Társoldalunk:

Egy csodacsapat, amely földöntúli boldogságot okozott az embereknek

2021.06.24. 08:28

Szerdán este a magyar labdarúgó-válogatott szenzációsan játszott Münchenben, kis híján kiejtette a négyszeres világbajnok német csapatot az Európa-bajnokság halálcsoportjából, de a 84. percben egy balszerencsés góllal a Nationalelf egyenlíteni tudott Marco Rossi csapata ellen, ez pedig a magyar csapat kiesését jelentette. A magyar válogatottnak ugyanezzel véget ért az Eb-szereplése, de senkinek sincs oka a bánkódásra, ugyanis Szalai Ádámék két pontot szereztek egy olyan csoportban, amelyben ott volt az Eb-címvédő és a legutóbbi két világbajnokság győztese.

Halálcsoportban a magyar válogatott

Az Európa-bajnokság csoportjait már 2019 novemberében kisorsolták, akkor, amikor a magyar válogatott még ki sem jutott a tornára. Ezt követően aztán érkezett a világjárvány, a bolgárok elleni első pótselejtező pedig közel hét hónapot csúszott. Ezzel viszonylag jól járt a magyar válogatott, mert ha a meccset az eredeti időpontjában, 2020. március 26-án tartják meg, akkor sem Willi Orbán, sem pedig a Szófiában gólt lövő és gólpasszt adó Kalmár Zsolt sem léphetett volna pályára sérülés miatt.

Kalmár Zsolt remekül játszott a bolgárok ellenForrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Az októberi első pótselejtezőt viszonylag könnyen nyerte a magyar válogatott, ezt követően pedig jött az Izland elleni csoda, amit talán fölösleges is ragozni, hiszen ki ne emlékezne arra a hullámvasútra, amit megélt a magyar csapat a Puskás Arénában.

A meccs elején még Gylfi Sigurdsson szerencsés góljával az izlandiak vezettek, azonban a magyar válogatott már akkor is sokat tett azért, hogy mellé szegődjön a szerencse, és a 87. percben Loïc Nego góljával egyenlíteni tudott. Sokan már várták a hosszabbítást, de Szoboszlai Dominik másképp gondolta, és a 92. percben élete legnagyobb gólját szerezve kilőtte a magyar csapatot az Európa-bajnokságra, ahol bekerült a halálcsoportba.

Vezéráldozatok az Eb előtt

Tavaly októberben a Red Bull Salzburg három játékosa megfertőződött a koronavírussal, ezért a keret minden tagja karanténba került, és a klub egyik játékosát sem engedte el hazája válogatottjához, így Szoboszlai Dominik lemaradt a bolgárok elleni pótselejtezőjéről. Ez komoly érvágásnak tűnt, azonban a helyén futballozó Kalmár Zsolt kis túlzással egyedül nyerte meg a meccset.

Ezt követően Szoboszlai azt mondta, ha az Izland elleni meccsre sem engedik el, akkor gyalog fog útnak indulni a Puskás Arénába. Novemberben aztán a nem sokkal a mérkőzés előtt bejelentette a Salzburg, hogy a legfrissebb koronavírustesztek után hat játékosánál is pozitív lett az eredmény, így az egész csapat karanténba került, Szoboszlai pedig nem jöhet haza. A történetből óriási botrány kerekedett, kiderült, hogy az osztrák csapat teszteredményéit elrontották, azért csináltak egy második és egy harmadik tesztet is, ami mindenkinél negatív eredményt hozott, így a csapat legnagyobb sztárja hazajöhetett, a többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

