Társoldalunk:

Újabb magyar csodadöntetlen, kétszer vezetett a válogatott, percekre volt a továbbjutás

2021.06.23. 23:26

A magyar válogatott Münchenben az Allianz Arénában 2-2-es döntetlent játszott a német válogatott ellen. Marco Rossi csapata kétszer is vezetett, Szalai Ádám és Schäfer András góljaira Kai Havertz és Leon Goretzka szerencsés góllal válaszolt. Ezzel a döntetlennel Marco Rossi csapata újabb csodát ért el, az utolsókét világbajnok ellen is döntetlent játszott.

A magyar válogatott utolsó Európa-bajnoki csoportmeccsét Münchenben, a német válogatott ellen játszotta. A mieink és a németek is továbbjutási eséllyel érkeztek az utolsó csoportkörhöz. A képlet az alábbi volt a kezdés előtt: a magyarok sikerük esetén, éppen a németeket megelőzve, legalább a harmadik helyen zárnának az F csoportban, a négy pontjuk pedig mindenképpen elég lenne a továbbjutáshoz, ez már a korábbi eredmények alapján egészen biztos. Elvileg a második hely is elérhető volt, ehhez a magyar győzelmen túl a címvédő portugálok vereségére lett volna szükség a Puskás Arénában, a világbajnok franciákkal szemben. A németek számára egy döntetlen mindenképpen nyolcaddöntős szereplést érne, győzelemmel csoportelsők is lehetnek.

A magyar válogatott 1954 után játszott újra tétmeccset a németek ellen, akkor a világbajnokságon találkozott kétszer a csapat, a csoportban mi, a döntőben ők nyertek.

A meccsen 16 ezer néző lehetett Münchenben, a hangulat így nem lehetett tökéletes, de a beengedett nézők mindent megtettek, amit lehetett. A magyar szurkolók a meccs nagy részében hangosabbak voltak, mint a házigazda németek.
20 óra környékén hatalmas eső zúdult Münchenre, így alaposan megáztak a focisták már a bemelegítés során. Az eső a kezdésre sem csillapodott, a sajtóhelyeken is esőkabátokat kellett osztani, mert a szél befújta a vizet.

A magyar válogatott ugyanúgy kezdett, mint a franciák ellen, Marco Rossi a Gulácsi - Négo, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola - Kleinheisler, Nagy, Schäfer - Szalai Á., Sallai kezdőt küldte pályára, a németek pedig a Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens, Havertz, Sané – Gnabry összeállításban kezdtek.

A magyar kezdő a németek ellenForrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

A meccs elején Gulácsi Péternek akadt dolga rögtön, Joshua Kimmich lövésszerű beadását hatástalanította remekül a 4. percben. Két perccel később éppen Kimmich maradt lent a földön, de végül tudta folytatni a játékot.

A 8. percben Rüdiger fejelt kapu mellé egy beadást követően, majd a 11. percben megszerezte a vezetést a magyar csapat. Egy gyors kontra után Sallai Roland beadását fejelte a kapuba Szalai Ádám, Neuer csak mozdulni tudott, de nem volt esélye védeni. A német válogatott harmadik csoportmeccsén harmadszor került hátrányba.

Szalai Ádám szerzett vezetéstForrás: Getty Images/Soccrates Images B.V./Laurens Lindhout

A 17. percben megint Gulácsi avatkozott remekül játékba, Gnabry beadására tudott jól kivetődni, pedig veszélyesen ment középre a labda.

A 21. percben Kimmich szöglete után csattant a kapufán Hummels fejese, majd Ginter közeli próbálkozását tudta védeni egy remek mozdulattal Gulácsi.

A németek főleg ívelésekkel próbálkoztak, a legtöbbet Kimmichnél volt a labda, ő többször fel is kapta a vizet, miután Fiola Attila párszor szabálytalankodott ellene.

