Társoldalunk:

Szétrúgott fejű hátvéd, botrányos bírók, elképesztő drámák a focivébé első csoportkörében

2022.11.25. 05:55

A Brazília-Szerbia összecsapással fejeződött be a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének első fordulója. Szubjektív összegzés 16 meccs után, amelyek közt kevés volt az igazán kiemelkedő, annál több a gyenge, miközben az idei vb bírói megint botrányt botrányra halmoztak.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

A legnagyobb dráma és meglepetés

Kétség nem fér hozzá, hogy a Lionel Messi vezette argentin válogatott 2-1-es veresége Szaúd-Arábiától volt az a meccs, amely a legnagyobb drámát és meglepetést is hozták egyben. Az argentin csapat egy ajándék 11-essel szerezte meg a vezetést a vb második legalacsonyabban rangsorolt együttese ellen. Ám a második félidőben öt perc alatt elképesztő dolog történt.

Szalem Al-Dawszari ünnepli stílusosan a szaúdiak második, győzelmet érő góljátForrás: Getty Images/2022 Marc Atkins/Marc Atkins

Előbb a 48. percben Al-Shehri, majd az 53. percben S. Al-Dawsari lőtt gólt, megfordítva ezzel a meccs állását. Innentől a szlovén bíró elképesztő nyomása alatt játszó szaúdi csapat kibekkelte a meccset, s az első csoportkör legnagyobb meglepetését okozta. Az argentinok veresége döbbenetes dráma, nem véletlen, hogy ők innentől fogva minden mérkőzést világbajnoki döntőnek tekintenek.

Ide sorolhatjuk még a japán válogatott 2-1-es győzelmét a német csapat ellen, de szerintünk a szaúdi együttes győzelme volt a nagyobb durranás.

A legrosszabb mérkőzés

Essünk túl ezen is, bár itt sajnos elég hosszú a lista. Abban talán mindenki egyetért, hogy a vb első csoportkörében a Marokkó-Horvátország (0-0) találkozó volt a legalacsonyabb színvonalú. Ez a mérkőzés egyszerűen a nézhetetlen 90 (100) percek közé tartozott, de szorosan ott van mögötte a Svájc-Kamerun (1-0) és a Katar-Ecuador (0-2) meccs is.

A legnagyobb hazugság

Az, hogy a katari csapatnak szurkoló B-közép tagjai katari emberek lettek volna. Egy nappal a nyitómeccs után derült ki, hogy az egyenpólóba öltöztetett férfiak nem katariak, hanem libanoniak voltak, akiket Katar egyszerűen megvásárolt azért, hogy a házigazda válogatotnak legyen valamiféle értelmezhető szurkolótábora.

Katari drukkerek... állítólagForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Bár később ezt azzal magyarázták, hogy létezik egy összarab szurkolótábor, ez csak gyenge kifogás, ezen a lebukáson röhögött az egész világ.

Ebben a kategóriában szintén ott van még a "Save the Planet. FIFA" mondat. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ezt írja ki a stadionokban, miközben az általa felügyelt 2022-es vb minden idők legkörnyezetszennyezőbb sporteseménye.

A leggyengébb csapat

Na, itt aztán nincs, nem lehet vita, ezt a címet százszor is odaadnánk a katari válogatottnak. Emiatt eszi is a kefét a pénzen mindent megvásároló állam, mert ha rajtuk múlt volna, akkor vesznek egy csomó jó focistát, akinek aztán állampolgárságot is adnak. Ám a FIFA szabályai ezt nem teszik lehetővé. Így aztán hiába volt a féléves közös felkészülés, ebből semmi sem látszott.

Ide sorolhatjuk még az iráni együttest is, amely az angoloktól szenvedett 6-2-es vereséget. Irán csapatát csak egy fokkal gondoljuk jobbnak, mint a katariakat. Costa Rica sem lehet büszke a spanyolok ellen elszenvedett 7-0-s vereségre.

A legszebb gól

Takuma Aszano, a Bundesligában, a Bochum csapatában játszó japán focista úgy bevágta éles szögből Manuel Neuer szeme közé a labdát a Japán-Németország meccsen, hogy ezt választottuk az első csoportkör legszebb góljának. De nem volt csúnya Salem Al-Dawsari gólja, amit Argentinának lőtt, s ez volt a szaúdi csapat győztes találata.

Ám ezeket is felülmúlta a brazil-szerb meccsen Richarlison félollózós mozdulattal elért káprázatos gólja.

