Ronaldo előbb bohócot csinált magából, majd saját csapattársa alázta meg

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Portugália-Uruguay, H csoportkör, Lusail Stadium, 2022. 11. 28., Portugália, Uruguay
LUSAIL CITY, QATAR - NOVEMBER 28: Cristiano Ronaldo of Portugal celebrates after scoring their team's first goal with their teammates during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group H match between Portugal and Uruguay at Lusail Stadium on November 28, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A portugál válogatott Bruno Fernandes két góljával nyert Uruguay ellen 2-0-ra, ezzel pedig két meccs után tovább is jutott a csoportjából. Uruguay második meccsén is képtelen volt gólt szerezni, de kapufát ezúttal is lőtt, ugyanakkor még mindig lehet esélye a továbbjutásra, amennyiben nyer Ghána ellen, és Dél-Korea nem nyer majd a portugálok ellen. A portugáloknál talán csak Ronaldo nem volt boldog, nem tudta eljátszani, hogy gólt fejelt, a műesését sem hitte el a bíró, amikor meg 11-eshez jutottak a portugálok, már nem volt a pályán, így azt sem ő rúghatta. 
Vágólapra másolva!

A portugál válogatott szövetségi kapitánya, Fernando Santos három helyen változtatott a Ghána elleni győzelmet kivívó kezdőn, Nuno Mendes, Pepe és William Carvalho került be Otavio, Raphael Guerreiro és Danilo Pereira helyére, utóbbinak a bordája sérült meg egy edzésen.

Az uruguayi csapatban kezdőként lépett pályára Edinson Cavani, de kikerült a csapatból Luis Suárez. Diego Alonso kapitány szintén három helyen változtatott. Cavani mellett bekerült a védelembe Sebastian Coates Martin Caceres helyére, míg Guillermo Varela a manchesteri Facundo Pellistri helyére került be.

Cavani legutóbb, 2018-ban két gólt szerzett a portugálok ellen, amikor ki is ejtették a nyolcaddöntőben Cristiano Ronaldóékat. Akkor a portugál szupersztár támogatta le a pályáról a megsérült Cavanit, akitől a 7-es mezszámot átvette a Manchester United csapatánál, ahonnan azóta mindketten távoztak.

A 4. percben a portugáloké volt az első lehetőség, Ronaldo mellel tette középre a labdát, amit William Carvalho lőtt kapura, de alaposan fölé célzott.

Cristiano Ronaldo lendületben Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Az eső félidő első felében Joao Félixnek volt még egy blokkolt lövése, de rengeteg hibával játszott mindkét csapat.

A 32. percben megszerezhette volna a vezetést Uruguay, amikor Bentancur indult meg a saját térfeléről, és egészen a kapuig vitte a labdát, a ziccerét pedig Diogo Costa védte. Nem sokkal később újra Bentancur volt a főszereplő, amikor egy kényszerítő után kapta vissza a labdát, de már nem tudott pontosan és erősen a kapura célozni.

A 42. percben kényszerűségből kellett cserélnie Santosnak, a megsérült Nuno Mendes sírva jött le a pályáról, a helyére Raphael Guerreiro érkezett.

Ruben Nevest később le is kellett cserélni Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A második félidő elején Ruben Nevest kellett ápolni egy rúgás után, de tudta folytatni a játékot. Az 51. percben Joao Félix lépett ki, de a lövése csak az oldalhálót találta el.

Az 56. percben megszerezte a vezetést a portugál csapat, Bruno Fernandes ívelt középre, úgy tűnt, Crisiano Ronaldo belefejelt a labdába, de végül Fernandesnek adták a gólt, miután a labda érintés nélkül ívelődött a kapuba, de az ötszörös aranylabdás természetesen úgy ünnepeltette magát, mintha ő szerezte volna a gólt.

Ronaldo fejelt, de nem érte el a labdát Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Lars Baron

A folytatásban volt pár kisebb uruguayi helyzet, de labdabirtoklási fölényben maradt Portugália, majd Rafael Leao beállása után újra felélénküt kissé a portugálok játéka.

A hajrára beáált Suárez is Cavani helyére, valamint érkezett Maxi Gomez is, aki a 75. percben egy tekeréssel a kapufát találta el, majd három perccel később Suárez egy szabadrúgás után bombázott az oldalhálóba.

Luis Suárez is helyzetbe került Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ercin Erturk

A 82. percben ejött Ronaldo, Carvalho és Félix is, bejött Vitinha, Ramos és Palhinha, ekkor már csak az eredmény megtarása lehetett a portugálok célja, de meglepően élénk lett a csapat CR nélkül.

A hajrában egy kezezés után a videobíró segítségével még egy tizenegyest is kapott Portugália, amit Bruno Fernandes magabiosan értékesített is. A hosszabbításban Fernandes mesterhármast is elérhetett volna, de a tizenhatoson kívülről a kapufát találta el.

Bruno Fernandes két gólt szerzett Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Nurphoto

Portugália tehát 2-0-ra nyert, ezzel pedig továbbjutott az utolsó, Ghána elleni meccsének eredményétől függetlenül.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Portugália 3 2 1 0 6-4 2 6
GY
GY
V
2.
Dél-Korea 3 1 1 1 4-4 0 4
D
V
GY
3.
Uruguay 3 1 1 1 2-2 0 4
D
V
GY
4.
Ghána 3 1 2 0 5-7 -2 3
V
GY
V