Társoldalunk:

Szinte csak a magyar szurkolók csinálnak Eb-hangulatot Münchenben

2021.06.23. 14:49

Münchenben szerda este 21 órakor rendezik meg a Németország-Magyarország labdarúgó Eb-csoportmeccset, amelyen magyar győzelem esetén Marco Rossi csapata biztosan továbbjut a legjobb 16 közé. Ez lesz az Allianz Aréna harmadik csoportmeccse és az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszában is lesz még itt mérkőzés, de a fociláz egyelőre a magyar szurkolók miatt van Münchenben.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

Amikor hétfőn vonatra szálltam Budapesten, még nem lehetett érezni, hogy magyarok ezrei indulnának Münchenbe, pedig a rendőrök már ekkor is készültek. Az osztrák-német határon nagyjából 100 egyenruhás várta a szerelvényt, de csalódniuk kellett, mert összesen öt szurkoló érkezett azzal a vonattal a meccsre. Ha már ott jártak, azért a bőröndjeiket átnézték, és váltottak pár szót kedélyesen, aztán mehetett mindenki tovább. 

A pályaudvaron volt pár matrica az Európa-bajnokság hivatalos színeivel, de Münchenben nem lehetett érezni, hogy egy rendezővárosba csöppent az ember.  Nem látni kiülős, meccsnézős helyeket, hivatalos szurkolói zóna sincs Münchenben. A város főterén, a Marienplatzon is csak pár Európa-bajnoki zászló, egy figura és pár önkéntes jelenléte utalt arra, hogy itt valami azért mégiscsak van.

A müncheni Rathaus előtt ennyi árulkodik az Eb-rendezésrőlForrás: Origo

Ami az Allianz Arénát illeti, a város szélére száműzött létesítmény sincs éppen túlcicomázva. Ha lemegy a nap, akkor az Eb-színeiben pompázik a ledfényekkel megvilágított külső borítás, belül pedig a szervezők úgy próbálják biztosítani a távolságtartást, hogy az egyik oldalt a német, a másikat pedig az éppen aktuális ellenfél, ezúttal a magyar zászló színeivel takarják le és csak ott vágnak lyukat a borításra, ahol valóban ülhetnek nézők. Münchenben 16 ezer nézőt engednek be a stadionba, és itt is karszalagot kell kiváltani a negatív teszt vagy az oltási igazolásért cserébe. 

A müncheni stadion környéke – német léptékkel – szinte lepusztultnak tűnt kedd este. A fű és az aljnövényzet szabadon burjánzik, az Európa-bajnokság hivatalos logóit a nap már kiszívta, van ahol a ragasztás is elengedett, mintha nem is igazán érdekelné az embereket, hogy hazai Eb-meccseken szerepel a Nationalelf.

Egy minimális kertészkedés ráférne az Allianz Aréna környékéreForrás: Origo

Kedd este a stadionban edzett a magyar válogatott, előtte pedig a sajtóval beszélgetett Marco Rossi és Gulácsi Péter. Mivel a németek már délelőtt edzettek, ők csak sajtótájékoztatót tartottak egy órával a mieink után. A magyar újságírók természetesen ezt is a stadionban hallgatták végig, de jellemző volt kedd este a német vendégszeretetre, hogy még Mats Hummels be se fejezte a mondandóját, már tessékelték is volna ki a kollégákat.  Végül nagy duzzogva megvárták, hogy a német védő befejezze a mondandóját, de a cikk megírására már nem volt idő a helyszínen, távozni kellett. Ehhez képest a Puskás Aréna vendéglátása egy szálloda kényelmével ér fel – és ezt nem azért írom, mert jól hangzik, hanem tényleg így van, meccsnapon még bizonyíthatnak majd a németek, ugyanis a meccs utáni sajtótájékoztatók biztosan csak éjfél körül érnek majd véget.

Magyar énektől volt hangos kedd este a híres HofbräuhausForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

Estére eleredt az eső München belvárosában, de a magyar szurkolókat természetesen nem akadályozta meg egy kis eső abban, hogy jól érezzék magukat. A világ egyik leghíresebb kocsmája, a 16. században még sörfőzdeként alapított Hofbräuhaus magyar szótól és énektől volt hangos.  Rendbontásnak nyoma sem volt, mindenki békésen sörözgetett. A rendőri készültség sem tűnt hatalmasnak, de azt el kell mondani, hogy minden frekventált helyen van rendőri jelenlét, a forgalmasabb helyeken mindenhol áll egy-egy kisbusz, azaz könnyen tudnak reagálni, ha bármi olyasmi történne.

Szerdán már több jel utalt arra, hogy sorsdöntő meccs lesz ma Münchenben. A helyi lapok mind címlapon hozták a meccsel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A Süddeutsche Zeitung, a Bild és a TZ is címlapon foglalkozott a találkozóval.

A TZ című német lap beharangozójaForrás: Origo

A Süddeutsche Zeitung a magyar foci hátterét firtatta, megszólaltatott magyar edzőket, akik a közelmúltban dolgoztak a válogatott mellett vagy a magyar bajnokságban. A lapban összesen öt oldal szólt a meccsről, de kevésbé a napi aktualitásokról szóltak az anyagok.  Inkább a magyar labdarúgás elmúlt pár évéről és persze előkerült 1954 is, amikor a legutóbbi tétmeccsünkön találkoztunk a németekkel világversenyen, az ugye nekik volt egy győztes világbajnoki döntő.

Kedélyes meccs előtti eszem-iszom a bajor városbanForrás: Origo

A Bildben viszonylag hosszú oldalakon volt téma az Európa-bajnokság, de a német-magyar csak egy oldalt ért, összehasonlításképpen pont ilyen terjedelemben volt egy anyag arról, hogy a Bayern München új vezetőedzője, Julian Nagelsmann milyen kihívásokkal kell majd szembenézzen az Európa-bajnokság után.

A TZ egy páros interjút közölt többek között Gulácsi Péterrel és lipcsei jó barátjával, Lukas Klostermannal, aki sérülés miatt biztosan nem lép majd pályára ellenünk.

A Bild című német lap beharangozójaForrás: Origo

A magyar drukkerek a Wienerplatzon kezdtek gyülekezni már kora délutántól. A helyi sörkert készült a magyar szurkolókra, minden fontos információ kikerült magyarul is a táblákra, ingyen lehetett koronatesztet is csináltatni, ami a stadionba való belépés feltétele is a nem oltott szurkolóknak. 

A Hofbräukellerben délután kettő körül már egész sok szurkoló összegyűlt, a sok magyar mellett voltak németek is, de semmi ellenségeskedés nem volt a két szurkolótábor tagjai között. Igazi fesztiválhangulat alakult ki a sörkertben, közösen fotózkodtak a német és a magyar szurkolók, akik visszafogottan sörözve és bajor kolbásszal készülnek az esti meccsre.

Csobánkáról is érkeztek magyarok MünchenbeForrás: Origo

A Németország-Magyarország Eb-mérkőzés szerdán este 21 órakor kezdődik Münchenben. A meccset az Origo élőben közvetíti.