Társoldalunk:

A magyar válogatott már senkitől sem fél

2021.06.24. 16:31

Szerdán este az Európa-bajnokság F csoportjának harmadik fordulójában a magyar labdarúgó-válogatott a 84. percig még 2-1-re vezetett, és továbbjutásra állt a németek elleni müncheni meccsen, azonban egy balszerencsés góllal a négyszeres világbajnok egyenlíteni tudott, és odaért a csoportmásodik helyre, míg a mieink számára ezzel véget ért az Eb-szereplés. A találkozó után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi tartott Telkiben sajtótájékoztatót. Az olasz szakember elmondta, hogy csapata óriásit fejlődött fizikálisan, és az Európa-bajnokság megmutatta, hogy már a világ legjobb csapatai ellen is félelem nélkül játszik.

A Telkiben rendezett sajtótájékoztatóra Marco Rossi óriási mosollyal érkezett, az újságírók pedig vastapssal üdvözölték az olasz szakembert. Rossi kezdésként elmondta, hogy a csapata mentálisan és fizikai szinten fejlődött a legtöbbet, ami jól látható volt az Európa-bajnokságon.

„Köszönöm a gratulációt, amit át fogok adni a szakmai stábnak és a játékosoknak, mert ők az igazi főszereplők. A válogatott több szinten is előrelépett. Félelem nélkül játszunk magasabbra taksált ellenfelek ellen, és fizikailag is felvesszük velük a versenyt. Technikai szinten nem vagyunk még a világ élvonalában, de bízom benne, hogy hamarosan meghívhatok olyan játékosokat, akik ezt segítenek lefaragni. Én is büszke vagyok a fiúkra, méltán büszke rájuk az egész ország" – kezdte az értékelést Marco Rossi.

Marco Rossi remek hangulatban érkezett a sajtótájékoztatóraFotó: Polyák Attila - Origo

Az olasz szakember elmondta azt is, hogy edzőként ő hogyan élte meg az Európa-bajnokságot, és hangsúlyozta, hogy minden nap tovább szeretne fejlődni.

„Az elmúlt 37 napban sok szempontból fejlődtünk. Május 17-én kezdtük a felkészülést, a részletekben fejlődtünk. Van csapatunk. A fiúk, akik velem dolgoznak, motiváltak, és rátermettek a feladatra. A paraméterek megfigyelésében is nagyot léptünk előre, szinte mindent számításba tudtunk venni. Az eredmények nem tükrözik azt az előrelépést, amit megtettünk. Szeretnék támadóbb futballt játszani, olyat, amilyet Izland ellen mutattunk, de Németország vagy Franciaország ellen ezt nem lehetett megtenni. De azt látom, hogy mindig van hova fejlődni. Minden nap ezen dolgozom, erre tudatosan törekszem. Minden nap egy új lehetőség. A jó edző nem a jó taktikus. A taktika az utolsó dolog, amire egy jó edzőnek szüksége van. Nekem olyan edzőim voltak, mint Mircea Lucescu vagy Marcelo Bielsa. Ők mindig tudatában voltak a saját hátrányaiknak, és nem féltek ezekkel szembenézni" – tette hozzá a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Marco Rossi és Joachim Löw a németek elleni Eb-meccs előttForrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

Marco Rossi a 2019-es Cardiffban elvesztett Eb-selejtező után állt át a 3-5-2-es játékrendszerre, azóta pedig szárnyal a magyar válogatott. A szövetségi kapitány elmondta, hogy szereti ezt a szisztémát, de görcsösen nem ragaszkodik hozzá. 

„Amikor 2012-ben Magyarországra érkeztem, akkor harmadik helyen végeztünk a Honvéddal a tabellán. A 2016/17-es szezonban – amikor bajnokok lettünk – egy Mezőkövesd elleni meccsen csináltuk először. Egyik felállás sem jobb a másiknál, mindig az adott csapathoz kell igazítani. Szeretek három belsővédős rendszerben játszani, mert rugalmasabb, elasztikusabb rendszer, ami attól függ, hogy az adott ellenfél mit követel meg. Ha a németek ellen négy védővel álltunk volna fel, akkor egyfolytában kívülre kellett volna passzolni, ezzel pedig nem lett volna folyamatos a játék. Sajnos Németország és Franciaország ellen még mindig behatároltak a lehetőségeink" – folytatta Rossi.

