Hollandia óriási szerencsével és bírói segítséggel kerülte el a szégyent

2022.11.25. 19:11

A labdarúgó világbajnokság csoportkörének második fordulójában az A csoport második pénteki mérkőzésén a holland válogatott óriási szerencsével játszott 1-1-es döntetlent Ecuador ellen 

Az eredménynek köszönhetően a labdarúgó-világbajnokságok történetében másodszor fordult elő, hogy a rendező ország válogatottja már a csoportkörben búcsúzott. Katart megelőzően 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság csapata esett ki már az első szakaszban.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, A csoport:
Hollandia-Ecuador 1-1 (1-0)
al-Rajjan, Halifa Stadion, 44 833 néző, v.: Musztafa Gorbal (algériai)
gólszerzők: Gakpo (6.), illetve Valencia (49.)
sárga lap: Méndez (57.)

I. félidő:
6. perc: Aké indította a hollandok támadását, Klaassen lekészítette a labdát Gakpónak, aki a tizenhatos vonaláról a hálóba lőtt (1-0).

II. félidő:
49. perc: Estupinán lövése kipattant Noppertről, de éppen Valencia elé, aki közvetlen közelről a hálóba passzolt (1-1).

A hollandok a meccs elején vezetést szereztek, és bár támadásban maradtak, de újabb helyzet nem adódott előttük. A félidő közepén Ecuador, amely hét meccs után kapott ismét gólt, átvette a kezdeményezést, a 32. percben Valencia bombáját Noppert védte bravúrral, majd az első félidő utolsó percében les miatt maradt el az egyenlítés.

A második felvonást az ecuadoriak remekül és góllal kezdték, ez volt az első találat, melyet a hollandok dél-amerikai csapattól kaptak világbajnoki csoportmeccsen.

Immár Valencia nevéhez fűződik Ecuador legutóbbi hat világbajnoki gólja, korábban csak a portugál Eusébio, az olasz Paolo Rossi és az orosz Oleg Szalenko tudott egymást követő hat alkalommal hálóba találni a vb-ken.

Az 59. percben Plata a keresztlécre bombázott, és a folytatásban is közelebb állt a győztes gól megszerzéséhez Ecuador, mivel összesen 14 kapura lövése volt a két holland próbálkozással szemben.

A hollandok immár 16 mérkőzés óta veretlenek dél-amerikai ellenféllel szemben, legutóbb Brazíliától kaptak ki egy barátságos meccsen 1999-ben. Louis van Gaal harmadik szövetségi kapitányi időszakában, vagyis tavaly szeptember óta továbbra is veretlen a csapata, amelynek 12 győzelem mellett ez volt az ötödik döntetlenje. A holland szakvezető hat győzelemmel és három döntetlennel továbbra is veretlen a világbajnokságokon, ezzel beállította az olasz Vittorio Pozzo - nyolc siker, egy döntetlen - rekordját.

Ecuador a legutóbbi 17 mérkőzéséből csak egyet veszített el.