A francia szurkolók újra akarják játszatni a Svájc elleni meccset

2021.07.02. 16:02

Francia szurkolók aláírásgyűjtésbe kezdtek a június 28-i Franciaország–Svájc Európa-bajnoki nyolcaddöntő újrajátszásáért. 

A bukaresti mérkőzésen a világbajnok francia csapat már 3-1-re is vezetett, Svájc azonban az utolsó percekben egyenlíteni tudott, majd 11-esekkel 5-4-re megnyerte a mérkőzést és bejutott a negyeddöntőbe – ahol éppen ma (pénteken) játszik a spanyolokkal Szentpéterváron.

A kiesést feldolgozni nem igazán tudó, ezért a lehetetlent is megkíséről francia szurkolók éppen a büntetőpárbaj történtek miatt kezdtek bele az aláírásgyűjtésbe. Szerintük ugyanis az utolsó francia próbálkozásnál, Kylian Mbappé kísérleténél Yann Sommer, a svájcia kapusa nem a gólvanalon, hanem előrébb állt, ami szabálytalannak számít.

Yann Sommer védi ki Kylian Mbappe sorsdöntő 11-esét: a kapus a vonal előtt van, de ettől a labda elrúgásának pillanaában még állhatott a vonalonForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az argentin Fernando Rapallini játékvezető azonban nem jelzett szabálytalanságot, mielőtt Sommer megfogta volna Mbappé 11-esét, így a franciák búcsúztak az Eb-től. Tovább gyengíti a petíciót elindítók hadállásait, hogy a tizenegyesek elvégzését is követik a VAR-szobából, és onnan sem érkezett jelzés, hogy Sommer szabálytalanul foglalta volna el a helyét (sőt, a közvetítésben lehetett látni, hogy a partjelző a kivédett 11-es után megpróbálja visszatartani az ünneplő svájci játékosokat, sőt, néhány másodpercig Sommer is nyugalomra inti őket, mielőtt ünnepelni kezd - vagyis a videóbíró ellenőrizte a 11-est. Később a lassításból egyértelmű volt, hogy Sommer jobb lábbal ugrott előre, úgy, hogy bal lábát a vonalon tartotta a lövés pillanatáig, vagyis a védés szabályos volt - a szerk.)

A kezdeményezéshez már több mint 250 ezren csatlakoztak, és azt szeretnék elérni, hogy semmisítsék meg a meccs eredményét, és játsszák újra a mérkőzést. Hogy miért nem elégednek meg az utolsó tizenegyes újrarúgásával, az nem világos. Lehet, abban bíznak, hogy még egyszer végigizgulhatják az Eb eddigi talán legjobb 120 percét? 

A francia szurkolóktól nem idegen az aláírásgyűjtés: a 2016-ban Párizsban a portugálok ellen hosszabbításban elbukott Eb-döntő után is mintegy százezren írták alá a meccs újrajátszását követelő petíciót.

Ajánlataink