A 28. percben Botka kapott egy sárgát, miután rácsúszott Gündogan lábára, de egy perccel később a német is sárgát kapott, miután Kleinheislert rántotta le.

Szalai Ádám küzd az esőbenForrás: Getty Images/Soccrates Images B.V./Laurens Lindhout

Az első félidő végére ha lehet még jobban elkezdett esni az eső, a magyarok próbálkoztak is pár távoli lövéssel, de vagy mellé ment vagy Neuer védett. A pályán egyre jobban megállt a víz és már a labda is meg-meg állt a tócsákban.

Az első félidő végén Botkát kellett ápolni, de szerencsére tudta folytatni a meccset.

A második félidő elején Kleinheisler és Kimmich ütközött, de rövid szünet után ment tovább a játék. A németek a magyar térfélen adogattak, de komoly veszély sokáig nem alakult ki, sőt többször is a magyarok tartották ügyesen a labdát.

Mats Hummels fejelForrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

Az 52. percben Havertz távoli lövését védte simán Gulácsi, majd egy szabadrúgás után Gündogan és Schäfer fejelt össze, mindkét játékos ápolásra szorult, de később vissza tudtak állni.

Löw a folytatásban beküldte a sérülésből felépült Leon Goretzkát, aki az ápolt Gündogant váltotta.

A 61. percben Sané kapott sárgát, miután estében kézzel elütötte Fiola elől a labdát, éppen csak a tizenhatos vonala előtt. A szabadrúgást Sallai lőtte kapura és a kapufa külső oldalát találta el.

Gulácsi ezúttal is a csapat egyik legjobbja voltForrás: UEFA via Getty Images/Sebastian Widmann

A folytatásban keményen védekeztek a mieink, előbb Szalai Ádám, majd Fiola Attila is sárga lapot kapott, az utóbbiért megítélt szabadrúgás után Gulácsi szaladt a labda alá, így Hummels tudott fejelni, majd Havertz bólintott a magyar kapuba, ez sajnos komoly hiba volt.

A középkezdés után szinte azonnal újra vezetést szereztünk, egy ívelés után Szalai készített le a labdát, Schäfer András pedig Neuer mellett a kapuba fejelt a 68. percben. Fantasztikus volt az öröm a pályán és a lelátón is a magyar oldalon.

Löw a hajrára beküldte a sérült Thomas Müllert és beállt Timo Werner is Havertz és Gnabry helyére.

Schäfer András gólját ünneplik a társakForrás: UEFA via Getty Images/Sebastian Widmann

Marco Rossi is cserélt a hajrára, Schön Szabolcs állt be Sallai Roland helyére a 75. percben. 

A magyar válogatott hősiesen védekezett a fantasztikus magyar szurkolókkal a hátuk mögött, a német közönség néha még énekelt egyet, de lassan lankadt a bizalmuk saját játékosaik felé.

A 80. percben Kroos lőtt kevéssel a magyar kapu mellé, majd cserélt Rossi, Szalai Ádám helyére jött Varga Kevin, a németeknél Musiala és Volland is beállt Gosens és Ginter helyére.

A 84. percben jött az eső után a hidegzuhany, a csereként beállt Goretzka elé pattant a labda a tizenhatoson belül, a lövésébe pedig Gulácsi csak beleérni tudott, egyenlítettek a németek.

A hajrára még jött Nikolics és Lovrencsics is, Fiola és Kleinheisler helyére, de már nem volt idő újabb gólt szerezni, ezzel a 2-2es döntetlennel a németek jutottak tovább.

A másik meccsen szintén 2-2-es döntetlen született Budapesten a franciák és a portugálok között, így Franciaország, Németország, Portugália, Magyaroszág lett a sorrend, az első három csapat jutott tovább. 

A magyar válogatott az Eb legnehezebb csoportjában, a halálcsoportban fantasztikus teljesítményt nyújtott, és percekre volt a továbbjutástól.