Társoldalunk:

Az államfő és a miniszterelnök is fogadta az Eb-győztes olasz fociválogatottat

2021.07.12. 21:19

Sergio Mattarella államfő és Mario Draghi miniszterelnök is fogadta hétfőn az Európa-bajnok olasz labdarúgó-válogatottat.

A mai nap nem a beszédek, hanem a taps és a hála napja" - mondta Mattarella. Hozzátette, nemzeti csapatuk megérdemelte a győzelmet, mert két szempontból is hátrányban volt a vasárnapi döntőben: egyrészt az ellenfele, Anglia játszott hazai pályán, a Wembley Stadionban, másrészt az olaszok korán, már a második percben gólt kaptak, ami "bárkit térdre kényszerített volna".

A közös fényképek elkészítése után Roberto Mancini szövetségi kapitány úgy fogalmazott, ez a győzelem annak a bizonyítéka, hogy aki szilárdan hisz abban, amit csinál, az valóra válthatja az álmát.

Giorgio Chiellini, az olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a bajnoki trófeávalForrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Ezt a sikert azoknak az olaszoknak ajánljuk, akik végre velünk ünnepelhetnek" - mondta a szakvezető.

Mario Draghi miniszterelnök emlékeztetett, hogy manapság a sport maradandó nyomot hagy az országok történelmében.
"Most ti vagytok azok, akik történelmet írtak a sprintjeitekkel, a góljaitokkal és a védéseitekkel" - mondta Draghi. 

Az Eb-győztes olasz csapat a trófeával a római Quirinale elnöki palotábanForrás: AFP/Andreas Solaro

Vasárnap késő este országszerte több ezren vonultak az utcákra, fáklyákat gyújtottak, és együtt énekeltek, táncoltak, így ünnepelték a nemzeti csapat sikerét. Az olasz válogatott kora reggel érkezett Rómába, és már a Fiumicino repülőtéren több százan gyűltek össze. Napközben ezrek fogadták a csapatbuszt, amely a tervezettnél sokkal lassabban tette meg a fővároson átvezető rövid utat, mert nehezen tudott haladni és többször kényszerült megállásra.

Az olasz labdarúgó-válogatott győzelmét ünneplő szurkolók RómábanForrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

A vasárnapi Anglia-Olaszország döntő rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult, a hosszabbításban nem született gólt, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik 1968 után lettek ismét Európa-bajnokok, és immár 34 mérkőzés óta veretlenek.