Nincs vége az őrületnek: újabb téli focivébére készül a FIFA

Horizontal
A handout picture provided by the Saudi Royal Palace shows Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (C R) and FIFA president Gianni Infantino attending the heavyweight boxing rematch between Ukraine's Oleksandr Usyk and Britain's Anthony Joshua for the WBA, WBO, IBO and IBF titles, at the King Abdullah Sports City Arena in the Saudi Red Sea city of Jeddah, late on August 20, 2022. (Photo by BANDAR AL-JALOUD / Saudi Royal Palace / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A szaúdi trónörökös, egyben miniszterelnök, Mohamed bin Szalmán és a FIFA-elnök, az olasz Gianni Infantino egymás mellett ülve nézték végig a katari focivébé nyitómeccsét. Nem először tették ezt, mert 2018-ban, Oroszországban szintén egymás mellett ültek. A focirajongók vad találgatásokba kezdtek, miközben egyre többet hallani, hogy Szaúd-Arábia - Görögországgal és Egyiptommal közösen - 2030-ban világbajnokságot rendezhet.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Még el sem kezdődött a katari világbajnokság,

de szinte mindenki kijelentette, hogy soha többet nem szabad téli világbajnokságot rendezni.

Nem jött be az a teória, hogy a játékosok kevésbé lesznek kizsigerelve, mintha egy nyári vb-n játszanának (elég csak megnézni, hány sztár sérült meg a vb előtt és mennyien hiányoznak a katari tornáról), s az is jól látszik, hogy a csapatoknak nagyon hiányoznak a felkészülés együtt töltött napjai. Vannak olyan együttesek, amelyeknek az első fordulós játékán nem látszik ez (Anglia, Franciaország, Spanyolország), de a többség játéka nyomokban sem hasonlít arra, amit valóban tudnak.

Ha a görög-egyiptomi-szaúdi rendezési tervet nézzük, akkor az megint téli világbajnokság lesz.

Mert Görögországban még csak-csak meg lehetne rendezni a tornát júniusban és júliusban (bár ez ott is kockázatos lehet), de Egyiptomban és Szaúd-Arábiában semmiképpen sem. Ebben a két országban ugyanúgy 40-45 fok van, mint Katarban, ahol pont ezért nem lehetett megrendezni a 2022-es vb-t a nyári hónapokban. Szaúd-Arábia rendezési terveinek megerősödése, s az erről szóló közbeszéd egybe esett az ország futballcsapatának világszenzációt okozó győzelmével az argentin válogatott ellen.

Hogy ez a siker valójában mennyit jelent, az később derül majd ki, mert lehet, hogy a szaúdiak így is simán kiesnek a csoportból.

Egyelőre azonban ők állnak a négyes élén.

Ám az, hogy a FIFA elnöke, Gianni Infantino és a szaúdi trónörökös rendszeresen találkozik, felerősíti azokat a hangokat, hogy valami készül. Szaúd-Arábiát sokáig a világ egyik legelzártabb országának ismerte meg a világ, ahol az elnyomás, a hatalom diktatórikus eszközei ugyanolyanok, vagy erősebbek voltak, mint abban a Katarban, amelyet rengeteg bírálat ért a focivébé rendezését illetően. A szaúdi uralkodóház azonban nem olyan régen felismerte, hogy a sport, pontosabban a jelentős sportesemények rendezése olyan kitörési pont lehet, amely az országot elfogadottabbá teszi a világ szemében.

Mohammed bin Szalman, Szaúd-Arábia trónörököse és Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: AFP/Bandar Al-Jaloud

Hallott bárki tiltakozást azért, mert a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság egyik futamát Szaúd-Arábia rendezte meg? Nem. Ebben a sorozatban a kereskedelmi jogokat az amerikai Liberty Media bitorolja, de nekik sem volt kényes kérdés a rijádi futam megrendezése.

Pénz beszél, a kutya ugat. A kutya ugat, a karaván halad. Mindkét mondás tökéletesen illik erre helyzetre. A szaúdiak fizettek, a Forma-1-es pálya felépült, a pilóták versenyeztek, s fognak is 2023-ban.

2022 augusztusában a profi boksz egyik jelentős eseménye is itt zajlott: Anthony Joshua és Olekszandr Uszik ökölvívó nehézsúlyú címmérkőzését is Rijádban rendezték meg, de már a nemzetközi futball is betette a lábát a hatalmas arab országba. 2022-ben a spanyol Szuperkupa elődöntőit és döntőjét is Rijádban bonyolították le, s ugyanez lesz a helyzet 2023 januárjában. Ezek egyelőre kis lépések, az igazi nagy durranás tényleg a 2030-as világbajnokság rendezésének megszerzése lenne.

Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád, itt lehet a 2030-as focivébé Forrás: AFP/Faisal Al-Nasser

A FIFA 2026-tól az eddigi 32 helyett 48 csapatosra duzzasztja a focivébén résztvevő csapatok számát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a jövőben egyre kevesebb ország lesz képes egyedül megrendezni egy ekkora tornát. Nem véletlen, hogy 2026-ban - a világbajnokságok történetében először - hármas rendezés lesz, hiszen a fő helyszín, az Egyesült Államok mellett Mexikó és Kanada is beszáll. 2030-ban illene Európában, vagy a vb-t még soha nem rendezendő Ausztráliában lebonyolítani az újabb világbajnokságot. Mivel Ausztrália (Brisbane) 2032-ben nyári olimpiát rendez, aligha valószínű, hogy pályázna.

