Társoldalunk:

A ravasz dán szurkolók ott lehetnek csapatuk nyolcaddöntős meccsén

2021.06.22. 16:29

Mintha egy krimi forgatókönyvében szerepelne ez a mondat: rendkívül precíz és körültekintő szervezést igényel az amszterdami utazás. Pedig csak arról van szó, hogy a dánokat most már semmi sem állíthatja meg, hogy lássák csapatuk Wales elleni nyolcaddöntőjét.

A dán válogatott hétő esti Oroszoroszág elleni 4-1-es sikerével kivívta a továbbjutást, és az is biztossá vált, hogy június 26-án szombaton 18 órától Walesszel találkoznak az amszterdami Johan Cruijff Arenában. A dán szurkolók ezrei pedig már készülnek is a holland városba utazni.

A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy sem Dánia, sem Wales (pontosabban Nagy-Britannia) nem szerepel a holland hatóságok által a koronavírus szempontjából  biztonságosnak minősített országok listáján. Azaz, aki ezekből az országokból érkezik, arra tíz nap karantén vár Hollandiában, ha egyáltalán beengedik a határon.

Dán szurkolók Koppenhágában, ahol az első csoportmeccs korlátozásai után a másik két mérkőzésre már teljesen megteltek a lelátókForrás: Getty Images/Wolfgang Rattay

Csakhogy van egy kiskapu, amit a ravasz dánok szemrebbenés nélkül készek kihasználni. A dán külügyminisztérium munkatársa, Erik Brogger elmondta, hogy elkerülhető a karanténkötelezettség, amennyiben valaki 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutat föl a határon, ill. a belépés után legkésőbb 12 órával elhagyja Hollandiát.

"Lehet meccsre menni, de akkor nagyon körültekintően kell megtervezni utazást, ha nem akarják kockáztatni, hogy tíz napot egy hotelszobában töltsenek. Technikailag kivitelezhető, de nagyon alapos tervezést igényel" – idézi Broggert a Politiken című lap. A kormánytisztiviselő azonban nem ezt az utat javasolja honfitársainak:

"A legjobb azonban az lenne mindenki számára, ha otthon maradna, és a tévében nézné a mérkőzést" – mondta.

Eluned Morgan walesi egészségügyi miniszter szerint a holland hatóságok egyetlen walesi állampolgárt sem fognak beengedni az országba, azaz könnyen lehet, hogy Dánia kvázi hazai pályán játszhatja a nyolcaddöntőt.