Társoldalunk:

Péter Zoltán: Csodálatosan szerepelünk, a németek ellen is van esélyünk

2021.06.23. 11:51

Szerdán este a magyar labdarúgó-válogatott Münchenben lép pályára a német csapat ellen az Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában. Marco Rossi együttese egy győzelemmel biztosan továbbjut a legjobb 16 közé, de ehhez valóságos csodát kellene tennie. Az ilyen csodák ritkán történnek meg, de igenis léteznek. A magyar csapat legutóbb 2004 júniusában, Torghelle Sándor két góljával tudott győzni Németországban, azt megelőzően pedig 1985. január 29-én nyert Péter Zoltán góljával a Hamburgban rendezett barátságos meccsen. A korábbi zalaegerszegi balhátvéd mesélt a németeknek lőtt győztes góljáról és az 1986-os vb-kudarcról is. Mellette pedig hangsúlyozta, hogy a magyar csapat szoros meccset fog játszani a négyszeres világbajnok ellen.

Hogyan telnek a napjai ebben a rekkenő hőségben?
Napközben strandolással, esténként pedig meccsnézéssel.

Mi a véleménye az Európa-bajnokság eddigi meccseiről?
Nekem nagyon tetszik, mert kevés gól nélküli mérkőzés van. A támadófutball érvényesül, eddig kiszolgálják a nézőket. Régebben nem tetszett, hogy rengeteg volt a tapogatózás, sokan visszaálltak védekezni, de most úgy látom, hogy még a kisebb csapatok is bátran mennek előre.

Bognár György és Péter Zoltán a magyar válogatottbanForrás: Twitter

Sokan viszont azt mondják, hogy a 24 csapat miatt esett az Európa-bajnokság színvonala, mert néhány sztárcsapatnak meg sem kell erőltetnie magát a csoportmeccseken a gyengébb együttesek ellen.
Szerintem ez nem feltétlenül igaz, mert a közönségnek az a legjobb, ha minél több gól van egy tornán. Ha sok gól van, akkor a nézőket is sokkal jobban érdekli a mérkőzés. Tény, hogy vannak olyan csapatok, amelyek szerényebb képességűek, de őket sem lehet lenézni, mert hat-hét gólkülönbségek nincsenek, nagyon még egyik csapatot sem tömtek ki, és bizony voltak már meglepetéseredmények is. Elég, ha csak a magyar csapat szenzációs pontszerzését említem a vb-győztes franciák ellen.

Legutóbb 2004-ben vertük meg a németeket egy barátságos meccsen, azt megelőzően pedig az ön góljával nyertünk 1985-ben Hamburgban. Mire emlékszik a mérkőzésből?
Kimentünk Hamburgba, mert elvállaltunk egy jótékonysági mérkőzést. Hamburgban nem sokkal a mérkőzés előtt szörnyű hajóbaleset történt, és rengeteg gyerek meghalt, ezért a mérkőzés bevételét az áldozatok megsegítésére ajánlották fel. A meccset január 29-én rendezték, borzalmas időjárási körülmények között. Csak 15 ezer néző jött ki a meccsre, de minden jegy elkelt, mert a jegytulajdonosok mindenképpen szerettek volna segíteni a hajóbaleset áldozatain. Rettenetes idő volt, ónos eső esett. A félidőben a válogatott sportszergyártója hozott olyan cipőket, amelyeken sűrű stoplik voltak, így a második félidőben már könnyebben meg tudtunk állni a pályán.

Akkor az új cipőknek is szerepe volt a győztes góljában? Futtából nem egyszerű ekkora gólt lőni.
Igen, annak is, de azért a csúszós talaj is kellett hozzá, mert miután ellőttem a labdát, az átpattant a vetődő Toni Schumacher keze fölött. Szerintem ő azt várta, hogy a labda megcsúszik majd, helyette viszont felpattant.

Az Európa-bajnokságon eddig egy gólt lőtt a magyar válogatott, a bal oldali szárnyvédőt játszó Fiola Attila talált be. A gólja ugyan nem átlövésből született, de ő is hasonló pozícióból indult meg, mint ön 1985-ben.
Ő közelebbről lőtte, mint én, így kicsivel könnyebb dolga volt, mint nekem. De a gól, az mindenhogy gól, nem kell megmagyarázni. Felemelő pillanat volt, amikor belőtte.

Fiola Attila lett a magyar közönség kedvenceFotó: Csudai Sándor - Origo

Az 1985-ös hamburgi meccs után sokan már vb-esélyes csapatnak kiáltották ki a magyar válogatottat. Ez mekkora teher volt önöknek?
Nem éltük ezt meg teherként, hiszen a németek legyőzése után is tudtunk meccseket nyerni. Nem ez volt a probléma. Továbbra is úgy tartom, hogy a mexikói világbajnokságnak azért lett kudarc a vége, mert elrontottuk a felkészülést.

A mostani csapaton viszont egyáltalán nincs teher, hiszen a nemzetközi sportsajtó sima német győzelmet vár.
Mi az esélytelenek nyugalmával mehetünk ki Münchenbe, és szerintem megint legyőzhetjük őket Németországban. Ha kikapnak, akkor szégyenszemre megint kiesnek a csoportkörben egy nagy tornán, mindezt hazai pályán, úgyhogy itt teher csak a németeken van. Bármi megtörténhet.

