Már az egész világ rajtuk röhög, ma ki is eshetnek a németek

2022.11.27. 08:14

A német labdarúgó-válogatott, amely eddig a futball helyett a szivárványos karszalag viselésével és az ehhez kapcsolódó missziójával volt elfoglalva, már vsárnap este kieshet a katari focivébéről. A spanyolok elleni meccs élet-halál harc lesz Neueréknak, s a német együttes egymás utáni második vb-jén mondhat búcsút a tornának úgy, hogy nem éli túl a csoportkört.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Kaphat-e annál nagyobb, súlyosabb kritikát a német válogatott, mint egy egykori világbajnoktól? Az 1990-es vb-győztes Andreas Brehme ezt posztolta ki Facebook-oldalára.

Ez még a finomabb figyelmeztetések közé tartozik. Vannak ennél súlyosabb képek is a közösségi média felületén. Például ez, amit ráadásul német felirattal jelentettek meg.

A német-spanyol meccs speciális beharangozója a FacebookonForrás: Facebook

Azt hiszem, ehhez sem kell különösebb kommentár. Mindenesetre a helyzet a németek csoportjában Japán váratlan győzelmével különösen alakul. A 11 órakor kezdődő Japán-Costa Rica meccsen az ázsiai csapat esetleges győzelmével 6 pontos lenne a csoportban, Costa Rica maradna 0 pontos. Ekkor már a németek abban a tudatban lennének, hogy a spanyoloktól ha kikapnak, ki is esnek a vb-ről. Csakúgy, mint 2018-ban, Oroszországban. Igaz, akkor a második csoportkör után még reménykedhettek.

A világbajnokság kezdete előtt mindenki úgy számolt, hogy a német és a spanyol válogatott 3-3 ponttal érkezik az egymás elleni mérkőzésükre. Azzal, hogy Japán nyert, minden megváltozott. Ráadásul a spanyol csapat most azt is megteheti, hogy kitakarítja a vb-ről a németeket, eltüntetve ezzel egy olyan együttest a mezőnyből, amely bármikor képes a feltámadásra.

Nagy bajban vannak a németek a spanyolok elleni meccs előttForrás: AFP/Ina Fassbender

Igaz, a német hajó már korábban léket kapott. Most nem is a 2018-as vb-re, hanem a Katarba vezető út egyik állomására, a Düsseldorfban megrendezett Németország-Észak-Macedónia vb-selejtezőre gondolunk, amit a vendégcsapat nyert meg. Már ez komoly figyelmeztetés volt a németeknek. Igaz, ettől még kijutottak Katarba.

Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a német csapat játékosainak szent missziója mennyire csökkenti az együttes népszerűségét, s mennyire elveheti mindez a figyelmet arról, ami ezeknek a sportolóknak valóban a dolguk lenne. Már az angolok is kezdik belátni, hogy a térdeléses bohóckodás sehova sem vezet: a legutóbbi Anglia-Egyesült Államok meccsen ez a performansz 2-3 másodpercig tartott, de ennél sokkal érdekesebb volt, hogy az amerikai játékosoknak eszükbe sem jutott letérdelni. Miért tették volna? Ők focizni jöttek ide. A németek a japánok ellen elvesztett meccsük előtt minden mással foglalkoztak. Hova dugják el az LMBTQ-közösség támogatására létrehozott szivárványos jeleket, ha már a FIFA nem engedte meg, hogy a karszalagot felvegyék. Mi legyen a meccs előtt közösen megbeszélt újabb cirkusz, amiről az egész világ beszél? Az, hogy a csapatképen befogják a szájukat. Remek móka volt, annak fényében különösen, hogy a meccset Japán nyerte meg.

A japán csapat megmutatta, hogy lehet legyőzni NémetországotForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

De az a szent misszió, küldetéstudat, amellyel Németország válogatottja idejött Katarba (hogy megmutassák, mekkora szabadságharcosok) csak addig érdekes, amíg a valódi teljesítmény zárójelbe nem teszi a mókát. A spanyol válogatott egyetlen tagjától sem láttunk ehhez hasonlót. Ez sem véletlen, mert a fiatal spanyol csapat azért jött ide, hogy megnyerje a világbajnokságot. Még a vb előtt oly harcos dánok is sokkal csendesebbek, mint amilyennek Katar előtt tűntek. A nagy eszmeháborúban a németek és az angolok egymást kezét fogják, de ő ketten szinte magukra maradtak.

A meccset megelőző szokásos sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány, Hansi Flick - teljesen szokatlan módon - egyedül jelent meg, nem vitt magával játékost. Flick a játékosok távolmaradását azzal magyarázta, hogy túl sokáig tartott az autózás a helyszínre és ennek senkit sem akart kitenni. A német szövetség ezzel újabb szabályt sértett meg, mert ezeken a sajtótájékoztatókon legalább egy játékosnak kötelező lenne megjelennie. Ezért a FIFA minden bizonnyal megbünteti őket. Ez azonban a kisebbik bajuk, mert miközben a csapat a spanyolok elleni összecsapásra készült, a németek azzal foglalkoztak, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál perelték be a FIFA-t azért, mert Manuel Neuer nem húzhatta fel magára a szivárványos karszalagot. 

Hansi Flick német szövetségi kapitány egyetlen játékost sem vitt a sajtótájékoztatóraForrás: Getty Images/Alexander HassensteinGetty Images

A német csapatnál ezzel együtt hatalmas a feszültség. Azt a szégyent, amit egy esetleges újabb kiesés jelentene, mi fel sem tudjuk fogni. Ettől még a német belügyminiszter, Nancy Faeser ülhet szivárványos karszalaggal a lelátón a spanyolok elleni meccsen is - mint ahogy ezt tette az első összecsapáson.

Segíteni, pláne erőt adni a németeknek a spanyolok ellen ez aligha fog.

Doha, 2022. november 27. vasárnap.