Tízezrek zokogtak minden idők egyik legdrámaibb vb-meccsén

fbl TOPSHOTS Horizontal
Iran's players celebrate their victory during the Qatar 2022 World Cup Group B football match between Wales and Iran at the Ahmad Bin Ali Stadium in Al-Rayyan, west of Doha on November 25, 2022. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legdrámaibb, legérzelemdúsabb vb-mérkőzése volt az Irán-Wales összecsapás, amelyet pénteken délelőtt rendeztek meg Dohában. A meccset a hosszabbításban két gólt szerző iráni csapat nyerte meg 2-0-ra, amely ezzel a győzelemmel életben maradt. Már ami a csoportból való továbbjutás esélyeit illeti. De lehet, hogy szó szerint is.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Az Irán-Wales mérkőzés megtekintése az eredeti terveim között nem szerepelt. Amikor az első körben az iráni csapat 6-2-re kikapott az angoloktól, még kevesebb érv szólt amellett, hogy eljöjjek a vb hatodik napjának első meccsére. Pedig akkor már tudtam, hogy itt a helyem.

Az Irán-Anglia meccs elején történtek ugyanis az egész világot megrázták. A perzsa csapat nem énekelte országa himnuszát, amely arrafelé halálos bűnnek számít. Amikor ezt látták Teheránban, a helyi tévét arra utasították, hogy keverje le az adást és szakítsa meg a közvetítést a katari vb-ről.

Nem csak rajzolt könnyek voltak az iráni arcokon Forrás: Getty Images/Matthias Hangst

Az iráni focisták nem véletlenül tették azt, amit.

Az iráni rezsim ellen tüntetők közül a helyi hatóságok többet megöltek. A játékosok ezért tiltakoztak.

Ez azonban újabb drámai fejleményt hozott, mert Iránban letartóztatták Voria Ghafourit, az egyik legismertebb iráni játékost. Az ő bűne az volt, hogy felemelte szavát a kurdok meggyilkolása ellen.

Az iráni válogatott úgy lépett pályára az Ahmad Bin Ali Stadionban, hogy tudta, ez az utolsó esélye. A játékosok maguk elé motyogták a himnuszt, a lelátón lévő 20 ezer iráni drukker hangosan fütyült, sokan pedig sírtak az iráni himnusz alatt. Már ekkor lehetett érezni, hogy elképesztően érzelemdús meccs lehet ebből.

Drámai képsorokkal indult a mérkőzés Forrás: AFP/Fadel Senna

Igaz, ezt már órakkal korábban, a mertrón is látni lehetett. Az iráni szurkolók egy csoportban, arab zenét hallgatva, énekelve jöttek a stadionhoz. A végállomáson találkozott egymással az iráni és a walesi tábor, de semmilyen probléma nem lett ebből. Kéz a kézben vonultak a stadionhoz.

A meccs pedig pontosan olyan volt, mint amilyenre előzetesen számítani lehetett. A két csapat szinte azonnal egymásnak rontott, hiszen az 1 pontos Wales és a 0 pontos Irán számára már a döntetlen sem ért volna semmit. A mellettem ülő iráni kolléga olykor úgy szorította az asztalt, hogy az ujjai is elfehéredtek. Néha maga elé motyogott, néha imádkozott.

A walesi csapat játéka totálisan kilátástalan volt. Pedig a gyepen ott küzdött Gareth Bale, de ez sem segített rajtuk. Minden jó iráni passzt, minden jó labdaérintést hangrobbanás követett. Aztán a 84. percben, a walesi kapus, Henessy a kapujából messze kifutva könyökkel leütötte Mehdi Taremit. A bíró először csak sárga lapot adott, de kihívták videózni, így előkerült a piros is. Ez volt az egyetlen lehetséges ítélet ebben a helyzetben.

Irán győzött, s életben maradt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Wales hátrányba került, majd a 98. percben Ruzbeh Csesmi 22 méterről gyilkos erejű lövést küldött a kapura. Ekkor felrobbant a stadion, ezzel szerezte meg a vezetést Irán. A teljesen kinyíló walesi csapat aztán kapott még egyet: a 101. percben (ez a legkésőbbi akciógól a rendes játékidőben a vb-k történetében) Remin Rezajan mattolta a piros mezeseket. Elszabadult a pokol, de jó értelemben. Tessék megnézni a második gól előtti jeleneteket a sajtóteraszon.

Ismerős és ismeretlen ölelte egymást a stadionban. Több ezer iráni zokogott, vagy borult földre a lelátón. A játékosok egymás után rohantak be a cserepadról. Ilyen meccset aligha látott a világ.

A világot jelentette ez a siker az irániaknak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Irán 2-0-ra győzött és életben tartotta továbbjutási reményeit. Ha pedig azt mondom, hogy a következő meccsen az irániak számára oly nagy ellenségnek tartott Egyesült Államok ellen játszanak, el lehet képzleni, milyen lesz az a meccs.

Doha, 2022. november 25. péntek