Szoboszlait szétszedték a csapattársai a gólja utánFotó: Polyák Attila - Origo

Az Európa-bajnokság előtt azonban már nem alakultak ilyen jól a magyar csapat dolgai. Március utolsó napján az Andorra elleni vb-selejtezőn Kalmár Zsolt súlyos térdsérülést szenvedett, néhány nappal később pedig kiderült, hogy műteni kell, és biztosan nem játszhat az Eb-n. Ekkor még a magyar szurkolók abban reménykedtek, hogy Kalmár helyett biztosan ott lesz Szoboszlai, aki a januári Lipcsébe igazolása óta ugyan egy percet sem játszott még a Bundesligában, azonban biztató hírek érkeztek a rehabilitációjáról, és arról, hogy mikor mutatkozhat be új csapatában. Szoboszlai felépülése azonban a vártnál lassabban haladt, a makacs szeméremcsont-gyulladása miatt tavasszal nem tudott pályára lépni. Marco Rossi bő Eb-keretébe ugyan bekerült, elkezdte a felkészülést a csapattal, június elsején azonban kiderült, hogy a fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Szoboszlai és Kalmár kiesésével úgy tűnt, az idei NB I-es szezon legjobb játékosának megválasztott Gazdag Dániel lehet a csapat karmestere, de az időközben Philadelphiába igazoló középpályás is megsérült. Gazdag ugyan bekerült a keretbe, de egyetlen felkészülési meccsen sem tudott pályára lépni, később pedig elhagyta a magyar csapat edzőtáborát is, így a Dunaszerdahely játékosa, a 22 éves Schäfer András maradt a csapat egyetlen igazán kreatív középpályása.

Szó sincs jutalomjátékról

Tehát a magyar válogatott úgy ment neki az Európa-bajnokságnak, hogy Marco Rossi nem számíthatott arra a két középpályásra, akik az elmúlt évben a támadásépítésért feleltek. Ha ez nem lenne elég, az ellenfelek között pedig ott volt az Eb-címvédő portugálok, a vb-győztes franciák és a 2014-es világbajnok németek.

Az Eb előtt sokan úgy vélekedtek, hogy a Puskás Arénában játszani 68 ezer ember előtt jutalomjáték a magyar válogatott játékosoknak, az eredménnyel meg nem kell foglalkozni, mert a világ legjobb csapatai ellen úgy sincs esély. Azonban Marco Rossi csapata már az első portugálok elleni csoportmeccsen megmutatta, hogy nagyon komolyan kell számolni vele.

A találkozót ugyan a portugálok nyerték 3-0-ra, de a mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy csak a 84. percben tudták megszerezni a vezetést, mindezt egy elképesztően szerencsés, megpattant lövésből. A hajrában aztán kinyílt a magyar csapat, Cristiano Ronaldo pedig tizenegyesből és egy kijátszott ziccerből még lőtt két gólt, de aki látta a meccset, az tudhatta, hogy a két csapat között nem volt három gól különbség.

Ronaldo két gólt lőtt a magyar válogatottnakFotó: Csudai Sándor - Origo

Nem csak a focisták, a magyar szurkolók is csodásak

A portugálok elleni mérkőzés előtt a magyar szurkolókra ismét felfigyelt a világ. A kapu mögötti kemény mag tagjai a Városligettől kezdve vonultak egészen a Puskás Arénáig, és olyan hangulatot varázsoltak, hogy már a meccs előtt zengett tőlük a Stefánia út. Két órával a meccs kezdete előtt még csak tízezren lehettek, de a mieink már olyan hangrobbanást csináltak, hogy beleborzongott az ember, amikor arra gondolt, mi lesz, amikor tele lesz a stadion, vagy ha gólt lő a magyar csapat. A magyar gólból már az első meccsen is kaphattunk egy kis ízelítőt, ugyanis a csereként pályára lépő Schön Szabolcs a 80. percben gyönyörű gólt lőtt a portugáloknak, de les miatt nem adták meg a találatát. Abban a pillanatban azonban olyan hangorkán söpört át a Puskás Arénán, amiről azt hittük, talán soha többet nem halljuk.

A magyar szurkolók ellepték a Hősök terétFotó: Koncz Márton - Origo

Csodadöntetlen a világbajnok ellen

A szakértők előzetesen azt jósolták, hogy a magyar válogatottnak a portugál csapat ellen van a legnagyobb esélye a pontszerzésre, ugyanis a portugálok hajlamosak álmosan kezdeni a nagy tornákat, és talán valamivel szerényebb játékerőt képviselnek, mint a világbajnok franciák és a németek, akikhez Münchenbe kellett utazni.

