Majmozzák a tizenegyeseket kihagyó három fekete játékost angol szurkolók

2021.07.12. 13:43

Miután Anglia 1-1 után tizenegyespárbajban elveszítette az Európa-bajnoki döntőt Londonban Olaszország ellen, a közösségi médiumokban elszabadultak az indulatok. A sikerre vágyó, így végletekig felheccelt, majd elkeseredett angol drukkerek közül sokan a tizenegyest egyaránt kihagyó három fekete játékos, Rashford, Sancho és Saka ellen fordultak. Mondván, csak fekete játékosok hibáztak. Majomjelek, rasszista megnyilvánulások tömkelege - óriási a botrány Angliában.

Szögezzük le tehát mindjárt az elején: a meccsek előtt bemutatott térdeléses érzékenyítés mintha nem teljesen ért volna célba a szurkolók körében.  Az angol válogatott az Eb összes meccsén (hétből hétszer) térdeléssel indította a játékot, de úgy látszik, hogy hiába: a szigetországi drukkerek rasszistábbak, mint voltak.

Nem sokkal a lefújás után az Instagramon és más közösségimédia-felületeken is megjelentek azok a gúnyos kommentek, amelyeknek a célpontja a tizenegyeseket elhibázó három fekete játékos, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka voltak. Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) első reakcióiban rettenetesnek minősítette az esetet, megdöbbenésének adott hangot és a felelősök szigorú megbüntetését helyezte kilátásba. 

Az angol szövetség szerint egyenesen undorító, amit egyes szurkolók megengedtek maguknak a három fiatal játékossal szemben. Az újságok megírták, hogy a drukkerek majmokat ábrázoló hangulatjelek özönét küldték a három focistának. A FA szóvivője az éjszaka folyamán terjedelmes nyilatkozatot adott ki, amely a következőket tartalmazza: "Az FA határozottan elítéli a megkülönböztetés minden formáját. Megdöbbentünk, hogy az online rasszizmus mekkora teret nyert a közösségi médiumokban, s ez a magatartás egyes játékosainkkal szemben elfogadhatatlan. Biztosak vagyunk abban, hogy azok az emberek, akik ilyen undorító módon viselkednek, nem igazi szurkolók.  Minden tőlünk telhetőt megteszünk az érintett játékosok támogatásáért, miközben a felelősök számára a lehető legszigorúbb büntetéseket szorgalmazzuk. A továbbiakban is mindent megteszünk a diszkrimináció kizárása érdekében, de arra kérjük a kormányt, hogy cselekedjen gyorsan és hozza meg a megfelelő jogszabályokat, hogy ennek a visszaélésnek valós következményei lehessenek. A közösségi médiumokat üzemeltető cégeknek fokozniuk kell az ellenőrzéseket, és intézkedéseket kel tenni annak érdekében, hogy kitiltsák a bántalmazókat, bizonyítékokat gyűjtsenek, amelyek büntetőeljáráshoz vezethetnek az ilyen típusú irtózatos visszaélések után."

Feltehetően más módszerrel kell a brit társadalomban meglevő rasszizmus ellen harcolni, mint arra kényszeríteni a focistáikat és olykor ellenfeleiket, hogy térdeljenek. Miközben ezt saját szurkolóik is gyakran kifütyülik. Aztán pedig szélsőségesebben reagálnak egy váratlan kudarcra, mint valaha.

Ajánlataink