Az 1986-os mexikói világbajnokságon csak a szovjetek ellen játszott. Milyen emlék az a meccs?
Többször is visszanéztem a meccseket. Olyan fáradtak voltunk, hogy alig bírtunk lépni. Már a meccs előtti bemelegítésnél arról beszélgettünk, hogy mennyire fáradtak vagyunk. Szerintem rossz volt a felkészülésünk, és elfáradtunk, mire odaértünk a tornára.

Korábban már mások is elmondták a véleményüket a mexikói vb-kudarcól, illetve hogy mi is történhetett a szovjetek elleni 6-0-s vereség előtt. Sallai Sándor rejtélyes „pizsamás" katonatisztek megjelenéséről beszélt, Garaba Imre már a bemelegítés kezdetén haza akart menni, a csapatkapitány Nagy Antal a könyve bemutatóján lágy drogokat említett, ám mindannyian hozzátették: bizonyítani semmit sem lehet már. Ön szerint mi lehetett az összeomlás oka?
Nem hiszem, hogy ez igaz lenne, mert a meccs utáni doppingvizsgálatra engem jelöltek és Kovács Kálmánt. Rám még várni is kellett csomó ideig, mert a nagy meleg miatt nem tudtam produkálni. Ha megmérgeztek volna minket, az kiderült volna. Úgy gondolom, hogy fáradtan érkeztünk a világbajnokságra, a szovjetek pedig tökéletes erőnléti állapotban voltak, így tudtak villogni mellettünk.

Péter Zoltán (14-esben a balszélen) a Szovjetunió elleni vb-meccs előttForrás: MTI/Németh Ferenc

A meccs után már nem kapott lehetőséget a tornán. Ez hogyan érintette?
Nem foglalkoztam ezzel. Nem voltam dühös, se irigy. Szurkoltam a kispadról a magyar csapatnak.

Sokan bíznak a csodában, de lássuk be, a német válogatott a világ egyik legjobb csapata. Nem fél attól, hogy beleszaladunk a késbe úgy, mint önök a szovjetek ellen? Mégiscsak azzal a német csapattal játszunk, amelyik négy gólt lőtt az ellenünk hármat lövő portugáloknak.
A futballban minden mérkőzés más, és simán megeshet az is, hogy a németek játéka sokkal jobban fog kedvezni a mieinknek. A portugálok ellen is szerencsétlen gólt kaptunk, az pedig teljesen sokkolta a csapatot lelkileg. Addig remekül küzdöttek a fiúk, és a közönség is fantasztikus volt. Még a null-három után is ünnepelték a fiúkat.

Akkor nem fél attól, hogy a magyar csapat beleszalad egy sokgólos vereségbe?
Nem hiszem. Marco Rossit nagyon jó edzőnek tartom. Biztos vagyok benne, hogy úgy fogja felállítani a csapatot, hogy az stabil legyen, és akár meglepetést is tudjon okozni. Úgy, mint az eddig látott meccseken. Nem mi fogunk irányítani, de lesznek lehetőségeink. Ha esetleg mi kapjuk az első gólt, akkor sincs semmi probléma. Ezt a csapatot képesnek látom arra is, hogy felálljon.

A németek valósággal lefocizták a portugálokatForrás: Getty Images/Kai Pfaffenbach

Mit gondol a magyar válogatottról?
Látszik, hogy ez a társaság nagyon együtt van. Csapatként küzdenek, és minden mozdulatukon látszik, hogy baráti kapcsolatok vannak ebben az együttesben. A franciák elleni gólörömnél is egymás nyakában volta a fiúk, és a kispadon ülők is eksztázisban voltak. Nem az volt, hogy ha én nem játszom, akkor nem is érdekel a dolog.

Egyetért azzal, hogy ha nem a halálcsoportba kerül a magyar csapat, akár már tovább is juthatott volna?
Természetesen. Ennél nem nagyon lehetett volna nehezebb csoportot összehozni. A világ legjobbjai vannak itt. A franciák a második helyen állnak a világranglistán, a portugálok az ötödikek, a németek pedig a 12. helyen állnak. Mi a 37. helyen állunk. Ahhoz képest, hogy sokan azt mondták, hogy pontot sem szerzünk és agyonvernek minket, mégis csodálatosan szerepelünk.

Magyarországon csak Zalaegerszegen futballozott. Más csapatok nem hívták a németeknek lőtt gólja után?
Akkor azért más idők voltak. Harminc év alatti játékos nem igazolhatott külföldre, de akkor még csak 27 éves voltam, így esélyem sem volt.

Sallai Roland a magyar futball nagy ígéreteFotó: Csudai Sándor - Origo

A 2016-os Eb után Dzsudzsák Balázs csalódottan nyilatkozott, mert azt hitte, hogy a szenzációs szereplés után kapkodni fognak a magyarokért a külföldi csapatok, ezzel szemben igazán nagyon mozgás nem történt. A mostani Eb után lát esélyt a játékosmozgásra?
Szerintem lesznek átigazolások, de ez a németek elleni meccstől is függ. A védelemben futballozó Szalai Attila nekem nagyon tetszik. Remek futballista, aki fiatal, magabiztos, és remek fizikai adottságai vannak. Mellette Sallai Roland játéka tetszik még nagyon. Technikás játékos, aki nem csinálja össze magát. Meg meri húzni a cseleket bárki ellen, megvan a gyorsaság is. Sokra viheti.

Mit tippel az esti mérkőzésre?
Szoros meccsen nyerünk, és továbbjutunk.

A magyar válogatott szerdán este kilenc órakor lép pályára a müncheni Allianz Arénában. A találkozóról az Origo a helyszínről tudósít.