A magyar csapat azonban a második mérkőzésén megrengette a futballvilágot. A franciák az első félidőben jól kezdtek a Puskás Arénában, több nagy helyzetet is kialakítottak, de azokat vagy elszórakozták, vagy éppen Gulácsi Péter védett egy hatalmasat. Az első félidő hosszabbításában aztán egy gyönyörű akció végén Fiola Attila lépett ki ziccerben, és csatárokat megszégyenítő magabiztossággal lőtt a világbajnok Hugo Lloris kapujába. Fiola gólja után elképesztő hangrobbanás volt a Puskás Arénában, a folytatásban pedig már csak üvöltve lehetett kommunikálni, mert a magyar szurkolók teljes extázisban tombolták végéig a meccset.

Fiola Attila élete legszebb pillanatának nevezte a franciák elleni góljátFotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar gól után Fiola gólöröme bejárata a világsajtót. A magyar válogatott védője önkívületi állapotban kifutott a szurkolókhoz, előtte azonban egy hatalmasat rávert a műsorközlő Szalay Edit asztalára, aki éppen leesett fülesét kereste, amiben hallja az utasításokat.

Nem tudatosan csaptam az asztalra, hanem azért, mert láttam, lefelé néz, és csak azt akartam üzenni, hogy tessék felébredni, gólt rúgtunk. Mire felnézett, már ott álltunk körötte. Elnézést kérek tőle, ha megijesztettük. Azt csak utólag tudtam meg, hogy kiesett a fülhallgatója, és éppen azt kereste" – nyilatkozta Fiola Attila, aki elmondása szerint legalább háromszázszor visszanézte a franciáknak lőtt gólját.

A második félidő 66. percében Antoine Griezmann szerencsés góljával egyenlítettek a franciák, de a magyarok teljesítményéről mindent elmond, hogy a folytatásban Didier Deschamps csapata egyáltalán nem akart már újabb gólt lőni, a világbajnok gárda szövetségi kapitánya pedig sikerként értékelte az 1-1-es döntetlent.

- A magyar csapat dinamikusabb volt nálunk. Hiába futkostak föl-alá a játékosai, jobban alkalmazkodtak a körülményekhez. Az első félidőben gyönyörűen játszott a magyar csapat, amelynek a gólja felért egy hatalmas gyomrossal – mondta a francia szövetségi kapitány.

A két futógép: N'Golo Kante és Nagy ÁdámFotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy a magyar csapat mekkorát játszott valójában, azt az Arsenal egykor legendás francia edzője, Arséne Wenger fogalmazta meg a legjobban.

Magyarország hét kilométerrel futott többet. Ez rengeteg. Ez százszoros távolság a két tizenhatos között. Fizikailag sokkal jobban bírták" – nyilatkozta a meccs után a 71 éves edzőlegenda.

A találkozó után az embernek ismét olyan érzése volt a belvárosban, mint a 2016-os Európa-bajnokság alatt. A körúton minden kocsmában magyar mezes drukkerek voltak, az utcán énekeltek a szurkolók és még hajnalban is ünneplő magyarokba lehet botlani Budapest bármely pontján.

Müncheni csoda

A franciák elleni meccs után a magyar válogatott úgy utazhatott Münchenbe, hogy ha legyőzi a német csapatot, biztosan továbbjut a legjobb 16 közé. Ez így leírva nem bonyolult, de a megvalósítása egyáltalán nem tűnt reálisnak, különösen azért, mert ezúttal nem volt a magyar csapat mögött egy 50 ezres szurkolótömeg.

Marco Rossi csapata azonban ismét megmutatta a világnak, hogy a magyar csapatot már nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel. A müncheni német-magyar meccs idejében a Puskás Arénában rendezték a világbajnok és az Eb-címvédő, vagy is Franciaország és Portugália összecsapását, amelyre rengeteg magyar szurkoló látogatott ki. A találkozó azonban teljes kis túlzással érdektelenségbe fulladt, ugyanis hiába Cristiano Ronaldo két gólja – és újabb elképesztő rekordja –, a Puskás Arénában a szurkolók nagy része csak a magyar válogatott meccsét követte. A lelátón előkerültek az okostelefonok, a sajtópáholyban pedig rengetegen streamelték a találkozót, az meg, hogy mit csinálnak a pályán a világsztárok, csak a portugál és a francia szurkolókat érdekelte.