Európában csak a németek, az angolok és a franciák tudnának gond nélkül és egyedül megrendezni egy 48 csapatos világbajnokságot.

Ám a FIFA számára a hármas rendezés tökéletesen megfelel. A görög-szaúdi-egyiptomi pályázatot az is erősítené, hogy így egyszerre három földrészen lenne labdarúgó-világbajnokság. Ilyen sem volt még.

Ez a fotó borította ki a szurkolókat. A kép jobb szélén Gianni Infantino, a FIFA elnöke és mellette jobbra Mohammed bin Szalman szaúdi trónörökös Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A focirajongók alaposan felháborodtak, amikor a katari vb nyitóünnepségén együtt látták a nevetgélő Gianni Infantinót és a szaúdi trónörököst. Ráadásul nem ez volt az első alkalom, hogy ez a páros együtt mutatkozott.

A cikkben már említett Joshua-Uszik ökölvívó-mérkőzésen is együtt paroláztak, de a 2018-as focivébé nyitómeccsén is ugyanezt tették.

Egy-egy ilyen találkozás alkalmával sok mindenről eshet szó, s egészen biztosak lehetünk abban, hogy Szaúd-Arábia minden követ megmozgat egy focivébé-rendezésért.

A szaúdiak az első hírek szerint a pályázatra 40 milliárd dollárt fizetnének a FIFA-nak. Ez csak a pályázati pénz lenne, ebben nincsenek benne a rendezési költségek, amelyek a katari vb esetében 220 milliárd dollárra rúgtak (legalábbis ez a hivatalos álláspont.) A görögök és az egyiptomiak csak statiszták lennének a rendezésben, az egyenes kieséses meccseket már mind Szaúd-Arábia rendezné.

Mivel a világbajnokság kiválasztásánál a FIFA összes országa szavaz (tehát nem a szűkkörű elnökség dönt), szinte elég lenne az afrikai és az ázsiai szavazatokat begyűjteni, így Európa és Dél-Amerika hiába voksolna a rendezés ellen, nem lenne esélyük.

Az egyiptomi társrendezés miatt az afrikai szavazatokat meg sem kellene vásárolni, Ázsia a szaúdi rendezés miatt csatlakozhat a pályázat támogatásához. A FIFA ázsiai taglétszáma 47, az afrikai pedig 56. Ez összesen 103.

Szaúd-Arábia megnyerte az argentinok elleni meccset, de megnyeri-e a 2030-as vb-rendezést? Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Clive Brunskill

Ezt szinte biztos maga mögött tudhatná a szaúdiak pályázata.

A teljes taglétszám 211. Ha mindenki szavaz, akkor e 103 voks mellé csak néhányat kell megszerezni (megvásárolni) ahhoz, hogy a szaúdiak terve valóra váljon.

A 2026-os világbajnokságot is ezzel a szavazási módszerrel döntötték el, s akkor az USA-Kanada-Mexikó pályázat 134-65-re győzte le Marokkót. Európából Spanyolország, Portugália és Ukrajna pályázna közösen (a háború miatt azonban ennek a pályázatnak a kimenetele erősen kétséges), míg Dél-Amerikából Uruguay, Chile, Paraguay és Argentína nyújtana be közös kandidációt - ha igaz. A döntés itt van közel, mert a 2024-es FIFA kongresszuson választják ki a rendezőt. Nem mellesleg, a 2030-as vb azért is lesz kiemelten fontos, mert az első világbajnokságot 1930-ban rendezték, azaz 2030-ban lenne 100 éve az első focivébé megrendezésének.

Szaúd-Arábia már most bejelentette, hogy győzelmük esetén ők fizetnék az egyiptomi és görög társrendezők infrastrukturális fejlesztéseit.

Ez az ajánlat kapóra jön a FIFA-nak és a két országnak is. Ráadásul pont a 2022-es katari világbajnokság kezdete előtt békült ki látványosan Szaúd-Arábia és Katar. A szaúdiak 2017-ben megszakítottak minden diplomáciai kapcsolatot a most vb-t rendező katariakkal, de - csodák csodájára - ez a harc 2022 januárjában megszűnt, s a két ország most újra nagy barátként mutatkozik.

A dohai nemzetközi sajtóközpontban újságírókkal beszélgetve az arab kollégák szinte biztosra veszik, hogy 2030-ban ismét téli vilábajnokságot rendeznek.

mondta az Origónak egy katari újságíró. Szerinte a FIFA tagságát nem zavarja a téli világbajnokság. "Katarban soha nincs tél, itt mindig nyár van" - mondta nevetve a helyi kolléga, majd azt is hozzátette, hogy a FIFA mindig is hangsúlyozta, mennyire fontos a számára a térség futballjának fejlesztése.

Az Al-Thumama stadion Dohában. Ehhez hasonlók épülnének Szaúd-Arábiában is Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az egészen biztos, hogy a normális futballkultúrával rendelkező országok e rettenetes terv ellen fognak voksolni. A FIFA elnöke, Gianni Infantino pedig egyedüli jelölt a tisztségre, így 2023 márciusában a szervezet ruandai (!) kongresszusán újabb négy évre választják meg.

Ez azt is jelenti, hogy 2024-ben, amikor dönteni kell a 2030-as pályázatról, egészen biztosan ő lesz a FIFA elnöke.

Mostani pályázatát 200 FIFA-tagország támogatja. Így nem járunk messze az igazságtól, ha azt írjuk, hogy a világ jobban teszi, ha elkezdi a felkészülést egy újabb télen megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokságra.

Doha, 2022. november 23. szerda.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!