A legbotrányosabb bíráskodás

Itt sem lehet sok vita: a szlovén Slavko Vincic az Argentína-Szaúd Arábia (1-2) meccsen olyan dolgokat művelt, amelyek után azonnal haza kellene zavarni őt. Vincic, aki korábban szintén botrányosan bíráskodott - többek között - az Inter-Barcelona BL-mérkőzésen pofátlan módon csalt és próbálta segíteni az argentin csapatot. 

Slavko Vincicet nem biztos, hogy sokszor látjuk még a tornánForrás: DeFodi Images via Getty Images/Matteo Ciambelli/DeFodi Images/Defodi Images

Nem sokkal marad el mögötte a brazil Raphael Claus, akinek fontoskodásai, teátrális jelenetei, a 117. percben történő videózása szintén a közröhej kategóriája volt itt, Katarban.

A legnagyobb felfedezett

Itt a 18 éves Pablo Martín Páez Gavira (Gavi) a győztes, aki a Costa Rica ellen 7-0-ra megnyert csoportmeccsen a spanyolok ötödik góját szerezte. Gavi a vb-k történetének harmadik legfiatalabb gólszerzője, csak az 1958-ban 17 évesen és 239 naposan betaláló Pelé és az 1930-as tornán 18 évesen és 90 naposan gólt szerző mexikói Manuel Rosas előzi meg.

Gavi (9) újabb lépést tett a világszátárrá válás irányábaForrás: AFP/Odd Andersen

Ide sorolhatjuk még az Iránnak két gólt lövő Bukayo Sakát is, aki 21 évesen élete első világbajnokságán játszik. Az Arsenal játékosa remek teljesítménnyel lepte meg a világot, igaz, az ellenfél nem volt éppen veretes.

A legsúlyosabb sérülés

Kettő is volt és külön érdekessége a dolognak, hogy mind a kettőnél csapattársak ütköztek. A legbrutálisabb momentum az volt, amikor a Szaúd-Arábia-Argentína meccsen a szaúdi kapus térddel szétrúgta saját védőjátékosának, Jasszer al-Sahraninak a fejét.

A szaúdi kapus, Mohammed Al-Owais térddel fejberúgta Jasszer Al-Shahranit az argentinok elleni meccsenForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A meccset vezető szlovén Vincic nem fújta le ezt, hanem megvárta, mi lesz az éppen zajló argentin támadásból. Elképesztő bírói döntés volt.

A másik eset egy nappal korábban, az Anglia-Irán meccsen történt, ahol Alireza Safar Beiranvand, az iráni válogatott kapusa borzalmas sérülést szenvedett. Az eset a meccs elején a 8. percben történt. Harry Kane erősen lőtte be a labdát a tizenhatos jobb sarkáról, az ötösön hárman is érkeztek, de Bejranvand szépen ütötte el a labdát. Az már más kérdés, hogy utána ütközött a saját csapattársával, ekkor történt a baj.

A legjobb csapat

Ha nem láttuk volna a Brazília-Szerbia meccs második félidejét, akkor ezt a címet most egyértelműen a spanyol és a francia együttes közül adnánk az egyiknek.

Brazil öröm Szerbia ellenForrás: AFP/Nelson Almeida

Ám a brazilok a szerbek ellen tényleg varázslatos 45 percet produkáltak, szóval, elnézve a játékosállományukat, most úgy tűnik, hogy övék a legjobb csapat. Ráadásul a spanyolok és a franciák sem egy veretes ellenfél (Costa Rica, Ausztrália) ellen sziporkáztak.

A legnagyobb lúzer

Végül jöjjön két olyan momentum, amelyről nem kell szavazni, mert annyira egyértelmű a dolog.

A portugál kapus, Diogo Costa magabiztosan húzott le, azt azonban nem vette észre, hogy Inaki Williams mögötte helyezkedik, így gyanútlanul tette le maga elé.

Inaki Williams és Diogo Costa találkozásaForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Inai Williams odaszaladt, elvette a labdát, de elcsúszott, a portugál védők az utolsó pillanatban felszabadítottak. Így nem a portugál kapus, hanem Inaki Williams lett a csoportkör első szakaszának legnagyobb lúzere.

A legpofátlanabb játékos

A Portugália-Ghána mérkőzésen Osman Bukari fejelt közvetlen közelről Diogo Costa kapujába.

Oszman Bukari, aki Ronaldót utánoztaForrás: AFP/Odd Andersen

A találat után Ronaldo gólörömét utánozta, ami nem igazán tetszett a portugál világsztárnak. Bukari alaposan kigúnyolta CR-t.

Ám innentől sincs megállás, pénteken már kezdődik a vb második csoportköre.