A futballcsaló angolok és az ostoba FIFA kéz a kézben járnak

2022.11.26. 10:52

Miközben az egész világ azon őrjöng, hogyan tehette meg az angol labdarúgó-válogatott, hogy nem volt hajlandó focizni az Egyesült Államok ellen, sokan elfelejtkeznek arról, hogy a legutóbbi vb negyedik helyezettje csupán kihasznált egy olyan megcsontosodott, ósdi szabályt, amitől a FIFA képtelen eltekinteni. Ez pedig nem más, mint az, hogy azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol. Normális esetben ugyanis az egymás elleni eredménynek kellene az első helyen állnia, de nem. A FIFA ragaszkodik az idejétmúlt ostobasághoz, a csapatok meg kihasználják ezt.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, vessünk egy pillantást a B-csoport állására két forduló után.

Az Irán-Wales (2-0) meccs után rendezték meg az Anglia-Egyesült Államok találkozót. Ekkor már tudni lehetett, hogy az utolsó fordulóban egymás ellen játszó iráni és amerikai csapat összecsapásán nem születhet olyan eredmény, amely mindkét együttes továbbjutását jelentheti. Az első körben Irán ellen 6-2-re nyerő Anglia kényelmes helyzetben volt és ez az állapot a rettenetesen alacsony színvonalú USA elleni 0-0 után sem változott.

Ahhoz ugyanis, hogy az angolok bajba kerüljenek, Walesnek az utolsó körben minimum 4-0-ra kellene nyerniük. Márpedig ezt a kókadt walesi csapatot látva, ez aligha képzelhető el. Az angolok akkor is tovább tudnak menni, ha Wales 1-0-ra, 2-0-ra, vagy 3-0-ra nyer ellenük, mert a gólkülönbségük még mindig jobb lesz, mint Gareth Bale-éknek. 

Futballra emlékeztető jelenet az Anglia-USA meccsenForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Azonban: ha nem a gólkülönbség, hanem az egymás elleni eredmény számítana az első helyen, akkor mindjárt más lenne a helyzet. Ebben az esetben senkit sem érdekelne az Irán elleni 6-2-es győzelem, mert Wales egy sovány 1-0-al is Anglia elé tudnak kerülni. Walesnek ebben az esetben lenne valami motivációja is, mert jelenleg ez minimális.Nem véletlen, hogy az UEFA rendezvényein, az Európa-bajnokságon, a Bajnokok Ligájában már ez rangsorol első helyen, hiszen ez sokkal igazságosabb. 

Ezt figyelembe véve mindjárt érthető, miért nem akarta magát az angol csapat szétszaggatni az Egyesült Államok elleni találkozón. S könnyen lehet, hogy nekik lesz igazuk. 

Doha, 2022. november 26. szombat.