A magyar válogatott erejét jól mutatja, hogy a vb-címvédő franciák és a négyszeres világbajnok németek is elégedettek voltak a magyar válogatott ellen szerzett egy ponttal. Marco Rossi mégis a magyar szurkolók fergeteges buzdítását emelte ki a legszebb emlékeként.

A magyar szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek az Eb-meccsek alattFotó: Koncz Márton - Origo

„Ennek az Eb-nek minden pillanatát a szívembe zárom, kár, hogy rövid ideig tartott. Óriási élmény volt. A legmegindítóbb pillanatok a szurkolókhoz köthetőek, akik végig fantasztikusan biztatták a válogatottat. A labdarúgás csak egy játék, ami igaz is, de nem csak az. Olyan mélyen mozgatja meg az embereket, hogy ettől sokkal több lesz, mint egy játék."

A 2016-os Európa-bajnokság után sokan nagy játékosmozgásra számítottak, de végül nem lett nagy kereslet a magyar focistákra. A szövetségi kapitány szerint ez idén nyáron változhat.

„Csapatszinten és egyénileg is sokan felhívták magukra a figyelmet ezen az Európa-bajnokságon. Szerintem számíthatnak rá, hogy rangosabb bajnokságokból hívni fogják őket. Bízom benne, hogy így lesz, mert akik magasabb szinten játszanak, azok a nemzetközi szinten is jobban megállják a helyüket."

A 2016-os Eb-szereplés után nagy visszaesés jött a magyar csapat életében, így a 2018-as vb-szereplés kiharcolására esélye sem volt Bernd Storck csapatának. Rossi szerint erre esélye sincs, amíg ő itt van.

„Nem gondolom, hogy bekövetkezhet a visszaesés, amíg itt vagyok, mert csak olyan játékosokat hívok be a csapatba, akik futnak és küzdenek. Ha valaki fizikailag erős és motivált, az már jó pont. Nem kell, hogy mindenki olyan technikás legyen, mint Szoboszlai Dominik. Ha egy futballista sétál a pályán, az lehet, hogy az egyesületének megfelelő, de a válogatottban kevés. A 2019-es cardiffi meccs után változtattam a válogatási elveimen. Akkor úgy voltam vele, vagy felmondok, vagy változtatok. Én nem valakinek felelek a válogatott eredményeiért, hanem a magyaroknak felelek. Ha valaki küzd és harcol, az számíthat a meghívásomra" – mondta a szövetségi kapitány. Rossi magyarul is elkezdett tanulni, de az Európa-bajnokság miatt félbe kellett szakítania a tanulmányait.

Marco Rossi minden meccsen énekli a magyar himnusztForrás: UEFA via Getty Images/Alex Grimm

„Elkezdtem tanulni a magyar nyelvet, de muszáj volt az Eb-felkészülésre összpontosítani. Most nyaralni megyek, mert az elmúlt két hónapban két évet követtem. Aztán kezdődik az NB I-es szezon, követnem kell a meccseket, mert szeptemberben jön az angolok elleni vb-selejtezőm. Három hónapja tanulok magyarul, de még mindig a padlón vagyok, ha meghallom önöket, mert semmit nem értek az egészből."

Olasz sajtóértesülések szerint a Serie A-ban szereplő Napoli érdeklődik Marco Rossi iránt.

Vannak híresztelések, de semmi konkrétum nem történt. Amíg azt érzem a szurkolók részéről, amit az elmúlt meccseken, addig szeretnék itt maradni Magyarországon" – mondta a szövetségi kapitány, aki úgy gondolja, hogy Eb-csoportellenfeleink közül a francia és a német csapat messzire juthat a tornán, a portugál együttest azonban nem tartja esélyesnek a címvédésre. A hazája válogatottját is jó csapatnak tartja, de úgy érzi, a francia válogatott legyőzhetetlen. Azonban mosolyogva hozzátette, hogy az előrejelzései soha nem szoktak bejönni.