyon fontos számára ez a mérkőzés, mert előhozza az emlékeket. - mondta Dagmar Eckel. - De egyben nagyon realista is, és azt mondja: most és a mában élünk, és a fiúk jól játszanak.Elmondása szerint édesapja rendszeresen végigizgulja a német válogatott mérkőzéseit a televízión keresztül, utána pedig telefonon megvitatja vele a történteket. 

Horst Eckel, az 1954-ben vb-győztes nyugatnémet csapat egyetlen még élő tagjaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

Az 1954-es világbajnokság döntőjében, július 4-én, Bernben hiába vezetett a nagy esélyes Aranycsapat 2-0-ra a nyugatnémetek ellen, végül óriási meglepetésre a rivális nyert 3-2-re. Két héttel korábban, a csoportban még 8-3-as magyar siker született. Az akkor 22 éves Eckel a német csapat legfiatalabb játékosa volt.

Az 1954-es berni vb-döntő után a magyar válogatott tétmérkőzésen már nem találkozott a nyugatnémetekkel - csak a keletnémetekkel -, és Németországgal is csupán barátságos összecsapásokat játszott.