A német sztárjátékosok ritkán ilyen kétségbeesettekForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

A 10. percben Cristiano Ronaldo gyönyörű csele után hangrobbanás volt a Puskás Arénában, de néhány pillanat múlva kiderült, hogy nem az ötszörös aranylabdást éltetik, hanem a magyar válogatott megszerezte a vezetést Szalai Ádám gyönyörű fejesével Münchenben. A magyar válogatott egygólos vezetéssel mehetett félidőre, a Puskás Stadionban pedig olyan hangulat uralkodott, mintha éppen a magyar válogatott játszana.

A 66. percben aztán Kai Havertz szerencsés góljával egyenlített a német válogatott, de a találat híre szinte még el sem jutott a Puskás Arénába, amikor szűk két perccel később Schäfer András újabb góljánál ismét a magyar válogatottnál volt az előny. A szurkolók nem akarták elhinni, a fejüket fogták, hogy a magyar válogatott kétszer is megszerezte a vezetést a világ egyik legjobb csapatának az otthonában, és kezdték elhinni, hogy meglehet a továbbjutás.

Robin Gosens nem akart hinni a szeménk Schäfer András gólja utánForrás: AFP/Kai Pfaffenbach

Azonban a 84. percben a németek egy lecsorgó labdából egyenlíteni tudtak, ezzel pedig csoportmásodikként továbbjutottak.

A magyar válogatott erejéről mindent elmond, hogy a hajrában a németek már csak az időt húzták, meg sem fordult a fejükben, hogy hazai pályán támadást vezessenek, ez pedig elképesztő dolog.

A magyar válogatott csak pár percre volt a hivatalos csodától, de Marco Rossi csapata emberfelettit produkált az egész Európa-bajnokságon. A két legjobb támadójátékos nélkül két pontot szerzett a két legutóbbi világbajnokság győztese ellen. Tudjuk, hogy a futballban nincsen, ha, de ha ez a csapat bármelyik másik csoportba kerül be, most egész biztosan a nyolcaddöntőre készülhetne.

Végezetül pedig értékelte az magyarok csodás Eb-szereplését a szövetségi kapitány Marco Rossi, aki rengeteget tett azért, hogy Magyarországon újra kitörjön a futball-láz.

Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan. Ami leginkább hihetetlen, hogy csalódottak vagyunk a németek otthonában elért 2-2-es döntetlennel, ellenfelünk pedig ünnepli, hogy pontot szerzett ellenünk, ez mindent elmond a teljesítményünkről. Nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz, a fiúk megérdemelték volna a sikert, hiszen oroszlánként küzdöttek végig három mérkőzést, és büszkévé tették az országot. Szembeszálltak mindenkivel, nem féltek a nagynevű riválisoktól. Mélyen védekezünk ezeken a mérkőzéseken, ez igaz, de senki sem panaszkodhat a teljesítményünk és a hozzáállásunk miatt. Az Eb előtt arra kértem a játékosokat, hogy tegyék büszkévé a szurkolókat, ezt sikerült elérni. Semmi miatt nem panaszkodhatok, de természetesen csalódott vagyok, mert közel jártunk a továbbjutáshoz, emellett viszont örülök a csapat teljesítménye miatt, maximálisan elégedett vagyok az Európa-bajnokságon mutatott játékkal.

Marco Rossi vigasztalta Schäfer Andrást a németek elleni meccs utánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Őszinte leszek: nem szeretek ennyire hátul védekezni, jobban szeretem az egész pályás nyomást, a támadóbb felfogású futballt, de realistának kell lennünk, ilyen ellenfelekkel azt kellett tennünk, ami a legnagyobb erősségünk, és amit megengedtek nekünk. Nagy örömmel dolgozom tovább azon, hogy újra hasonló helyzetben lehessen a magyar válogatott. Tisztelem a magyar futball nagy történelmi eredményeit. Ugyanakkor ezen az Eb-n olyan eredményt értünk el, amelyre évek múltán is büszkék lehetnek a magyar szurkolók" – mondta a mérkőzés után az olasz szakember, aki márciusban 2025-ig hosszabbított szerződést a magyar válogatottal.

Magyarországon az Európa-bajnokság ezzel nem ért véget, mert a Puskás Arénában még rendeznek egy mérkőzést. Vasárnap este hat órától a hollandok játszanak a csehekkel a budapesti nyolcaddöntőben.