Lewandowski könnyei és hatalmas bravúrok a lengyelek meccsén

2022.11.26. 16:05

A katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjában az első fordulóban bombameglepetést okozó Szaúd-Arábia 2-0-s vereséget szenvedett a hősies kapusteljesítményt nyújtó Lengyelországtól.

 Az első körben az argentinok felett diadalmaskodó szaúdiak jól kezdtek, a 13. percben Szczesnynek bravúrra volt szüksége ahhoz, hogy megőrizze kapuját a góltól. A lengyelek sokáig nem találtak rést a szervezetten és bátran játszó ázsiaiak védelmén, de mivel a szaúdiak lendülete is alábbhagyott, a játékrész második fele jobbára mezőnyjátékkal telt. Az európai együttes aztán egy kapuskirúgást követően két passzból eljutott a szaúdiak kapujáig, és Zielinski révén első helyzetét gólra váltva - némileg váratlanul - előnybe került: egy gyors lengyel akció végén Cash bedását Lewandowski nem tudta belőni, de kisodródva, az alapvonaltól a második hullámban érkező Zielinski elé tálalt, aki hat méterről, nagy erővel a rövid felső sarokba lőtt.

Wojciech Szczesny tartotta életben a lengyel győzelmi reményeketForrás: AFP/Odd Andersen

A szaúdiak a Bielik szabálytalansága miatt, videózás után megítélt tizenegyessel szinte azonnal egyenlíthettek volna, de Szalem al-Davszari jobbra tartó lapos lövését Szczesny kivédte, majd al-Burajk ismétlését is nagy bravúrral kapu fölé ütötte.

A fordulás után az ázsiai együttes nagy erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, sokszor egészpályás letámadással nehezítette meg a lengyelek labdakihozatalát, de a gólhelyzetei rendre kimaradtak. A túloldalon Milik fejjel a felső, Lewandowski térddel a bal oldali kapufát találta el, és bár a szaúdiaknak is voltak még gólszerzési lehetőségeik, az első világbajnoki gólját megszerző Lewandowski a hajrában egy hatalmas védelmi hibát kihasználva lecsapott a labdára és a kimozduló kapus mellett higgadtan gurított a hálóba, amivel eldöntötte a három pont sorsát.

Lewandowski gólja után az egész csapat a nyakába ugrottForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A lengyelek ezzel négypontosak, az első körben ugyanis Mexikóval döntetlent játszottak. A közép-amerikai együttes 20 órától a szaúdiaktól kedden vereséget szenvedő argentinokkal csap össze.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!