A botrányosan gyenge ausztrálok ellen sem tudott gólt lőni a Fradi-sztár válogatottja

2022.11.26. 13:01

A katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjában a ferencvárosi Aissa Laidounival a kezdőben felálló Tunézia 1-0-s vereséget szenvedett Ausztráliától.

Ausztrál letámadással és mezőnyfölénnyel vette kezdetét a mérkőzés, a kapu elé ívelt labdák, valamint a kulcspasszok azonban már pontatlanok voltak, így a jól záró tunéziai védelem rendre tisztázott, kapuja nem forgott veszélyben. A félidő derekán az észak-afrikai gárda először tudta a támadásait elvinni az ellenfél tizenhatosáig, rögtön lehetőségei is adódtak, az így területhez jutott ausztrálok azonban gyors akcióból megszerezték a vezetést. A 23. percben Goodwin lőtte balról a kapu elé a labdát, amely gellert kapott egy tunéziai játékoson. Így ment viszont pont ütemre a rövid oldalra érkező Duke-nak, aki nyolc méterről ívelt fejessel vette be a kapu bal oldalát.

Mitchell Duke fejesgólja győzelmet ért AusztráliánakForrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Tunézia játéka percekre megtört, így egészen a hajráig ismét az ausztrálok kezdeményeztek. Akkor viszont az afrikaiak veszélyeztettek, két komoly gólszerzési lehetőségük is adódott, Drager lövését azonban Souttar blokkolta, majd Mszakni pörgetett az ötösről a kapu mellé.

A szünetben hadrendet váltott Tunézia, amely hátrányban azonnal nekiesett a saját térfelére visszazáró, sorozatos faultokat elkövető ellenfelének. Az ausztrálok hiba nélkül védekeztek, különösen a tunéziai beíveléseknél voltak helyzeti fölényben. A 70. perc környékén ígéretes ausztrál kontra maradt ki, majd a mérkőzésen először Mathew Ryannak akadt védenivalója, mindjárt kétszer is. A hajrában mindkét csapat előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, Tunézia előtt több is, az eredmény azonban nem változott.

Ausztrália történetének 18. vb-meccsén a harmadik győzelmét aratta - és 1974 után másodszor zárt kapott gól nélkül -, így megmaradt az esélye a továbbjutásra. A tunéziai csapat második katari mérkőzésén sem játszott rosszul, viszont továbbra sem szerzett gólt, és egy ponttal várja a csoport záró körét, amelyben majd a címvédő franciákkal találkozik, így a nyolcaddöntőbe jutási esélyei minimálisra csökkentek.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!